Μήπως το παιδί σας πρέπει να επισκεφθεί έναν ενδοκρινολόγο;

Τα τρία σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Μήπως το παιδί σας πρέπει να επισκεφθεί έναν ενδοκρινολόγο;

Πολλοί γονείς συνηθίζουν να υποβάλλουν σε ορμονικά τεστ τα άκρως υγιή παιδιά τους χωρίς κανένα λόγο, εν τέλει. «Τα σημάδια που θα έπρεπε να σας ανησυχήσουν, όμως, είναι λίγα και σαφή» δηλώνει ο Benjamin U. Nwosu, παιδοενδοκρινολόγος στη Μασαχουσέτη.

Διαταραχές της ήβης

Η ήβη θεωρείται ότι ξεκινά φυσιολογικά μετά την ηλικία των 8 ετών για τα κορίτσια και μετά την ηλικία των 9 ετών για τα αγόρια. Αν τα σημάδια της γίνουν εμφανή νωρίτερα, με την ανάπτυξη των μαστών στα κορίτσια και την διόγκωση των όρχεων στα αγόρια, τότε μιλάμε για πρώιμη ήβη. Σε κάποιες περιπτώσεις, ο παιδοενδοκρινολόγος μπορεί να κρίνει ότι χρειάζεται θεραπεία αναστολής ήβης έτσι ώστε να μην επηρεαστεί το τελικό ύψος του παιδιού.

Αντίθετα, αν τα σημάδια της ήβης δεν εμφανιστούν μέχρι τα 13-15 έτη στα κορίτσια και μέχρι τα 15 έτη στα αγόρια, τότε πρόκειται για καθυστερημένη ήβη. Τα καλά νέα είναι ότι συνήθως αν αντιμετωπιστεί η αιτία του προβλήματος, δεν χρειάζεται περαιτέρω θεραπεία- σε λίγες περιπτώσεις, όμως, η ορμονική θεραπεία μπορεί να κριθεί απαραίτητη.

Μειωμένοι ρυθμοί ανάπτυξης

Σε κάθε επίσκεψη, ο παιδίατρος ελέγχει τις καμπύλες ανάπτυξης του παιδιού μετρώντας το ύψος, το βάρος και την περίμετρο του κεφαλιού, σύμφωνα με τα όρια που εκδίδει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, συνυπολογίζοντας και τον εξατομικευμένο ρυθμό ανάπτυξης του κάθε παιδιού. Σε περίπτωση που το παιδί δεν αναπτύσσεται σύμφωνα με αυτά τα όρια ή ο ρυθμός ανάπτυξής του έχει μειωθεί, ο παιδοενδοκρινολόγος θα σας συμβουλεύσει σχετικά με τις εξετάσεις που πρέπει να κάνει για να βρεθεί η αιτία του προβλήματος.

height

Παχυσαρκία

Η Ελλάδα κατέχει τα πρωτεία στην παιδική παχυσαρκία, και ενώ εν μέρει αυτό οφείλεται στην ελλιπή ενημέρωση των γονιών που συνήθως πιστεύουν ότι δεν αποτελεί πρόβλημα για την υγεία του παιδιού, στην πραγματικότητα όμως η παιδική παχυσαρκία συνδέεται με τη μελλοντική εμφάνιση διαβήτη, υπέρτασης, μυοσκελετικών παθήσεων και άλλων προβλημάτων υγείας . Οι παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνισή της ποικίλλουν και μπορεί να είναι γενετικοί, περιβαλλοντικοί αλλά και κοινωνικοοικονομικοί και ένας ενδοκρινολόγος μπορεί να εντοπίσει την αιτία της.

Δείτε ακόμα:

Γιατί πρέπει να μάθουμε στα παιδιά να πλένουν συχνά και σωστά τα χέρια τους

Παιδική παχυσαρκία: Οι παράγοντες που αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο

Παγκόσμια Ημέρα Μηνιγγίτιδας: Ο εμβολιασμός μπορεί να προλάβει τον θάνατο ή μια ισόβια αναπηρία

Άσθμα στην παιδική ηλικία: Γιατί αυξάνει τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης

Στραβισμός και μωρό: Πότε εμφανίζεται και πώς αντιμετωπίζεται

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved