Βογκητά και περίεργοι ήχοι κατά τον ύπνο του νεογέννητου: Τι σημαίνουν;

Γιατί το μωρό όταν κοιμάται μπορεί να αρχίσει τα βογκητά;

Βογκητά και περίεργοι ήχοι κατά τον ύπνο του νεογέννητου: Τι σημαίνουν;

Τα νεογέννητα δεν κοιμούνται πολλές ώρες και συνεχόμενα. Έχουν μικρότερους κύκλους ύπνου, που διαρκούν περίπου 50 λεπτά.

Ο ύπνος τους άλλοτε είναι επιφανειακός και άλλοτε βαθύς. Σύμφωνα με τον Samar Bashour, παιδίατρο στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο του Cleveland, υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους τα νεογέννητα βγάζουν ήχους την ώρα που κοιμούνται.

Ένας από αυτούς είναι ότι αναπνέουν από τη μύτη και καθώς τα ρουθούνια είναι πολύ μικρά, δεν υπάρχει επαρκής χώρος για να βγει ο ήχος. Ενισχύεται λοιπόν ο θόρυβος κάθε φορά που εισπνέουν και εκπνέουν.

Επίσης, επειδή τα μωρά δεν κοιμούνται βαθιά έως ότου γίνουν έξι μηνών, συχνά είναι ανήσυχα και μπορούν να βγάζουν ήχους γι΄αυτόν ακριβώς το λόγο.

Πρέπει να κάνετε κάτι;

«Τα θορυβώδη νεογέννητα μωρά είναι εντελώς φυσιολογικά. Τεντώνονται και κάνουν πολλούς θορύβους που δεν έχετε ξανακούσει - ειδικά αν αυτό είναι το πρώτο σας μωρό», αναφέρει η νοσοκόμα Chris Minogue.

Σύμφωνα με την ίδια, είναι δύσκολο να πούμε τι ακριβώς σημαίνει κάθε ήχος, αλλά οι "θόρυβοι" μπορούν συχνά να αποδοθούν στο μικρό στομάχι του μωρού και στο γεγονός ότι μπορεί να έχει αέρια.

«Τα νεογέννητα μωρά έχουν μικροσκοπικό κορμό σε σύγκριση με το υπόλοιπο σώμα τους και παράλληλα δεν κινούνται πολύ σε αυτό το στάδιο. Τα αέρια λοιπόν από το θηλασμό ή από το μπιμπερό πιθανόν να παγιδεύονται στη μικροσκοπική κοιλίτσα τους χωρίς διέξοδο», εξηγεί η Chris Minogue προσθέτοντας ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους θορύβους θα πρέπει να υποχωρήσουν μετά από 6 έως 12 εβδομάδες.

Αν ωστόσο το μωρό παραμένει ανήσυχο, θα πρέπει να ζητήσετε τη συμβουλή του παιδιάτρου προκειμένου να διαπιστώσετε τι ακριβώς συμβαίνει.

Πηγή: babyology.com.au

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved