Back to school: Πως μπορώ να προετοιμάσω το παιδί μου σε περίπτωση που δεχτεί bullying στο σχολείο;

Back to shcool: Το παιδί σας ετοιμάζεται όπου να ναι να πάει στο σχολείο. Έχετε ήδη αρχίσει να ανησυχείτε τι θα γίνει αν δεχτεί κακή συμπεριφορά από τους συμμαθητές του και πως να το προστατεύσετε;

Back to school: Πως μπορώ να προετοιμάσω το παιδί μου σε περίπτωση που δεχτεί bullying στο σχολείο;

Εϊναι άχος όλων των μαμάδων και των γονιών γενικότερα αυτό. Να ξέρετε πως μπορείτε να το εκπαιδεύσετε να μάθει να προτατεύει τον εαυτό του.

Επικεντρωθείτε στη γλώσσα του σώματος. Είναι το πιο σημαντικό πράγμα .

Τι σημαίνει αυτό; Από την ηλικία των τριών, το παιδί σας είναι έτοιμο να εκπαιδευτεί στο να μάθει τρόπους ώστε να αμύνεται και να μην γίνεται εύκολος στόχος.

Μάθετε στο παιδί σας να εκπαιδευτεί στο να κοιτάει τους φίλους του στα μάτια και να κάνει το ίδιο και σε όποιο παιδί το ενοχλεί.

Αυτό είναι ένα κόλπο-τρικ για να αρχίσει το παιδί να αμύνεται και να αντιμετωπίζει δύσκολες καταστάσεις σύμφωνα με μία σύμβουλο γονέων την Michele Borba.

Αυτό θα το βοηθήσει να κρατάει το κεφάλι ψηλά και να νιώθει περισσότερη αυτοπεποίθηση.

Είναι καλό σύμφωνα με τους ειδικούς να μαθαίνουμε στο παιδί μας να εξασκεί τις εκφράσεις του. Όσο περίεργο και αν ακούγεται, η τεχνική «πρόβες συναισθηματικών εκφράσεων» μπορεί να αποβεί σωτήρια.

Πείτε στο παιδί σας να σας δείξει πως είναι η έκφραση του προσώπου του όταν νιώθει λυπημένο. Αντίστοιχα όταν νιώθει γενναίο ή χαρούμενο.

Το πώς αντιδρά ένα παιδί όταν δέχεται bulling, φαίνεται να είναι πολύ πιο σημαντικό από το τι τελικά θα πει.

Μπορείτε ακόμα να ετοιμάσετε ένα σενάριο και να το προβάρετε.

bigstock Psychotherapist Talking With A 202334305

Πως θα αντιδρούσε για παράδειγμα σε ένα σκληρό παιδί (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ακόμα και ένα άγριο ζώο για το παράδειγμά σας) αν το ενοχλούσε;
Mάθετε του πως είναι να μιλάει κανείς με τρόπο τέτοιο ώστε η φωνή του να ακούγεται, να είναι καθαρή και μεστή.

Πως όταν ενοχλείται μπορεί να λέει για παράδειγμα «Μην με ενοχλείς» ή «Δεν θα παίξω μαζί σου αν μου φέρεσαι άσχημα». Εξηγείστε του ότι είναι σημαντικό να το λέει αμέσως μόλις νιώθει ενοχλημένο και να μην περιμένει γιατί αυτό μπορεί να το πιέσει.

Υπάρχουν διάφορα παραδείγματα στο διαδίκτυο παιδιών που υπέστησαν bullying και συμβουλές μαμάδων για το πώς τελικά το αντιμετώπισαν. Μια μητέρα για παράδειγμα η Erin Farrell από τη Νέα Υόρκη, προετοίμασε των 3χρονο γιο της Liam, πώς να τα βγάλει πέρα με δύο παιδιά μέσα στην ημέρα που το ενοχλούσαν και ήταν επιθετικά.

«Συζητήσαμε για το πώς να αντιδράσει όταν ένα από αυτά του αρπάξει το παιχνίδι του και πως μπορεί να του πει με έντονο τόνο: «Μη το κάνεις αυτό σταμάτα! Έπαιζα εγώ με αυτό το παιχνίδι. Τελικά κατάφερε να αντιδράσει έτσι και να υποστηρίξει τον εαυτό του. Είμαι πολύ περήφανη για αυτόν» αναφέρει η μαμά του Liam.

Kάθε φορά που θα σας λέει το παιδάκι σας ότι ήρθε αντιμέτωπο με μία δύσκολη κατάσταση και βγήκε κερδισμένο, να του λέτε πόσο περήφανη είστε και να επιβραβεύετε την πρόοδο του.

Αν πέσετε ενώ είστε μαζί του σε κάποιο αντίστοιχο σκηνικό, όπου ένα παιδί αντιδρά σε ένα άλλο που το ενοχλεί, επισημάνετε του το για να μπορεί να το δει και στην πράξη.

Πάνω από όλα μείνετε σε αυτό: Αν το παιδί σας φαίνεται από την στάση του να μην ταράζεται και ενοχλείται εύκολα, τότε πιθανότατα και όποιο παιδί πάει να το «πειράξει», θα το σταματήσει γρήγορα.

Λίγη προπόνηση χρειάζεται και δεν έχετε να φοβάστε τίποτα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved