Παιδιά και καλοκαιρινές ιώσεις: Mύθοι και αλήθειες

  • Πώς μεταδίδονται οι καλοκαιρινές ιώσεις;
  • Πρόληψη
Παιδιά και καλοκαιρινές ιώσεις: Mύθοι και αλήθειες

Έχετε αρρωστήσει ποτέ εσείς ή τα παιδιά σας… το καλοκαίρι; Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουν πολλοί, το κοινό κρυολόγημα δεν είναι κάτι που συμβαίνει μόνο όταν κάνει κρύο έξω.

Στην πραγματικότητα, είναι πιθανό να κρυώσετε οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. Για να καταλάβετε γιατί μπορεί να έχετε αρρωστήσει το καλοκαίρι, πρέπει να καταλάβετε πώς αρρωσταίνουν οι άνθρωποι γενικά.

Συχνά, κολλάτε κρύωμα από άλλα άτομα που είναι ήδη άρρωστα ή έχουν έναν ιό. Όταν αγγίζετε μια επιφάνεια ή αναπνέετε τον ίδιο αέρα με κάποιον με κρυολόγημα, μπορεί να αρρωστήσετε και εσείς επειδή έχετε έρθει σε επαφή με τα μικρόβια που μεταδίδουν την ασθένειά του.

Η θερμοκρασία στην πραγματικότητα έχει πολύ μικρή επίδραση στον τρόπο μετάδοσης του κρυολογήματος από το ένα άτομο στο άλλο.

kalokaitines ioseis

Υπάρχουν άλλοι παράγοντες που σας κάνουν πιο επιρρεπείς στο να κολλήσετε έναν ιό, όπως η υπερβολική κόπωση, η συναισθηματική δυσφορία ή οι αλλεργίες με συμπτώματα της μύτης ή του λαιμού.

Οι περισσότεροι άνθρωποι αρρωσταίνουν το χειμώνα παρά το καλοκαίρι, επειδή οι άνθρωποι περνούν περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους, με τον αέρα να μην ανακυκλώνεται και έτσι να κολλάνε ο ένας τον άλλον.

Πώς μεταδίδονται οι καλοκαιρινές ιώσεις;

Δεν υπάρχει πιο βασανιστικό και ενοχλητικό πράγμα μέσα στη ζέστη του καλοκαιριού από το να είναι ένα παιδί άρρωστο με πυρετό, βήχα, μπούκωμα κλπ. Δικαιολογημένα οι μανούλες αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν να αρρωσταίνουν το καλοκαίρι αφού έχουμε συνδυάσει το χειμώνα με τις διάφορες νοσηρότητες και το καλοκαίρι για χαλάρωση!

Και όμως, υπάρχει μια πληθώρα ιώσεων που κυκλοφορούν τους ζεστούς μήνες και μπορεί να τις κολλήσουν όλα τα παιδιά αλλά ιδιαίτερα οι ηλικίες από 5 έως 15 χρονών. Μάλιστα, σε γενικές γραμμές, οι ιώσεις του καλοκαιριού θεωρούνται πιο βαριές από τις χειμωνιάτικες.

Κατά την διάρκεια του χειμώνα τα παιδιά κολλάνε κάποιους ιούς που ονομάζονται ρινοϊοί, ενώ το καλοκαίρι υπάρχουν οι εντεροϊοί. Οι χειμωνιάτικοι ρινοϊοί προκαλουν συμπτωματα κυριως στο ανώτερο αναπνευστικό, δηλαδή βήχα, πυρετό, μυξες. Οι καλοκαιρινοί εντεροϊοί προκαλουν επιπλέον ναυτία, εμετούς, διάρροια που μπορεί να αφυδατώσουν το παιδί και να χρειαστεί νοσηλεία για χορήγηση ορού.

Ο λόγος που υπάρχει αυτή η διαφοροποίηση στην εποχική εμφάνιση των ιών είναι ότι οι ρινοϊοί αναπτύσσονται σε θερμοκρασίες χαμηλότερες από 37 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι εντεροϊοί αναπτύσσονται σε υψηλές θερμοκρασίες.

Η μετάδοση των εντεροϊών του καλοκαιριού γίνεται με δύο τρόπους:

α) μέσω του αέρα, δηλαδή με την αναπνοή και τα σταγονίδια του στόματος και

β) με τα βρώμικα χέρια και τα αντικείμενα που χρησιμοποιεί το παιδί και μετά τα βάζει στο στόμα του.

Πρόληψη

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγουμε τις καλοκαιρινές ιώσεις είναι:

  • Σχολαστική προσωπική υγιεινή και καλό πλύσιμο των χεριών ιδιαίτερα πριν το φαγητό.
  • Σχολαστική συντήρηση των τροφίμων στα ψυγεία και σε χώρους προστατευμένους από μύγες, κουνούπια, τρωκτικά κλπ.
  • Αποφυγή συναναστροφών σε χώρους όπου υπάρχουν άρρωστα παιδιά.
  • Άμεση επικοινωνία με τον παιδιατρο και να μην υποτιμάμε τα συμπτώματα.

Με πληροφορίες από: www.rileychildrens.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved