Αμυγδαλές: Πότε πρέπει να αφαιρεθούν;

Τι είναι οι αμυγδαλές και πότε πρέπει να αφαιρούνται;

Αμυγδαλές: Πότε πρέπει να αφαιρεθούν;

Οι παρίσθμιες αμυγδαλές (δύο στον αριθμό, δεξιά και αριστερά) είναι μάζες λεμφικού ιστού, που εντοπίζονται μεταξύ της πρόσθιας και οπίσθιας καμάρας (στη στοματική κοιλότητα). Το ονομά τους οφείλετε στο σχήμα τους, που μοιάζει με αμύγδαλο. Είναι καλύτερα ορατές , όταν ο ιατρός πιέζει με γλωσσοπίεστρο την γλώσσα προς τα κάτω. Αποτελούν μέρος του λεμφικού δακτυλίου Waldeyer, o οποίος παίζει σημαντικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού, ιδιαίτερα στα πρώτα 4 έτη της ζωής, μετά την ηλικία των 10-12 ετών προοδευτικά μειώνεται.

Στα παιδιά, οι παρίσθμιες αμυγδαλές είναι ευμεγέθεις, σε μερικά όμως είναι αρκετά μεγάλες και τότε λέμε πως έχουν υπερτροφικές αμυγδαλές..

 689LIBJK

Η υπερτροφία των παρίσθμιων αμυγδαλών έχει κλινική σημασία μόνο στις περιπτώσεις που προκαλούν μηχανική απόφραξη του ισθμού του φάρυγγα και δυσκολεύουν επομένως στην σίτηση και την αναπνοή. Υπάρχει ταξινόμηση, που δηλώνει το μέγεθος της υπερτροφίας των παρίσθμιων αμυγδαλών.

 57T8UKYUH

Η υπερτροφία των παρίσθμιων αμυγδαλών προκαλεί σε ορισμένα παιδιά αλλοίωση της φωνής (χαρακτηριστική ομιλία σαν να είναι μπουκωμένο το στόμα -potato voice), ανήσυχο ύπνο και ροχαλητό.

Η διάγνωση της υπερτροφίας παρίσθμιων αμυγδαλών βασίζεται στα συμπτώματα και στη φυσική εξέταση.
Το ιστορικό και η κλινική εξέταση του παιδιού είναι τα σημαντικά εφόδια για να αποφασίσουμε αν υπάρχει ένδειξη ή όχι για αφαίρεση των παρίσθμιων αμυγδαλών.

Οι ενδείξεις, που μας οδηγούν στην αμυγδαλεκτομή (αφαίρεση παρίσθμιων αμυγδαλών και συχνά συνυπάρχει ένδειξη για αφαίρεση αδενοειδών εκβλαστήσεων, «Κρεατάκια») είναι:

Αποφρακτική υπνική άπνοια ή διαταραχές του ύπνου
• Υπερτροφία που συνοδεύεται από δυσφαγία ή/και διαταραχές της ομιλίας
• Υπερτροφία που συνοδεύεται από ανωμαλίες στην ανάπτυξη του σπλαχνικού κρανίου
• 6-7 επεισόδια αμυγδαλίτιδας σε ένα έτος
5 επεισόδια κατ’ έτος τα 2 τελευταία έτη
3 επεισόδια κατ’ έτος τα 3 τελευταία έτη
• Τουλάχιστον 3 επεισόδια τεκμηριωμένης στρεπτοκοκκικής αμυγδαλίτιδας τον τελευταίο χρόνο
• Υποτροπιάζουσα οξεία αμυγδαλίτιδα που σχετίζεται με πυρετικούς σπασμούς ή καρδιακή βαλβιδοπάθεια
• Χρόνια αμυγδαλίτιδα που συνοδεύεται από κακοσμία του στόματος και αμυγδαλόλιθους και δεν ανταποκρίνεται σε συντηρητική θεραπεία.
• Υπερτροφία των αμυγδαλών που προκαλεί απόφραξη της ανώτερης αναπνευστικής οδού και οδηγεί σε υπνική άπνοια
• Ιστορικό περιαμυγδαλικού αποστήματος

• Μονόπλευρη υπερτροφία αμυγδαλών (ασυμμετρία), υπό προυποθέσεις

Η επέμβαση διενεργείται υπό γενική αναισθησία διαμέσου της στοματική κοιλότητας και η διάρκεια της είναι 15-30 λεπτά. Ο ασθενής νοσηλεύται για ένα 24 ώρο στο νοσκομείο. Υπάρχει στην αρχή δυσκαταποσία και πόνος , οπότε δίνεται προσοχή στη διατροφή του ασθενούς για τις επόμενες μέρες (μαλακές , δροσερές τροφές, αποφυγή ζεστών και σκληρών τροφών) για αποφυγή μεταγχειρητικής αιμορραγίας. Για τον ίδιο λόγο συστήνεται ξεκούραση και αποφυγή έντονων σωματικών δραστηριοτήτων για τις επόμενες ημέρες.

Τις περισσότερες φορές η επέμβαση αμυγδαλεκτομής συνδιάζεται και με αδενοτομή (αφαιρούνται και τα κρεατάκια) και η αναγκαιότητα αυτή θα κριθεί απο τον ΩΡΛ ιατρό σας.

Υπάρχει η άποψη, πως δεν πρέπει να αφαιρούνται οι αμυγδαλές, διότι βοηθούν στην άμυνα του οργανισμού. Αυτό αποτελεί μέρος της αλήθειας. Οι παρίσθμιες αμυγδαλές συμμετέχουν και εκείνες στην άμυνα του οργανισμού, με την παραγωγή αντισωμάτων, όμως μετά την αφαίρεσή τους, μπορεί να δημιουργηθεί κάποια πρόσκαιρη αλλαγή αλλά δεν οδηγεί σε μείωση της ανοσολογικής αμυντικής ικανότητας του παιδιού.

Όταν λοιπόν κριθεί πως οι αμυγδαλές του παιδιού σας, το ταλαιπωρούν και του δημιουργούν σημαντικά προβλήματα, παρά το βοηθούν (για την άμυνα του οργανισμού του) στην υγεία του, η αφαίρεσή τους, μόνο οφέλη θα προσφέρει στο παιδί σας.

Θα χαρώ να απαντήσω σε οποιαδήποτε απορία σας εδώ

Σεφερλής Φωκίων
Ω.Ρ.Λ-Χειρουργός Κεφαλής & Τραχήλου, ενηλίκων και παίδων
Λ. Κουντουριώτου 158
Ρέθυμνο-Κρήτη
www.fokionseferlis.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved