Γιατί δεν πρέπει να παραμελείτε την εξέταση ακοής στο μωρό σας

Η εξέταση ακοής των νεογέννητων είναι υπόθεση ρουτίνας για τους γιατρούς.

Γιατί δεν πρέπει να παραμελείτε την εξέταση ακοής στο μωρό σας

Κάποτε τα βρέφη εξετάζονταν μόνο όταν συνέτρεχε κίνδυνος για απώλεια της ακοής τους. Π.χ., τα μωρά που γεννιόνταν πρόωρα. Δυστυχώς δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις παιδιών σήμερα που γεννιούνται με πρόβλημα μερικής ακοής. Εκτιμάται ότι στις ΗΠΑ, τρία στα χίλια μωρά έχει κάποιο βαθμό απώλειας ακοής. Το 90% αυτών των παιδιών γεννήθηκε από γονείς που δεν είχαν κανένα πρόβλημα με την ακοή τους.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να προλάβει πιθανή καθυστέρηση στην ομιλία, αλλά και νοητική ανάπτυξη του παιδιού. Αν διαπιστωθεί πρόβλημα, το παιδί θα δεχθεί την απαραίτητη ιατρική και εκπαιδευτική βοήθεια -μερικές φορές από τους πρώτους μήνες της ζωής του.«Το κλειδί στην ιστορία είναι η ηλικία όπου αναγνωρίζεται το πρόβλημα», λέει η Jennifer Anthony, ιατρός στο παιδιατρικό νοσοκομείο της Philadelphia, η οποία έχει ειδικευτεί στον έλεγχο ακοής των νεογέννητων.

Είναι πολύ πιθανό να περάσει απαρατήρητη από τον γονιό ακόμη και μια σοβαρή περίπτωση απώλειας ακοής. Μέχρι πρόσφατα τα προβλήματα αυτού του είδους δεν εντοπίζονταν παρά μόνο μετά την ηλικία των δύο ετών, όταν οι γονείς άρχιζαν να ανησυχούν για την καθυστέρηση ομιλίας του παιδιού και το πήγαιναν στον γιατρό.Η ανάπτυξη της ομιλίας, σύμφωνα με την Καθημερινή, κατά ένα μεγάλο μέρος, συμβαίνει τον πρώτο ενάμιση χρόνο. Έτσι λοιπόν, αν το πρόβλημα δεν εντοπιστεί έγκαιρα, χάνεται σημαντικός χρόνος.

Αν το βρέφος δεν ανταποκριθεί ως αναμένεται στη διάρκεια της εξέτασης που γίνεται αμέσως μετά τη γέννηση, τότε υποβάλλεται σε νέα πιο λεπτομερή εξέταση για να διαπιστωθεί αν το παιδί έχει πράγματι πρόβλημα ακοής. Οπως ισχύει και σε πολλές άλλες εξετάσεις, υπάρχουν πάντα και οι περιπτώσεις όπου η εξέταση δίνει ψευδή εικόνα της κατάστασης -όπως συμφόρηση στο αυτί κατά τον τοκετό, άλλοι ήχοι κ.λπ. Τότε δικαιολογημένα οι γονείς ανησυχούν και οι εξετάσεις επαναλαμβάνονται. Αν το αποτέλεσμα των εξετάσεων υποδείξουν και πάλι πρόβλημα, τότε οι γιατροί προσπαθούν να δώσουν απάντηση στα ερωτήματα: Ποιος είναι ο βαθμός απώλειας ακοής; Τι την προκάλεσε; Είναι μόνιμη;Η παρουσία υγρού στο μέσον ους μπορεί να προκαλέσει προσωρινή απώλεια ακοής, αλλά το χειρότερο είναι ότι μπορεί να οδηγήσει σε καθυστέρηση ομιλίας ακόμη και σε μολύνσεις του αυτιού, σε περίπτωση που μείνει χωρίς θεραπεία.

Στα μόνιμα προβλήματα ακοής εμπλέκεται η εσφαλμένη μετάδοση νευρικών σημάτων από τον αυτί στον εγκέφαλο. O στόχος είναι να αναγνωριστεί η ακριβής αιτία της απώλειας ακοής από τη στιγμή που το παιδί είναι ενός ή δύο μηνών και στη συνέχεια να τεθεί σε εφαρμογή θεραπευτικό σχέδιο δράσης. Σ' αυτό περιλαμβάνεται η εφαρμογή βοηθημάτων ακοής και συμπληρώνεται από γλωσσική θεραπεία και άλλες υπηρεσίες που προσφέρονται ανάλογα με την περίπτωση.

Χρήσιμες πληροφορίες
Οι παρακάτω οργανισμοί προσφέρουν χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την ακοή του βρέφους:
- AmericaAcademy of Audiology: http://audiology.org
- National Center for Hearing Assessment and Management: www.infanthearing.org
- Boys TowNational Research Hospital: http://babyhearing.org
- Beginnings: For Parents of ChildreWho Are Deaf or Hard of Hearing: www.beginningssvcs.com
- National Institute oDeafness and Other CommunicatioDisorders: www.nidcd.nih.gov

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved