Πότε ένα παιδί μπορεί να κάτσει στο μπροστινό κάθισμα του αυτοκινήτου;

Ως γονείς, θα θέλετε πάντα να εξασφαλίζεται η ασφάλεια του παιδιού σας σε όλες τις περιπτώσεις. Είτε είστε με το μικρό σας μέσα στο σπίτι, είτε έξω από αυτό πάντα θα υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου.

Πότε ένα παιδί μπορεί να κάτσει στο μπροστινό κάθισμα του αυτοκινήτου;

Μία από αυτές τις ανησυχίες είναι και η ασφάλεια του παιδιού στο αυτοκίνητο. Θέλετε το παιδί σας να είναι ασφαλές στο αυτοκίνητο και αυτός είναι και ο λόγος που οι γονείς αγοράζουν ένα καλό παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου. Τι γίνεται όμως όταν το βλασταράκι σας μεγαλώνει και επιμένει να καθίσει στη θέση του συνοδηγού;

Πότε μπορεί το παιδί σας να καθίσει με ασφάλεια στο μπροστινό κάθισμα;

Η σωστή ηλικία κατά την οποία το παιδί σας μπορεί με ασφάλεια να καθίσει στο μπροστινό κάθισμα εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπου ένας εκ των οποίων είναι ο νόμος που ρυθμίζει το κράτος όπου ζείτε.

Οι περισσότεροι νόμοι που τα κράτη βασίζουν τις αποφάσεις τους, εξαρτώνται από παράγοντες όπως, την ηλικία του παιδιού, το βάρος και το ύψος του. Για παράδειγμα, υπάρχουν πολλά κράτη που επιτρέπουν στα παιδιά από την ηλικία των έξι ετών να φορούν τη ζώνη ασφαλείας χωρίς απαραίτητα να κάθονται στο παιδικό καθισματάκι τους.

Ιαβέρης: «Γίνεσαι αυτόπτης μάρτυρας του θανάτου του παιδιού σου!» (βίντεο σοκ)

Τι λέει ο κ.ο.κ στην Ελλάδα;

«Για τη μεταφορά παιδιών ηλικίας μικρότερης των 12 ετών με αυτοκίνητο, είναι υποχρεωτική η χρήση ειδικών μέσων συγκράτησης και προστασίας όπως καθισμάτων, ζωνών ασφαλείας κ.λπ. Το πρόστιμο είναι 83 ευρώ». Επίσης σε άλλο άρθρο αναφέρεται ότι, « H κατάληψη θέσης παραπλεύρως τoυ oδηγoύ, από παιδιά ηλικίας μικρότερης των δώδεκα (12) ετών, εφόσον δεν συγκρατούνται με εγκεκριμένο σύστημα συγκράτησης κατάλληλο για την ηλικία, το ύψος και το βάρος τους, ως και από περισσότερα πρόσωπα από όσα επιτρέπεται στη θέση αυτή!».

Με λίγα λόγια λοιπόν, ένα παιδί δεν μπορεί να κάτσει στο μπροστινό κάθισμα του αυτοκινήτου εάν δεν έχει συμπληρώσει το 12 έτος της ηλικίας του, ενώ μέχρι τότε θα πρέπει να τοποθετείται παραπλεύρως του οδηγού και σε κατάλληλο για την ηλικία και το βάρος του παιδικό κάθισμα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved