Υγεία παιδιού: Τι πρέπει να προσέχετε στην παραλία

Το παιχνίδι στον ήλιο μπορεί να είναι διασκεδαστικό όμως κρύβει πολλούς κινδύνους.

Υγεία παιδιού: Τι πρέπει να προσέχετε στην παραλία

Ξέρετε να προσέχετε τα παιδιά σας από τις τσούχτρες, αλλά γνωρίζετε για τα βακτήρια και τους ιούς που μπορεί να συναντήσουν στην παραλία;

Η παραλία είναι μια δημοφιλής καλοκαιρινή παιδική χαρά για τα παιδιά, αλλά τα παθογόνα αρέσκονται να κάνουν παρέα με τα παιδιά σας.

Αυτά τα βακτήρια, οι ιοί και οι μικροοργανισμοί μπορούν να εισέλθουν στο νερό μέσω της απορροής μετά από βροχοπτώσεις, ή των ακατέργαστων λυμάτων. Βρίσκονται επίσης στην άμμο.

Αν και οι περισσότεροι που πηγαίνουν στην παραλία είναι πολύ καλά μετά, θα πρέπει να ξέρετε τι να προσέξετε, ειδικά εάν έχετε μικρά παιδιά, είστε ηλικιωμένοι ή έχετε εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

kindinoi paralias

Δείτε τι πρέπει να προσέξετε

Το να περπατάτε ξυπόλητοι μπορεί να σημαίνει αυξημένο κίνδυνο για κοψίματα, τα οποία στη συνέχεια μπορούν να χρησιμεύσουν ως δίοδος στο σώμα σας για τα βακτήρια του σταφυλόκοκκου στο νερό ή την άμμο.

Εάν τα βακτήρια εισέλθουν σε μια ανοιχτή τομή, μπορεί να προκαλέσουν λοιμώξεις του δέρματος και των οστών, συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη και πνευμονία, ακόμη και σύνδρομο τοξικού σοκ.

Οι πιο γνωστές από τις δερματοπάθειες που μπορεί να κολλήσει ένα παιδί (ή και μεγάλος) από την άμμο είναι οι μυρμηγκιές. Αυτές προκαλούνται από τον ιό HPV και είναι πολύ συχνές στα μικρά παιδιά που παίζουν στην άμμο χωρίς να φοράνε πεδιλάκια.

Στα πέλματα και στα δάκτυλα των ποδιών εκδηλώνονται σαν μαύρα στίγματα. Στο υπόλοιπο σώμα μοιάζουν με μικρές ελιές που έχουν το χρώμα του δέρματος.

Μια άλλη πιθανή ιογενής λοίμωξη στην άμμο είναι η μολυσματική τέρμινθος, που μοιάζει με σπυράκια με άσπρο «κεφαλάκι».

Από την άμμο μπορεί το παιδί να κολλήσει και μύκητες ή ακόμα και βακτήρια που προκαλούν γαστρεντερίτιδα, όπως ο εντερόκοκκος και το e. coli. Τα βακτήρια αυτά εύκολα καταλήγουν στις παραλίες από τα λύματα και συχνά ανευρίσκονται (και) στις ελληνικές ακτές.

Ειδικά στα κοριτσάκια μεγάλος κίνδυνος είναι και οι ουρολοιμώξεις, όταν παίζουν γυμνά στην άμμο.

Τέλος, υπάρχει κίνδυνος ηλιακού εγκαύματος όταν το παιδί παίζει κάτω από τον ήλιο.

Με πληροφορίες από: keckmedicine.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved