Πώς τα πολλά παιδιά χαρίζουν μακροζωία στις μητέρες τους

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι τα παιδιά που έχουν μπαμπάδες που είναι μεγάλοι σε ηλικία μπορούν να ζουν περισσότερα χρόνια, καθώς γερνάνε με πιο αργό ρυθμό.

Πώς τα πολλά παιδιά χαρίζουν μακροζωία στις μητέρες τους

Τώρα μία νέα μελέτη που πραγματοποίησαν ερευνητές του Πανεπιστημίου Simon Fraser στη Βρετανική Κολομβία, δείχνει ότι οι γυναίκες που αποκτούν πολλά παιδιά, μπορούν να ζήσουν περισσότερα χρόνια. Ο εξήγηση για την... μακροζωία βρίσκεται σύμφωνα με τους ερευνητές, στα χρωμοσώματα της γυναίκας που έχουν μακρύτερα τελομερή.

Τι είναι τα τελομερή; Είναι οι άκρες των χρωμοσωμάτων και ένας καλά τεκμηριωμένος δείκτης μακροζωίας. Συχνά παρομοιάζονται με τις πλαστικές άκρες των κορδονιών στα αθλητικά παπούτσια, διότι όπως οι άκρες αυτές προστατεύουν τα κορδόνια από τη φθορά, έτσι και τα τελομερή προστατεύουν τα χρωμοσώματα από τις βλάβες. Στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε πήραν μέρος 75 γυναίκες οι οποίες είχαν παιδιά.

Από την εξέταση των τελομερών τους εξήχθησαν διάφορα συμπεράσματα, όπως ότι το μήκος των τελωμερών των γυναικών που είχαν περισσότερα παιδιά ήταν διαφορετικό με την πάροδο των χρόνων μεταξύ των γυναικών που είχαν λίγα και πιο πολλά παιδιά.

Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζουν και τα οιστρογόνα της γυναίκας τα οποία προστατεύουν τα τελομερή όπως και η ηλικία της μητέρας. Αν είναι σε ηλικία 25 ετών όταν κάνει το παιδί, αυτό αυξάνει την πιθανότητα να φτάσει έως και την ηλικία των 100!

Photo: Jessica Peterson via Getty Images

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved