Τρία βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τα νεογέννητα

Γιατί μελανιάζουν,παρουσιάζουν ξηροδερμία ή εξάνθημα;

Τρία βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τα νεογέννητα

Το δέρμα του μωρού όταν γεννηθεί, είναι καλυμμένο με ένα υγρό που λέγεται αμνιακό υγρό. Είναι μέσα σε αυτό το υγρό, που για 9 μήνες «κολυμπούσε» όταν ήταν μέσα στη μήτρα της μητέρας του.

Τα περισσότερα είναι καλυμμένα, είτε ολόκληρα είτε σε ορισμένα σημεία με μια λευκή λιπαρή ουσία, το εμβρυικό σμήγμα (vernix caseosa). Αυτό έχει πολλές προστατευτικές ιδιότητες, αφού αποτελεί φυσικό φραγμό κατά των μικρομολύνσεων του δέρματος.Το δέρμα του νεογνού, έχει αναπτυγμένη αίσθηση του πόνου, του ψυχρού, του θερμού και της υγρασίας γι’ αυτό πρέπει να το διατηρούμε στεγνό, καθαρό και ζεστό.

Χρώμα

Σύμφωνα με την Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου, αμέσως μετά τον τοκετό, το χρώμα του νεογνού μπορεί να είναι μελανό. Μετά τις πρώτες αναπνοές θα γίνει κόκκινο και μετά ροδαλό. Όταν κλαίει μπορεί να μελανιάζει γύρω από το στόμα χωρίς καμιά σημασία. Μπορεί επίσης, οι παλάμες και τα πέλματα να είναι μελανιασμένα (κυανωτικά) και πιο κρύα από το υπόλοιπο σώμα. Αυτό οφείλεται στο ότι η αιμάτωση στα σημεία αυτά είναι λιγότερη, λόγω της ευαισθησίας των αγγείων στις αλλαγές της θερμοκρασίας και της σύσπασης τους.Στο πρόσωπο του μωρού μπορεί να δείτε μελανιές ή κοκκινίλες. Είναι φυσιολογικά και είναι αποτέλεσμα της πίεσης που δέχεται το μωρό περνώντας από τον κόλπο της μητέρας. Θα εξαφανιστούν τις επόμενες μέρες.

Ξηροδερμία

Το δέρμα του νεογέννητου είναι πιθανό, τις πρώτες ημέρες ή και εβδομάδες, να είναι ξηρό και ναξεφλουδίζει. Αυτό δεν σημαίνει πως έχει κάποιο έκζεμα ή πως έχει γεννηθεί με ξηρό τύπο δέρματος. Η κατάσταση αυτή δεν είναι μόνιμη και σύντομα θα βελτιωθεί είτε μόνη της είτε με τη χρήση ενυδατικών κρεμών.

Από τη δεύτερη ημέρα της ζωής μέχρι τη δεύτερη εβδομάδα το νεογνό μπορεί να παρουσιάσει εξάνθημα στο πρόσωπο και το κορμί. Το εξάνθημα αυτό ονομάζεται τοξικό ερύθημα και αποτελείται από ακανόνιστες κόκκινες βλατίδες με ένα μικρό λευκό σημείο στο κέντρο. Το εξάνθημα αυτό, παρά την ατυχή του ονομασία είναι τελείως αθώο και υποχωρεί μόνο του μέσα σε λίγες μέρες.

Διαβάστε επίσης

Δέκα πράγματα για τα νεογέννητα μωρά που δεν γνωρίζετε (pics)Δέκα πράγματα για τα νεογέννητα μωρά που δεν γνωρίζετε (pics)
Ας είμαστε ειλικρινείς! Τα μωρά είναι… βαρετά
Νεογέννητο μωρό: Πότε μπορεί να κάνει την πρώτη του βόλτα;

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved