Τι μαρτυρά η γλώσσα για την υγεία του παιδιού;

Το χρώμα και η υφή της γλώσσας μπορεί να δείξει πιθανά προβλήματα υγείας.

Τι μαρτυρά η γλώσσα για την υγεία του παιδιού;
Bigstock

Το χρώμα της γλώσσας, η περίεργη υφή, τα σπυράκια στη γλώσσα και η κακοσμία μπορούν να δώσουν πολύτιμες πληροφορίες για την υγεία του παιδιού. Για παράδειγμα τα λευκά σημάδια στη γλώσσα πιθανά να είναι αποτέλεσμα κακής στοματικής υγιεινής, ενώ το έντονο κόκκινο χρώμα σύμπτωμα κρυολογήματος.

Αναλυτικά τι πρέπει να γνωρίζετε.

Λευκό επίχρισμα και κακοσμία

Στις περισσότερες περιπτώσεις το λευκό επίχρισμα στη γλώσσα και η κακοσμία στόματος οφείλονται στην έλλειψη στοματικής υγιεινής και την ανάπτυξη μυκήτων στην επιφάνεια. Είναι σημαντικό το παιδί να μάθει να βουρτσίζει δόντια και γλώσσα του τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, σωστά και αποτελεσματικά. Εάν παρά το βούρτσισμα της γλώσσας πρωί-βράδυ για δύο εβδομάδες το πρόβλημα δεν υποχωρεί, συμβουλευτείτε τον γιατρό. Στην περίπτωση αυτή μπορεί, το λευκό χρώμα της γλώσσας να έχει προκληθεί από μόλυνση.

Κόκκινο χρώμα γλώσσας

Το κόκκινο χρώμα της γλώσσας μπορεί να προκύπτει από διάφορες αιτίες. Μία από αυτές είναι η αφυδάτωση και η ξηροστομία. Αυξήστε την ποσότητα νερού που δίνετε στο μωρό σε καθημερινή βάση.

Ένας ακόμα λόγος που μπορεί η γλώσσα του παιδιού να είναι ιδιαίτερα κόκκινη είναι το κρυολόγημα. Ειδικά εάν ο πυρετός επιμένει, συμβουλευτείτε τον γιατρό για να χορηγήσει την κατάλληλη θεραπεία.

Λεία υφή

Η λεία υφή της γλώσσας είναι στις περισσότερες περιπτώσεις σύμπτωμα έλλειψης βιταμίνης Β12. Η Β12 σε συνδυασμό με τον σίδηρο είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των παιδιών. Μπορείτε να δείτε εάν το παιδί έχει έλλειψη σε βιταμίνη Β12 με εργαστηριακές εξετάσεις αίματος.

Μικρά εξογκώματα

Τα μικρά εξογκώματα στο πλάι και στο πίσω μέρος της γλώσσας μπορεί να είναι ένδειξη ότι το παιδί έχει φάει κάτι καυτερό. Επίσης, ενδέχεται να αποτελεί ένδειξη έρπητα ο οποίος προκαλείται κυρίως λόγω έντονου στρες.

Μαύρα σημάδια και κηλίδες

Τα μαύρα σημάδια και οι κηλίδες στη γλώσσα αποτελούν ένδειξη κακής στοματικής υγιεινής. Η γλώσσα έχει αυλακώσεις οι οποίες εφόσον δεν καθαρίζονται σωστά, μπορεί να συσσωρεύσουν βακτήρια.Στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας μπορεί επίσης να αποτελεί ένδειξη υπερβολικής κατανάλωσης καφέ ή μαύρου τσαγιού.

Πώς να εξαφανίσετε τα σπυράκια στη γλώσσα

Πρώτα από όλα είναι σημαντικό να βρείτε την αιτία. Εάν για παράδειγμα τα σπυράκια είναι αποτέλεσμα κακής στοματικής υγιεινής, βοηθήστε το παιδί να υιοθετήσει τις σωστές συνήθειες για υγιή δόντια και ούλα. Χρησιμοποιήστε μία οδοντόκρεμα κατάλληλη για την ηλικία του.

Για τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας μπορεί να γίνει και χρήση στοματικού διαλύματος. Τα μικρότερα μπορούν να κάνουν πλύσεις με φασκόμηλο.

Καλό είναι για να μην επιδεινωθεί το πρόβλημα το παιδί να αποφύγει για μερικές τουλάχιστον μέρες τις όξινες τροφές. Βεβαιωθείτε ότι κοιμάται επαρκώς και ότι ενισχύετε όσο μπορείτε το ανοσοποιητικό του σύστημα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved