Το μωρό μετά τον τοκετό: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις πρώτες ώρες της ζωής του

Το μωρό έχει προετοιμαστεί καλά για το ταξίδι προς τον έξω κόσμο. Για παράδειγμα, επειδή τα οστά του κρανίου δεν έχουν δέσει ακόμα, το κρανίο είναι εύπλαστο και παίρνει το σχήμα του γεννητικού σωλήνα κατά την κάθοδό του.

Το μωρό μετά τον τοκετό: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις πρώτες ώρες της ζωής του

Το κρανίο του μωρού θα ανακτήσει το φυσιολογικό του σχήμα 24 με 48 ώρες μετά τη γέννησή του. Επίσης, ως την ώρα της γέννησης , το μωρό δεν αντιλαμβάνεται διάφορα ερεθίσματα που προκαλούν αντιδράσεις όπως για παράδειγμα , τον πόνο.

Προσαρμογή στη ζωή

Η πίεση στο σώμα του μωρού, καθώς αυτό σφίγγεται μέσα στον γεννητικό δίαυλο, το βοηθάει ουσιαστικά πάρα πολύ, γιατί το προετοιμάζει να επιβιώσει έξω από τη μήτρα. Η πίεση στο κεφάλι του προκαλεί έκλυση θυρεοειδικών ορμονών και αδρεναλίνης, που θα το βοηθήσουν να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του σώματός του μετά τη γέννηση . Η συμπίεση του θώρακα το βοηθά να αποβάλει το υγρό και τη βλέννα που έχει στους πνεύμονες. Η πίεση το εμποδίζει επίσης να αναπνέει και να εισροφά υγρό και αίμα κατά την έξοδό του από την μήτρα. Έτσι, λοιπόν, μόλις γεννιέται, παίρνει αυτομάτως την πρώτη του ανάσα.

Επίσης παρουσιάζει ελαφριά και παροδική υποξαιμία – έλλειψη οξυγόνου , γιατί πιέζεται ο ομφάλιος λώρος. Όταν βγει από το σώμα σας ο θώρακας του μωρού θα είανι σε θέση να διευρυνθεί και θα ανακουφιστεί από την πίεση στο κεφάλι. Αυτές οι δύο κινήσεις συνθέτουν την ενστικτώδη απόκριση στην υποξαιμία, που είναι η εισπνοή. Είναι η ώθηση στην αναπνοή.

Το μωρό ψάχνει ενστικτωδώς να βρει τη θηλή σας

Έρευνα έχει δείξει ότι το μωρό συνδέει την οσμή του υγρού στο χέρι του με τη μυρωδιά της θηλής. Αν το βάλετε πάνω στην κοιλιά της μητέρας του κάνει κινήσεις προσπαθώντας να βρει το στήθος της. Μπορεί να χρησιμοποιήσει την αφή και την όραση για να τα καταφέρει. Για το λόγο αυτό κρίνεται κρίσιμη η πρώτη ώρα της ζωής για την εγκατάσταση επιτυχημένου θηλασμού.

Διαβάστε επίσης

Φροντίδα μωρού: Όλα όσα χρειάζεστε για να φροντίσετε το νεογέννητο σε ένα άρθρο
«Σαν μαμά και παιδίατρος αυτό είναι που θέλω να ξέρουν οι γονείς με ένα μωρό στο σπίτι»

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved