Αμυγδαλές και αμυγδαλεκτομή: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Οι γνωστές σε όλους αμυγδαλές απασχολούν πολύ συχνά τα μικρά παιδιά και τους γονείς τους.

Αμυγδαλές και αμυγδαλεκτομή: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Βρίσκονται δεξιά και αριστερά στα πλάγια τοιχώματα του φάρυγγα, στην περιοχή όπου γίνεται μετάβαση από τη στοματική κοιλότητα στο στοματοφάρυγγα.
Αποτελούνται κυρίως από λεμφικό ιστό, δηλαδή ιστό που η λειτουργία του έχει να κάνει με την αμυντική λειτουργία του οργανισμού. Δεν είναι το μόνα όργανα του ανώτερου αναπνευστικού που διεκπεραιώνουν αυτή τη λειτουργία. Επομένως, σε περίπτωση εξαιρεσής τους, ο αμυντικός μηχανισμός του οργανισμού δεν υστερεί.

Προβλήματα αμυγδαλών

Τα συμπτώματα της αμυγδαλίτιδας κυμαίνονται και αυτά σε βαρύτητα. Μπορεί να υπάρξει έντονος ή ήπιος πόνος στην κατάποση, διόγκωση και ερυθρότητα των αμυγδαλών με ή χωρίς επίχρισμα, μέτριος ή πολύ υψηλός πυρετός και διόγκωση τραχηλικών λεμφαδένων.
Σοβαρά προβλήματα στην υγεία του παιδιού μπορεί να προκαλέσει και το μέγεθος των αμυγδαλών , το οποίο μπορεί να αυξηθεί σημαντικά λόγω συχνών φλεγμονών ή ιδιοσυγκρασιακής τάσης αυτών για μεγέθυνση.
Αυτό μπορεί να έχει σας αποτέλεσμα τη δυσκολία αερισμού του παιδιού κατά τον ύπνο, με μειώσεις οξυγόνωσης του οργανισμού, τη λεγόμενη υπνική άπνοια.

amigdales

Αντιμετώπιση

Οι ιογενείς αμυγδαλίτιδες δεν επιδέχονται ιδιαίτερης θεραπείας παρά μόνο για την ύφεση των συμπτωμάτων ( αναλγητικά, αντιπυρετικά και διατροφική προσαρμογή). Ξεχωριστή παρακολούθηση απαιτείται βέβαια στην περίπτωση της λοιμώδους μονοπυρήνωσης, η οποία είναι μεν ιογενής, αλλά μπορεί να επηρεάσει και άλλα όργανα, όπως το συκώτι και το εγκέφαλος.
Στις βακτηριακής αιτιολογίας αμυγδαλίτιδες και κυρίως στις στρεπτοκοκκικές αμυγδαλίτιδες, οφείλουμε να χορηγήσουμε αντιβιοτικά, ώστε να επιταχύνουμε την ανάρρωση και κυρίως να αποφύγουμε επικίνδυνες επιπλοκές, όπως σχηματισμό αποστήματος δίπλα στην αμυγδαλή ( περιαμυγδαλικό απόστημα) ή πέριξ του φάρυγγα ( πλαγιοφαρυγγικό απόστημα) ή και στους τραχηλικούς λεμφαδένες. Άλλες σημαντικότατες πιθανές επιπλοκές αφορούν την προσβολή άλλων οργάνων, όπως τα νεφρά, η καρδιά και οι αρθρώσεις.
Η εκτέλεση της αμυγδαλεκτομής θεωρείται επιβεβλημένη σε περιστατικά με επεισόδια άπνοιας, συνήθως σε συνδυασμό με αφαίρεση αδενοειδών εκβλαστήσεων για να ελευθερωθεί ο αεραγωγός και να σταματήσουν οι συνεχείς διακοπές της αναπνοής. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να γίνει μείωση του μεγέθους (αμυγδαλοτομή) κα όχι πλήρης αφαίρεση των αμυγδαλών.

amigdales2

Αμυγδαλεκτομή

Πρόκειται για μια από τις συχνότερες επεμβάσεις που διενεργούνται στα παιδιά. Με την πάροδο των δεκαετιών η τεχνική της έχει εξελιχθεί , κυρίως λόγω των νέων τεχνολογιών. Επαφίεται στον χειρουργό να επιλέξει την καταλληλότερη μέθοδο που ταιριάζει στον ασθενή. Η αμυγδαλεκτομή γίνεται πάντα με γενική αναισθησία. Το παιδί μπορεί να εξέλθει την ίδια μέρα από το νοσοκομείο ή να διανυκτερεύσει ένα βράδυ , ιδιαίτερα αν είναι μικρό.
Ο μετεγχειρητικός πόνος δεν είναι έντονος και αντιμετωπίζεται με απλά αναλγητικά.

Βαρβάρα Σκιά
Ωτορινολαρυγγολόγος , Χειρουργός Κεφαλής και Τραχήλου ΙΑΣΩ Παίδων

Βασίλειος Ντρίνιας
Ωτορινολαρυγγολόγος , Χειρουργός Κεφαλής και Τραχήλου ΙΑΣΩ Παίδων

Διαβάστε επίσης
Αφαίρεση αμυγδαλών: Βελτιώνει ή όχι την ποιότητα ζωής των παιδιών;
Αμυγδαλές: Πότε πρέπει να αφαιρεθούν;

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved