Ουρολοίμωξη στην εγκυμοσύνη: Συμπτώματα και αντιμετώπιση

  • Τα διαφορετικά είδη της ουρολοίμωξης.
  • Αυξάνονται οι πιθανότητες λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος στην εγκυμοσύνη;
  • Πώς θα αντιμετωπίσετε την ουρολοίμωξη στην εγκυμοσύνη
  • Ουρολοίμωξη στην εγκυμοσύνη: Ποια τα συμπτώματα
Ουρολοίμωξη στην εγκυμοσύνη: Συμπτώματα και αντιμετώπιση
unsplash.com / Alicia Petresc

Η ουρολοίμωξη αναφέρεται γενικά λοιμώξεις και μολύνσεις του ουροποιητικού συστήματος από μικροοργανισμούς όπως τα μικρόβια, οι μύκητες και οι ιοί. Τα είδη των ουρολοιμώξεων είναι τα εξής:

Κυστίτιδα: Είναι ο πιο συχνός τύπος ουρολοίμωξης. Η λοίμωξη εντοπίζεται στην ουροδόχο κύστη όπου και σταματάνε οι μικροοργανισμοί χωρίς να περάσουν στην ουρήθρα ή τα νεφρά.

Πυελονεφρίτιδα: Στην περίπτωση της πυελονεφρίτιδα, η λοίμωξη έχει ανέλθει στα νεφρά. Εάν δεν αντιμετωπισθεί, μπορεί να βάλει σε κίνδυνο την έγκυο και το έμβρυο. Επίσης, αυξάνει τις πιθανότητες πρόωρου τοκετού και χαμηλού βάρους γέννησης του μωρού.

Ασυμπτωματική βακτηριουρία: Είναι η ουρολοίμωξη κατά την οποία δεν εκδηλώνονται καθόλου συμπτώματα. Θεωρείται ακίνδυνη και συνήθως περνάει από μόνη της, ωστόσο στην περίπτωση της εγκυμοσύνης πρέπει να παρακολουθείται και να αντιμετωπίζεται. Αυτός είναι και ο λόγος που συστήνεται η προληπτική εξέταση ούρων περιοδικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Πόσο συνήθεις είναι οι λοιμώξεις του ουροποιητικού στην εγκυμοσύνη;

Αρχικά να αναφέρουμε ότι οι ουρολοιμώξεις είναι 14 φορές πιο συνηθισμένες στις γυναίκες από ότι στους άνδρες. Οι αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα της γυναίκα της εγκύου, διευκολύνουν τη δημιουργία λοίμωξης στο ουροποιητικό της σύστημα.

Πιο συγκεκριμένα, η ορμόνη προγεστερόνη τα επίπεδα της οποίας αυξάνονται κατά την κύηση, έχουν σαν αποτέλεσμα τη μείωση του "μυικού τόνου" των τοιχωμάτων των ουρητήρων, συνεπώς και τη μειωμένη ροή των ούρων προς την ουροδόχο κύστη. Επίσης, όσο μεγαλώνει η μήτρα, ασκείται ολοένα και μεγαλύτερη πίεση στο ουροποιητικό σύστημα (κυρίως στους ουρητήρες), που, κάποιες φορές, προκαλεί απόφραξη και στάση των ούρων.

egkymosyni ouroloimoksi

Πώς αντιμετωπίζεται η ουρολοίμωξη;

Εφόσον γίνει η διάγνωση, η ουρολοίμωξη μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη χορήγηση αντιβιοτικών, τα οποία είναι ασφαλή για το έμβρυο. Από τη στιγμή της χορήγησης αντιβιοτικών, η ουρολόμωξη περνάει σε διάστημα μερικών ημερών, ωστόσο είναι σημαντικό να ολοκληρθωεί η αγωγή και να ακολουθηθούν οι συμβουλές του γιατρού για να υποχωρήσει πλήρως η λοίμωξη.

Στις περιπτώσεις της πυελονεφρίτιδας, ενδέχεται να γίνει εισαγωγή στο νοσοκομείο για χορηγηση αντιβιοτικών ανδοφλέβια και παρακολούθηση της θερμοκρασίας, της πίεσης, του σφιγμού, του οξυγόνου και της κατάστασης υγείας του εμβρύου.

Ποια τα συμπτώματα της ουρολοίμωξης;

Τα συμπτώματα της ουρολοίμωξης διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα και ανάλογα με τον τύπο της ουρολοίμωξης. Δείτε τα πιο συνήθη στην gallery που ακολουθεί.

Πηγή πληροφοριών: babycenter.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved