Στραβισμός και μωρό: Πότε εμφανίζεται και πώς αντιμετωπίζεται

Τα μάτια του παιδιού δεν είναι μια μικρογραφία των δικών μας ματιών.

Στραβισμός και μωρό: Πότε εμφανίζεται και πώς αντιμετωπίζεται

Διαφέρουν στο μέγεθος, στην αναλογία των διαφόρων τμημάτων τους και στην παθολογία. Επειδή, λοιπόν οι διάφορες ασθένειες στα παιδικά μάτια διαφέρουν αρκετά από τις ασθένειες στα μάτια των ενηλίκων, τα μάτια του παιδιού σας χρειάζονται το δικό τους γιατρό.

Οταν το μωρό δεν μπορεί να εστιάσει ταυτόχρονα τα δυο του μάτια στο ίδιο αντικείμενο, σημαίνει ότι έχει στραβισμό. Εμφανίζεται με τη γέννηση ή τα πρώτα 2 χρόνια της ζωής του παιδιού, ενώ σπανιότερα μπορεί να εμφανιστεί και σε μεγαλύτερη ηλικία.

Τα παιδάκια που παρουσιάζουν στραβισμό, πρέπει αμέσως να επισκεφτούν τον παιδοφθαλμίατρο, ο οποίος θα διαπιστώσει αν ο στραβισμός οφείλεται σε κακή συνεργασία των οφθαλμοκινητικών μυών ή σε κάποια σοβαρή πάθηση των ίδιων των οφθαλμικών βολβών.

Ψευδοστραβισμός

Επίσης, ο στραβισμός χωρίζεται σε "φυσιολογικό" ο οποίος παρατηρείται τους πρώτους 3-6 μήνες της ζωής , οφείλεται στη μη καλή συνεργασία των μυών του οφθαλμού και εξαφανίζεται χωρίς καμιά θεραπεία, και στον "ψευδοστραβισμό", όπου απλά το παιδί δεν έχει στραβισμό αλλά δίνει την εντύπωση ότι στραβίζει.
Ο στραβισμός στα παιδιά, είτε συγγενής είτε επίκτητος, αποτελεί ένα πρόβλημα που πρέπει να διαγιγνώσκεται και να διορθώνεται έγκαιρα, ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστες εξελίξεις στην πορεία της ζωής τους.

Στην περίπτωση αυτή η αντιμετώπιση πρέπει να είναι άμεση. Όταν ο στραβισμός δημιουργεί στο παιδί εμφανές αισθητικό πρόβλημα, ο οφθαλμίατρος καταφεύγει στην εγχείρηση - μια διαδικασία πολύ γρήγορη ( αφού το παιδάκι μένει στο νοσοκομείο μόνο 3-4 ώρες) και με πολύ καλά αποτελέσματα και υψηλά ποσοστά επιτυχίας.

Αν το παιδί έχει συγκλίνοντα στραβισμό, η εγχείρηση αυτή θα πρέπει να γίνει πριν από την ηλικία των 2 ετών, ενώ στον αποκλίνοντα στραβισμό η εγχείρηση γίνεται στην ηλικία των 4 ετών.

Διαβάστε επίσης

Σε ποια ηλικία μπορεί να διαγνωστεί ο στραβισμός στα παιδιά

Τα παιδικά μάτια δείχνουν μια πιθανή προδιάθεση κατάθλιψης

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved