Παιδικό άσθμα: Μπορούν να προστατευτούν τα μωρά και με ποιο τρόπο;

Το άσθμα είναι η πιο συχνή χρόνια πάθηση της παιδικής ηλικίας και παρόλα αυτά πολλοί γονείς δεν γνωρίζουν αρκετά γι' αυτό.

Παιδικό άσθμα:  Μπορούν να προστατευτούν τα μωρά και με ποιο τρόπο;

Ο αριθμός των παιδιών που πάσχουν από άσθμα συνεχώς αυξάνεται. Αποτελεί μία από τις συχνότερες αιτίες απουσίας των παιδιών από το σχολείο και των γονέων τους από την εργασία τους.

Αν και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία (ακόμη και στη βρεφική), συνήθως τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται γύρω στην ηλικία των 5 ετών. Στην πρώτη παιδική ηλικία είναι πιο συχνό στα αγόρια , ενώ τα ποσοστά εξισώνονται στη εφηβεία.Σύμφωνα πάντως με μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα, τα βρέφη μπορούν να προστατευθούν από την εμφάνιση άσθματος, αν έχουν αποκτήσει στον οργανισμό τους τέσσερα είδη βακτηρίων έως την ηλικία των τριών μηνών.

Η νέα μελέτη, για πρώτη φορά, δείχνει ότι ορισμένα βακτήρια παίζουν ρόλο-κλειδί στο άσθμα, ήδη από πολύ νωρίς στη ζωή ενός παιδιού, όταν ακόμη το ανοσοποιητικό σύστημά του βρίσκεται στη φάση της ανάπτυξης.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή μικροβιολογίας και ανοσολογίας Μπρετ Φίνλεϊ του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Science Translational Medicine», ανέλυσαν με γενετικές τεχνικές δείγματα κοπράνων από 319 παιδιά. Η ανάλυση έδειξε ότι τα βρέφη που αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο άσθματος, ήταν αυτά που είχαν στο έντερό τους χαμηλότερα επίπεδα τεσσάρων συγκεκριμένων βακτηρίων.
Τα περισσότερα μωρά συνήθως αποκτούν αυτούς τους μικροοργανισμούς με φυσικό τρόπο από το περιβάλλον τους, όμως μερικά παιδιά όχι, με συνέπεια μετά να κινδυνεύουν περισσότερο από άσθμα.

Παράγοντες κινδύνου για ανάπτυξη άσθματος

Οι πιο συνηθισμένοι παράγοντες για την ανάπτυξη άσθματος, όπως επισημαίνει η Ελληνική Εταιρεία Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας είναι οι εξής:

  • Προωρότητα, χαμηλό βάρος γέννησης
  • Έκθεση σε καπνό κατά την ενδομήτρια ή την μετέπειτα ζωή
  • Ατομικό ιστορικό αλλεργικού νοσήματος(παρουσία ρινίτιδας, εκζέματος)
  • Οικογενειακό ιστορικό άσθματος ή ατοπίας(ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος αν και οι δύο γονείς έχουν άσθμα από ότι να έχει ο ένας- για κάποιο άγνωστο λόγο ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος αν έχει η μητέρα άσθμα από ότι αν έχει ο πατέρας).
  • Συχνές λοιμώξεις αναπνευστικού από πολύ μικρή ηλικία
  • Χαμηλό κοινωνικοοικονομικό επίπεδο
  • Παχυσαρκία

Άλλα : κρύος αέρας, απότομες αλλαγές του καιρού και της θερμοκρασίας.

Θεραπεία παιδικού άσθματο

Ο στόχος είναι ο έλεγχος του άσθματος. Θα πρέπει να είναι σε θέση να :

  • Ζουν μία φυσιολογική ζωή
  • Μην απουσιάζουν από το σχολείο εξαιτίας του άσθματος
  • Μην έχουν καθημερινά συμπτώματα
  • Μην έχουν συμπτώματα κατά τη διάρκεια της νύχτας
  • Παίζουν, ασκούνται, συμμετέχουν στις καθημερινές δραστηριότητες τους ανεμπόδιστα
  • Μην έχουν ανάγκη για επείγουσα επίσκεψη στο γιατρό ή το τμήμα επειγόντων.

Η φαρμακευτική θεραπεία εξαρτάται από το πόσο βαριά και πόσο συχνά είναι τα συμπτώματα του παιδιού. Συνεπώς είναι εξατομικευμένη, όπως και το σχέδιο δράσης για αντιμετώπιση ασθματικής κρίσης.

Διαβάστε επίσης

Παιδικό άσθμα: Αιτίες, συμπτώματα και τρόποι αντιμετώπισης
Αν το παιδί έχει άσθμα μπορούμε να κρατήσουμε το κατοικίδιο μας;

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved