Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τη μηνιγγίτιδα

Μάθε πώς θα προστατέψεις αποτελεσματικά το παιδάκι σου

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τη μηνιγγίτιδα

Ανησυχία προκαλούν στους γονείς τα κρούσματα μηνιγγίτιδας που έχουν εμφανιστεί το τελευταίο διάστημα. Αρκεί μόνο να αναφέρουμε ότι από την αρχή του χρόνου, καταγράφηκαν τέσσερα κρούσματα, δύο εκ των οποίον σημειώθηκαν τον Μάρτιο. Την περίοδο που διανύουμε οι ειδικοί τονίζουν ότι τα κρούσματα της Μηνιγγίτιδας αυξάνονται στις αρχές του χρόνου καθώς η νόσος βρίσκεται σε έξαρση, καθιστώντας την ενημέρωση και την κινητοποίησή μας αναγκαία.
Τα περιστατικά που σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και μας υπενθυμίζουν ότι πρέπει να δράσουμε άμεσα. Τα πιο πρόσφατα κρούσματα, αφορούν =ένα κοριτσάκι μόλις 18 μηνών που νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Παπαγεωργίου», αλλά και σε ένα τετράχρονο αγοράκι που εισήχθη υπό ληθαργική κατάσταση και υψηλό πυρετό στο ΠΓΝ Ηρακλείου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη λήψης προληπτικών μέτρων προκειμένου να αποφύγουμε ανάλογα περιστατικά της νόσου που μπορεί να εξαπλωθεί ραγδαία.

Η «ύπουλη» μεταδοτική νόσος

Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει λόγος να πανικοβαλλόμαστε, καθώς με τον εμβολιασμό έχουμε τη δυνατότητα να προστατέψουμε τα παιδάκια μας από τον μηνιγγιτιδόκοκκο, ο οποίος μπορεί να αποδειχθεί ακόμη και μοιραίος…
Ας μην ξεχνάμε ότι τα βρέφη, τα νήπια και οι έφηβοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από την αιφνίδια νόσο, που μπορεί να εκδηλωθεί χωρίς προειδοποιητικά σημάδια, εντός 24 ωρών. Δεν την αποκαλούν άλλωστε τυχαία την «ύπουλη» μεταδοτική νόσο, διότι τα συμπτώματά της μοιάζουν με αυτά της απλής γρίπης, ενώ αποτελεί μείζονα απειλή για τον παιδικό πληθυσμό. Υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος, αυχενική δυσκαμψία, εμετός, φωτοφοβία, αιμορραγικό, εξάνθημα είναι μερικά από τα σημάδια που εμφανίζονται και δεν πρέπει να προσπερνάμε. Και αυτό διότι η Μηνιγγίτιδα Β, που αποτελεί τον επικρατέστερο τύπο Μηνιγγίτιδας που προσβάλλει τα παιδιά μπορεί να εξελιχθεί εντός 24 ωρών και να αποβεί μοιραία.
Ανησυχητικό είναι και το γεγονός ότι, η προσβολή ενός νεαρού ατόμου από τη συγκεκριμένη νόσο ισοδυναμεί σε συντριπτικό ποσοστό με τον κίνδυνο μακροχρόνιων σωματικών και νοητικών αναπηριών. Σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και 24 ώρες αρκούν για να οδηγήσει ένα παιδί στον θάνατο…

miniggitida2

Πώς μπορούμε να προστατέψουμε τα παιδάκια μας από τη θανατηφόρο νόσο;

Καθώς διανύουμε την εποχή του χρόνου που η νόσος εμφανίζει τα περισσότερα κρούσματα πρέπει να ενημερωθούμε πλήρως και να αναλάβουμε τις ευθύνες μας ως γονείς. Δεν αρκεί μόνο να γνωρίζουμε τα συμπτώματα, αλλά οφείλουμε να προχωρήσουμε στον εμβολιασμό, που αποτελεί τη μοναδική ασπίδα ενάντια στη μηνιγγίτιδα. Η νόσος μεταδίδεται πολύ εύκολα μέσω καθημερινών δραστηριοτήτων, όπως το φιλί, ο βήχας και το φτάρνισμα. Και καθώς ένας στους δέκα ενηλίκους φέρει το βακτήριο της νόσου Μηνιγγίτιδας Β ασυμπτωματικά, η μετάδοση στα νεαρότερα μέλη της οικογένειας είναι αναπόφευκτη.
Ο μόνος σίγουρος και αποτελεσματικός τρόπος προστασίας απέναντι στη Μηνιγγίτιδα Β είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός, ο οποίος κατέστη εφικτός στη χώρα μας το 2013, με το εμβόλιο που προστατεύει όλες τις ηλικιακές ομάδες και έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών παιδιών, εφήβων και ενηλίκων από την ηλικία των δύο μηνών και άνω.

Η συγκινητική ιστορία της Faye Burdett

Είναι πολύ σημαντικό να ευαισθητοποιηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση, προκειμένου να αποφύγουμε θλιβερά περιστατικά. Αυτό προσπάθησαν να κάνουν και οι γονείς ενός μικρού κοριτσιού από το Ηνωμένο Βασίλειο, που έχασε τη ζωή του στις 14 Φεβρουαρίου 2016. Η μικρή Faye Burdett έδωσε τη δική της μάχη ενάντια στη Μηνιγγίτιδα Β και δυστυχώς, μετά από δύο εβδομάδες που αγωνίστηκε, δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή. Οι γονείς της μοιράστηκαν τις φωτογραφίες της κόρης τους, που σοκάρουν καθώς τη δείχνουν στην Εντατική, δημιουργώντας ένα μαζικό κίνημα ευαισθητοποίησης.

minig

Και μπορεί οι φωτογραφίες αυτές να προκαλούν αίσθηση, όμως απεικονίζουν τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν αρκετά από τα παιδιά που μάχονται με τη νόσο. Είναι δυνατές εικόνες που προκάλεσαν την εθνική κατακραυγή και την κινητοποίηση σύσσωμης της κοινής γνώμης και της κυβέρνησης της Μεγάλης Βρετανίας, με την ελπίδα να μη θρηνήσουν και άλλα θύματα.

Αν θέλουμε να θεωρούμαστε πραγματικά υπεύθυνες μαμάδες, δεν πρέπει να αφήνουμε τίποτα στην τύχη. Πόσο μάλλον τόσο σοβαρά ζητήματα, που αφορούν στην υγεία των παιδιών μας. Ας μην ξεχνάμε, λοιπόν, πόσο εύκολη είναι η μετάδοση της νόσου, που μετράει ήδη πολλά θύματα. Ένα εμβόλιο αρκεί, για να προστατεύσει αποτελεσματικά το αγγελούδι μας, ακόμη και να σώσει τη ζωή του!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved