Κοιλόπονος στα παιδιά:Τι μπορεί να κρύβει

Ο πόνος στην κοιλιά είναι ο συνηθέστερος που επικαλούνται σχεδόν όλα τα παιδιά.

Κοιλόπονος στα παιδιά:Τι μπορεί να κρύβει

Τις περισσότερες φορές ο πονόκοιλος υποχωρεί μετά από λίγες ώρες ή σε λίγες μέρες, αν οφείλεται σε κάποια ίωση. Σύμφωνα με μελέτες, το 90% των παιδιών που παραπονιούνται για πονόκοιλο, δεν έχουν κάτι σοβαρό, αφού μόνο το 10% εκείνων που όντως πονούν, χρειάζονται ιατροφαρμακευτική φροντίδα.

Πρώτα απ’ όλα πρέπει να ξεχωρίσουμε τον πόνο στην κοιλιά που διαρκεί καιρό (βδομάδες ή μήνες) και ονομάζεται «χρόνιος» από τον πόνο που είναι σχετικά πρόσφατος (ώρες ή μέρες) και ονομάζεται «οξύ κοιλιακό άλγος».

Το οξύ κοιλιακό άλγος συνήθως υποδηλώνει κάποια αρρώστια που ξεκίνησε πρόσφατα όπως κάποια ίωση και συνοδεύεται και με άλλα συμπτώματα όπως πυρετός. Συχνή αιτία του κοιλόπονου είναι η γαστρεντερίτιδα (ιογενής ή μικροβιακή) η οποία μπορεί να συνοδεύεται και από εμέτους και διάρροιες, ή ένα από αυτά.

Στην βρεφική ηλικία αιτία πόνου μπορεί να είναι οι κολικοί και η αλλεργία στο γάλα αγελάδος.

Πολλές όμως αρρώστιες όπως η σκωληκοειδίτιδα ή η γαστρεντερίτιδα, έχουν κοινά συμπτώματα αλλά χρειάζονται διαφορετική θεραπεία. Ειδικότερα, όταν το παιδί έχει μια απλή στομαχική ίωση, τότε έχει πυρετό, κάνει εμετό και έχει στομαχόπονο και διάρροια. Όταν έχει σκωληκοειδίτιδα, έχει μερικές φορές διάρροια, κοιλόπονο, μπορεί να κάνει εμετό, να πονάει και να έχει και πυρετό.

Πόνο στην κοιλιά μπορεί να προκαλέσει επίσης η αμυγδαλίτιδα, οι ουρολοιμώξεις ( σε πιο μεγάλα παιδιά) αλλά και η αλλεργική πορφύρα (εξάνθημα στα πόδια και τους γλουτούς που μοιάζει με μελανιά). Επίσης, όταν το παιδί είναι κάτω από 4 χρονών και έχει στομαχόπονο εξαιτίας του οποίου τη μια στιγμή διπλώνεται στα δύο και την άλλη είναι μια χαρά, είναι ένδειξη ότι μπορεί να έχει εγκολεασμό, μια σοβαρή διαταραχή που εμφανίζεται συνήθως στα παιδιά όταν ένα μέρος του εντέρου μπαίνει στον ίδιο του τον αυλό.

Η ένταση του πόνου δεν υποδηλώνει πάντα και τη σοβαρότητα της κατάστασης. Τα αέρια που παγιδεύονται στο έντερο μπορεί να προκαλέσουν έντονο πόνο και κλάμα σε ένα παιδί χωρίς όμως να έχει άλλα συμπτώματα και να νιώθει καλύτερα χαλαρώνοντας με ένα ζεστό μπάνιο. Από κοιλόπονο υποφέρουν επίσης τα παιδιά που έχουν άγχος.

Οι γονείς θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση έτσι ώστε παρατηρώντας τη συμπεριφορά και τα συμπτώματα του παιδιού να είσαι σε θέση να τα εξηγήσουν στον παιδίατρό τους στον οποίο θα επευθυνθούν από την πρώτη στιγμή.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved