Βογγητά, γουργουρισμοί κι άλλοι παράξενοι θόρυβοι από τα μωρά: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γιατί τα μωρά κάνουν ήχους γρυλίσματος και πότε πρέπει να απευθυνθείτε στον παιδίατρο.

Βογγητά, γουργουρισμοί κι άλλοι παράξενοι θόρυβοι από τα μωρά: Τι πρέπει να γνωρίζετε
bigstockphoto.com

Ο ύπνος του μωρού, ειδικά τους πρώτους μήνες, δεν είναι βαθύς, γαλήνιος ή ήσυχος. Απεναντίας, είναι ανήσυχος και θα ακούσετε να κάνει περίεργους ήχους που θυμίζουν γρύλισμα ή βογγητά.

Ορισμένοι γονείς ανησυχούν ότι αυτοί οι ήχοι πιθανόν να αποτελούν σημάδι για κάτι ανησυχητικό. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές οι θόρυβοι που κάνει ένα μωρό είναι απολύτως φυσιολογικοί.

thorivoi pou kanoun ta mora1

Φυσιολογικοί ήχοι που κάνουν τα μωρά στον ύπνο τους

Μπορεί να ακούσετε το μωρό να γρυλίζει, να βογγάει, να ρουθουνίζει, να αναπνέει ακανόνιστα. Κι όλα αυτά όχι μόνο όταν κοιμάται. Μην αγχώνεστε, είναι φυσιολογικό.

«Τα θορυβώδη νεογέννητα μωρά είναι εντελώς φυσιολογικά. Τεντώνονται και κάνουν πολλούς θορύβους που δεν έχετε ξανακούσει - ειδικά αν αυτό είναι το πρώτο σας μωρό», αναφέρει η νοσοκόμα Chris Minogue. Σύμφωνα με την ίδια, είναι δύσκολο να πούμε τι ακριβώς σημαίνει κάθε ήχος, αλλά οι "θόρυβοι" μπορούν συχνά να αποδοθούν στο μικρό στομάχι του μωρού και στο γεγονός ότι μπορεί να έχει αέρια.

Τακτική αναπνοή

Οι τακτικοί ήχοι της αναπνοής του μωρού μπορεί να είναι σύντομοι και να ακούγονται σχεδόν σαν απαλό λαχάνιασμα. Δεν εμπνέουν ανησυχία…

Ακανόνιστη αναπνοή

Η ακανόνιστη αναπνοή είναι φυσιολογική στα νεογέννητα. Καθώς μαθαίνει να ρυθμίζει την αναπνοή του, θα υπάρξουν διαστήματα κατά τα οποία η αναπνοή του επιταχύνεται αλλά και επιβραδύνεται. Εφόσον αυτές οι χρονικές περίοδοι είναι σχετικά σύντομες - σκεφτείτε δευτερόλεπτα, όχι λεπτά - και το μοτίβο της αναπνοής του επιστρέφει στο φυσιολογικό, δεν υπάρχουν λόγοι ανησυχίας.

thorivoi pou kanoun ta mora3

Πεπτικοί ήχοι

Δεν χρειάζεται να σας υπενθυμίσουμε ότι το μωρό σας τρώει και κάνει κενώσεις όλο το 24άωρο. Μπορεί λοιπόν να ακούσετε την κοιλιά του να γουργουρίζει ή να κάνει διάφορους άλλους θορύβους καθώς προσπαθεί να αποβάλλει τα αέρια που έχει στην κοιλιά του.

Αναπνευστικοί ήχοι

Οι αεραγωγοί των μωρών είναι στενοί, επομένως ο αέρας ή ακόμα και η παραμικρή βλέννα μπορεί να προκαλέσει σφύριγμα, κροτάλισμα ή συριγμό ενώ κοιμούνται. Επίσης, η παλινδρόμηση μπορεί να φράξει το λαιμό τους και να προκαλέσει ανομοιόμορφους ήχους αναπνοής.

Είναι επίσης φυσιολογικό για το μωρό να βήχει ή να φτερνίζεται ενώ κοιμάται για αυτούς τους ίδιους λόγους. Αν δεν παρουσιάζουν άλλα σημάδια ασθένειας, μην ανησυχείτε.

thorivoi pou kanoun ta mora2

Πότε να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια

Αναρωτιέστε πώς θα καταλάβατε αν όλοι αυτοί οι περίεργοι θόρυβοι του μωρού θεωρούνται φυσιολογικοί; Δώστε προσοχή σε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα (είτε κάνει περίεργους ήχους είτε όχι).

  • ορατές μυϊκές συσπάσεις στο στήθος ή το λαιμό του μωρού σας
  • ατονία ή λήθαργος
  • πυρετός
  • φουσκωμένη κοιλιά
  • μεγάλες παύσεις όπου το μωρό σταματά να αναπνέει (περισσότερο από 10 δευτερόλεπτα).
  • Αλλαγή του χρώματος ( το πρόσωπό του είναι μελανό)

Πηγή : healthline.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved