Τι κάνω αν το παιδί ραγίσει ή σπάσει το δόντι του

Είτε το παιδί σας πέσει από ένα ποδήλατο, είτε υποστεί χτύπημα από μια μπάλα, μπορεί να είναι μια τρομακτική εμπειρία για εσάς τους γονείς, πόσο μάλλον αν συνοδευτεί και από το σπάσιμο κάποιου δοντιού του.

Τι κάνω αν το παιδί ραγίσει ή σπάσει το δόντι του

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε επτά βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσετε σε περίπτωση που βρεθείτε σε μια παρόμοια κατάσταση.

Με το που καλοκαιριάσει αυξάνονται οι πιθανότητες τραυματισμών στα παιδιά, καθώς είναι πιο ενεργά παίζοντας έξω. Εάν το παιδί σας έρθει στο σπίτι με σπασμένο ή ραγισμένο δόντι, θα πρέπει να ενεργήσετε άμεσα καθώς αν δεν του δοθεί σωστή φροντίδα, στη πορεία της ζωής του μπορεί να του είναι προβληματικό.

Αν ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα στην κατάλληλη στιγμή, το ραγισμένο, ή σπασμένο δόντι του παιδιού σας θα θεραπευτεί με ελάχιστα ή και καθόλου προβλήματα.

Ακολουθήστε αυτά τα επτά βήματα για να διασφαλίσετε στο παιδί σας μια υγιή αποκατάσταση.

spasmeno h ragismeno paidiko donti ti kanoume 2

1. Καλέστε τον οδοντίατρό σας αμέσως

Εάν δεν έχετε τον αριθμό του οδοντιάτρου του παιδιού σας στο κινητό σας τηλέφωνό , αποθηκεύστε το αμέσως! Οποιοσδήποτε τραυματισμός θα πρέπει να αξιολογείται από έναν οδοντίατρο. Καθώς μπορεί να υπάρξει κάτι πιο σοβαρό που δεν θα είναι εμφανή.

Για παράδειγμα, αν το παιδί σας σπάσει ένα από τα δόντια του μόνιμο ή παιδικό ίσως να μην σας φαίνεται πάρα πολύ φοβερό. Ωστόσο, εάν το δόντι είναι περισσότερο από το μισό ραγισμένο, το νεύρο μπορεί να εκτεθεί και απαιτεί άμεση προσοχή.

Εάν το σπασμένο δόντι του παιδιού σας είναι μόνιμο, ο τραυματισμός μπορεί να απαιτήσει θεραπεία στο ριζικό σωλήνα. Επίσης να έχετε στο μυαλό σας, ότι κάθε δόντι που εκτίθεται σε τραύμα μπορεί να γίνει γκρίζο, επειδή το νεύρο μπορεί να νεκρωθεί.

Ο οδοντίατρός σας θα αξιολογήσει την κατάσταση και θα προβεί στην αποκατάσταση του.

2. Χρησιμοποιήστε νερό για να ξεπλύνετε το στόμα του παιδιού σας

Το νερό θα βοηθήσει στην απομάκρυνση οποιασδήποτε βρωμιάς, αίματος ή βακτηρίων που μπορεί να παραμείνει εκεί όπου συνέβη ο τραυματισμός.

spasmeno h ragismeno paidiko donti ti kanoume 3

3. Αντιμετωπίστε πόνο και πρήξιμο

Ειδικά εάν το παιδί σας χτύπησε το πρόσωπο του, τοποθετήστε μια πετσέτα όπου στο εσωτερικό του θα έχετε πάγο ή αν είστε σε εξωτερικό χώρο βρέξτε μια μπλούζα με κρύο νερό και τοποθετείστε το πάνω στο μάγουλο του νοητά με το σημείο που έχει το πρόβλημα για να μουδιάσει τον πόνο και να μειώσει το πρήξιμο.

Δώστε στο παιδί σας μαλακές τροφές και τονίστε τους να μην μασούν από την ίδια πλευρά που έχουν τραυματιστεί. Κάποιο παυσίπονο φάρμακο μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του πόνου.

4. Εάν είναι μόνιμο δόντι, προσπαθήστε να το επανατοποθετήσετε

Τι πρέπει να κάνετε:

  • Αφού το βρείτε, σηκώστε το δόντι από τη στεφάνη, αποφύγετε την επαφή με τη ρίζα του δοντιού.
  • Εάν είναι βρώμικο, ξεπλύνετε με κρύο νερό για 10 δευτερόλεπτα. Μην το τρίβετε με σαπούνι.
  • Τοποθετήστε το δόντι στην στη θέση του και πείτε στο παιδί σας να δαγκώσει απαλά μία γάζα, ένα μαντίλι ή μια πετσέτα μέχρι να πάτε στο οδοντίατρό σας.

5. Τοποθετήστε το σε ένα δοχείο εάν δεν μπορείτε να το επανατοποθετήσετε

Ή αν είναι δόντι παιδικό.

6. Κρατήστε το υγρό

Χρησιμοποιήστε το "Save-A-Tooth", κρύο γάλα, ή νερό για να το κάνετε αυτό.

7. Φέρτε μαζί σας τα θραύσματα του δοντιού στον οδοντίατρο

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο οδοντίατρός σας μπορεί να είναι σε θέση να επανασυνδέσει το θραύσμα με οδοντική συγκόλληση.

Αν ακολουθήσετε αυτά τα βήματα και προγραμματίσετε ένα μεταγενέστερο ραντεβού με τον οδοντίατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι το δόντι θεραπεύει σωστά, το παιδί σας θα πρέπει να αναρρώσει με ελάχιστα ή και καθόλου προβλήματα.

Αλέξανδρος Μάνος DDS , MOrth
Οδοντίατρος , Ειδικός Ορθοδοντικός
Tel Aviv University
site: www.drmanosclinic.com
e-mail: dralexmanos@gmail.com
instagram: dr_alex_manos

Διαβάστε επίσης:
Γνωρίζετε τι πρέπει να κάνετε αν τραυματιστεί το μόνιμο δόντι του παιδιού σας;

Έξι μύθοι για τα παιδικά δόντια

Γιατί τα δόντια του μωρού μεγαλώνουν στραβά;

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved