Πόσο νερό πρέπει να πίνει ένα παιδί;

Μήπως το παιδί σας δεν πίνει σχεδόν καθόλου νερό; Μήπως πίνει μόνο όταν του το πείτε εσείς ή μετά από όταν φάει κάτι και το διψάσει; Ή πίνει νερό κάθε λίγο και λιγάκι; Ότι και αν συμβαίνει θα πρέπει να ενημερωθείτε για το πόσο νερό πρέπει να πίνει ένα παιδί.

Πόσο νερό πρέπει να πίνει ένα παιδί;

Το νερό είναι ίσως από τα πιο υποτιμημένα συστατικά της διατροφής μας. Αλλά θέλετε να ξέρετε πώς μπορεί να κάνει θαύματα στην υγεία του παιδιού σας;

Είναι προτιμότερο να πίνει νερό ή χυμούς φρούτων;

Το παιδί σας χρειάζεται νερό για να αντικαταστήσει τα υγρά που χάνει μέσω της αναπνοής, της εφίδρωσης, ή της ούρησης. Οι χυμοί φυσικών φρούτων και άλλων εμπορικών αναψυκτικών περιέχουν ζάχαρη που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία του παιδιού σας ειδικά αν λαμβάνεται σε υπερβολική ποσότητα. Μπορείτε να περιορίσετε την πρόσληψη αυτών των ποτών, ενθαρρύνοντας το παιδί σας να πιει νερό, που δεν έχει θερμίδες.

Γιατί το νερό είναι σημαντικό;

Το σώμα μας αποτελείται κυρίως από νερό και είναι απαραίτητο για την κανονική λειτουργία όλων των οργάνων. Το νερό είναι το υγρό θαύμα που κρατά το σώμα μας σε κατάσταση λειτουργίας και το βοηθά να απαλλαγεί από τις τοξίνες και τα απόβλητα. Όλοι μας χάνουμε νερό από το σώμα μας κάθε μέρα και θα πρέπει να το αντικαθιστούμε τακτικά. Εάν το παιδί σας πίνει αρκετό νερό, τα επίπεδα της ενέργειας του θα αναπληρώνονται, θα έχει ένα λαμπερό δέρμα και θα διαθέτει καλή γενική υγεία. Το νερό βοηθά το σώμα του παιδιού σας να διατηρεί τη σωστή λειτουργία των κυττάρων και των υπόλοιπων οργάνων του σώματός τους.

Πόσο νερό πρέπει ένα παιδί να πίνει;

Σε γενικές γραμμές, αν το παιδί σας είναι πέντε έως οκτώ ετών πρέπει να πίνει περίπου πέντε ποτήρια νερό. Αυτή η ποσότητα αυξάνεται ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, το φύλο του, καθώς και το πόσο τακτικά γυμνάζεται.

Πώς βοηθάει το νερό το παιδί;

Το πόσιμο νερό μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας με τους ακόλουθους τρόπους:

  • Βοηθά στη διατήρηση του βάρους του.
  • Βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος του παιδιού σας.
  • Ανακουφίζει τη δυσκοιλιότητα και προβλήματα του ουροποιητικού.
  • Βελτιώνει τη στοματική υγεία καθώς το νερό περιέχει φθόριο.

Τι μπορεί να προκαλέσει σε ένα παιδί η μειωμένη πρόσληψη νερού;

Μην περιμένετε να σας πει το παιδί σας ότι διψάει για να πιει ένα ποτήρι νερό. Εάν το παιδί σας δεν πίνει την κατάλληλη ποσότητα νερού, είναι πιθανό να υποφέρει από αφυδάτωση και από τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Να έχει ξηροστομία και σκασμένα χείλη
  • Να κουράζεται υπερβολικά
  • Να έχει λήθαργο και έλλειψη ενέργειας
  • Να έχει βαθουλωμένα μάτια
  • Να έχει ζαλάδες
  • Να μην έχει δάκρυα όταν κλαίει
  • Να έχει σκούρα ούρα και ούρα που μυρίζουν
  • Να έχει πονοκεφάλους

Θα πρέπει να παρακολουθείτε το παιδί σας, να το ενυδατώνετε συνέχεια και να του θυμίζετε να πίνει τακτικά νερό. Ακόμη και αν χρειαστεί να του πάτε το ποτήρι με το νερό ή το μπουκάλι μπροστά του. Επίσης θα πρέπει να δίνετε και εσείς το σωστό παράδειγμα. Τα παιδιά σε μικρή ηλικία μιμούνται τους γονείς τους.

Να θυμάστε πώς αν κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα τα παρατηρήσετε στο παιδί σας θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με έναν γιατρό.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved