Παιδικός διαβήτης: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Τι είναι ο παιδικός διαβήτης, ποια τα συμπτώματα και τι μπορούμε να κάνουμε για να τον αντιμετωπίσουμε;

Παιδικός διαβήτης: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η 14η Νοεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη και είναι η κύρια παγκόσμια εκστρατεία ευαισθητοποίησης που εστιάζει στον σακχαρώδη διαβήτη. Τα τελευταία χρόνια, τα περιστατικά με διαβήτη έχουν αυξηθεί παγκοσμίως και αντίστοιχα, αύξηση παρουσιάσει και ο αριθμός των παιδιών που πάσχουν από παιδικό διαβήτη.

O Σακχαρώδη Διαβήτης τύπου 1 (ΔΣ-1) ή αλλιώς νεανικός διαβήτης, είναι μία διαταραχή του μεταβολισμού των υδατανθράκων και οφείλεται στην καταστροφή των β-κυττάρων του παγκρέατος.

Όπως είχε αναφέρει και σε παλαιότερο άρθρο η διαιτολόγος - διατροφολόγος και συνεργάτης του Mothersblog.gr, Ευσταθία Παπαδά, τα β-κύτταρα εκκρίνουν την ορμόνη ινσουλίνη, η οποία είναι υπεύθυνη για τν εισαγωγή της γλυκόζης στο αίμα από τα κύτταρα. Όταν τα β-κύτταρα καταστρέφονται, η ινσουλίνη δεν παράγεται με αποτέλεσμα τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 1 εμφανίζεται πιο συχνά στην παιδική ηλικία, ωστόσο είναι πιθανό να εμφανιστεί και σε ενήλικες σε χαμηλότερα ποσοστά. Στον συγκεκριμένου τύπου διαβήτη, η κληρονομικότητα μπορεί να παίξει ρόλο, ωστόσο κάποιο παιδί μπορεί να εμφανίσει ΣΔ-1, ακόμα και αν δεν έχει κάποιος άλλος στην οικογένεια.

Ποια είναι τα συμπτώματα του παιδικού διαβήτη;

Τα πιο συνήθη συμπτώματα που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου είναι η συνεχής δίψα, η έντονη κόπωση, η απώλεια βάρους και η συχνή ενούρηση. Επιπλέον, κάποια παιδιά είναι πιθανό να εμφανίσουν και στομαχόπονο, πονοκέφαλο, ακόμα και προβλήματα συμπεριφοράς.

pagkosmia imera diabiti paidikos diabitis 1

Η αντιμετώπιση του παιδικού διαβήτη

Η θεραπεία του διαβήτη περιλαμβάνει πάντα την εξωγενή χορήγηση ισνουλίνης σε καθημερινή βάση, ανάλογα με το θεραπευτικό σχήμα που προτείνει ο γιατρός.

Σημαντικό ρόλο ωστόσο, παίζει και η διατροφή που ακολουθεί το παιδί. Τα παιδιά που πάσχουν από παιδικό διαβήτη είναι σημαντικό να ακολουθούν ένα σταθερό πρόγραμμα διατροφής, με συχνά γεύματα (ιδανικά τρία κυρίως και τρία μικρότερα) και όσο το δυνατόν χαμηλότερη σε κορεσμένα λιπαρά.

Εξίσου σημαντική είναι και η κατανάλωση κάποιου snack πριν από τον ύπνο, καθώς θα προστατεύσει το παιδί από τις πρωινές υπογλυκαιμίες. Ένα γιαούρτι με φρούτο ή μία φέτα ψωμί με τυρί είναι πολύ καλές επιλογές.

Επιπλέον, οι γονείς είναι σημαντικό να έχουν στο μυαλό τους:

  • συχνές μετρήσεις του σακχάρου, για να προσαρμόζουν τη δόση της ινσουλίνης, ώστε να αποφεύγουν την υπεργλυκαιμία και την υπογλυκαιμία.
  • να μην παραλείπεται η δόση της ινσουλίνης που πρέπει να παίρνει το παιδί καθημερινά
  • η άσκηση βοηθά να μειώνονται τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα και να βελτιώνεται η δράση της ινσουλίνης.

Τα παιδιά που νοσούν με διαβήτη πρέπει να επισκέπτονται τακτικά τον γιατρό τους -ιδανικά ανά τρίμηνο- και να κάνουν αιματολογικές εξετάσεις μία φορά το χρόνο για τον αποκλεισμό άλλων παθήσεων.

Πηγή πληροφοριών: diabetes.co.uk

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved