Αφήστε το παιδί σας να βγει έξω και να λερωθεί. Κάνει καλό στην υγεία του

Αλήθεια τώρα, μήπως υπάρχουν στιγμές που γινόμαστε υποχόνδριοι με την καθαριότητα των παιδιών μας; Μήπως, αντιδράμε υπερβολικά όταν βλέπουμε το παιδί μας λερωμένο, σαν να κάνουμε εικόνα μικρά απαίσια και τρομερά μικρόβια να του επιτίθενται από παντού;

Αφήστε το παιδί σας να βγει έξω και να λερωθεί. Κάνει καλό στην υγεία του

Κι ενώ οι περισσότεροι από εμάς ως παιδιά έχουμε παίξει σε αλάνες, έχουμε λερωθεί από την κορυφή με τα νύχια, έχουμε φάει χώμα – ναι χώμα – έχουμε φάει με βρώμικα χέρια. Εννοείται, ότι δεν αναφερόμαστε στους βασικούς κανόνες υγιεινής, που πρέπει να τους μαθαίνουν και να τους τηρούν, κυρίως για λόγους υγείας. Αλλά η υπερβολή δε βοηθάει κανέναν. Ούτε εμάς τους γονείς, που μονίμως τρέχουμε πίσω από τα παιδιά μας, φωνάζοντας συνεχώς «μη», ούτε και τα ίδια τα παιδιά, που δεν αισθάνονται ελεύθερα να παίξουν, όπως αυτά θέλουν και τα ευχαριστεί.

Αφήστε τα παιδιά σας να βγουν έξω, να παίξουν, να κυλιστούν στο χώμα, να λερωθούν, να πιάσουν ζώα, να έρθουν σε επαφή με μικρόβια. Ναι, αυτά τα μικρά, απαίσια «τερατάκια», που σύμφωνα με έρευνες, η επαφή μαζί τους, κάνει καλό στα παιδιά!

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, τα φυσιολογικά βακτήρια που ζουν στο δέρμα πυροδοτούν μία διαδικασία, που εμποδίζει τη φλεγμονή, όταν τραυματιζόμαστε. Επιπλέον, όπως τονίζουν οι επιστήμονες, ο φόβος που νιώθουν οι νέοι γονείς, να βρεθεί το παιδί σε ένα περιβάλλον, που το αφήνει απροστάτευτο από τα μικρόβια μπορεί να το φέρει αντιμέτωπο, με πολλές ασθένειες. Όπως εξηγούν, όταν το παιδί μεγαλώνει σε ένα σχεδόν αποστειρωμένο περιβάλλον, αδρανοποιείται το ανοσοποιητικό σύστημα, με αποτέλεσμα να γίνει ευαίσθητο απέναντι σε ασθένειες και αλλεργίες.

Πρόσφατα, ο Dr. Jack Gilbert, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Σικάγο, που μελετά μικροβιακά οικοσυστήματα, κατέληξε στο συμπέρασμα, μετά από σχετική έρευνα, ότι τα παιδιά θα πρέπει να έχουν μία σχέση αλληλεπίδρασης με το περιβάλλον, να είναι μέρος αυτού και όχι να μένουν κλειδωμένα μέσα στο σπίτι. «Η πιπίλα θα πέσει κάτω, το παιδί θα χαϊδέψει το σκύλο και θα βάλει το χέρι του στο στόμα, θα βγει έξω και θα κυλιστεί στο χώμα, θα γεμίσει με λάσπες και ναι όλα αυτά επιστημονικά, είναι καλά», δηλώνει χαρακτηριστικά. Μάλιστα, ο ίδιος ξεκίνησε να ερευνά, αν όντως η επαφή των παιδιών με τα μικρόβια είναι τελικά τόσο κακή και όπως ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξή του, αυτό που ανακάλυψε είναι ότι η επαφή των παιδιών με τα μικρόβια, όχι μόνο δεν κάνει κακό, αλλά μπορεί να αποδειχθεί ευεργετική.

Και όπως τονίζει με κάθε τρόπο: «Τα βρώμικα παιδιά, είναι ευτυχισμένα παιδιά». Ας αφήσουμε, λοιπόν, τα παιδιά μας να απολαύσουν μία φυσιολογική ζωή. Να βγουν έξω, να παίξουν, να κυλιστούν, να λερωθούν, να επιστρέψουν σπίτι με χώματα. Όπως εμείς, στη δική τους ηλικία.

Διαβάστε επίσης

5 λόγοι που πρέπει να αφήνετε το παιδί σας να λερώνεται
Έρευνα: Τα μικρόβια μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του άσθματος στα παιδιά!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved