Πιπίλα: Τα υπέρ και τα κατά!

Η πιπίλα είναι από τα αγαπημένα αντικείμενα των μωρών, που πολλές φορές δυσκολεύονται να αποχωριστούν. Είναι όμως καλή η χρήση της πιπίλας ή όχι; Αυτό είναι ένα ερώτημα που έχει απασχολήσει αρκετούς γιατρούς και γονείς.

Πιπίλα: Τα υπέρ και τα κατά!

Τα υπέρ
Για όσους είστε γονείς σίγουρα η πιπίλα είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για να ηρεμήσετε το μωρό σας. Τα πλεονεκτήματα όμως της πιπίλας είναι πολύ πιο ουσιαστικά και σημαντικά. Έρευνες έδειξαν ότι η πιπίλα συμβάλει στη μείωση του συνδρόμου των αιφνίδιων θανάτων των βρεφών. Αυτό συμβαίνει γιατί τα παιδιά που κοιμούνται με πιπίλα στο στόμα δεν κοιμούνται τόσο βαθιά όσο τα παιδιά που δεν χρησιμοποιούν πιπίλα. Έτσι το μωρό μπορεί ανά πάσα ώρα και στιγμή να ξυπνήσει από έναν όχι και τόσο βαθύ ύπνο και μειώνονται οι πιθανότητες να κοπεί η αναπνοή του. Η πιπίλα δίνει στα μωρά ανακούφιση και ευχαρίστηση. Μελέτες που έχουν γίνει έχουν δείξει ότι το να έχει ένα μωρό την πιπίλα στο στόμα, καταπραΰνει τη δυσφορία του κατά τη διάρκεια επώδυνων διαδικασιών, όπως για παράδειγμα ένας εμβολιασμός. Τα μωρά αποκτούν ένα ιδιαίτερο δέσιμο με τη πιπίλα τους καθώς ξέρουν ότι μπορούν να την έχουν κάθε στιγμή και κοιμούνται πιο εύκολα και ήρεμα. Κάποιες από εσάς όταν κάνατε τον υπέρηχο στον τέταρτο περίπου μήνα της εγκυμοσύνης σας και είδατε με το μωρό σας να έχει το δάχτυλό του στο στόμα! Κι όμως! Το πιπίλισμα είναι μία συνήθεια που αρκετά μωρά αποκτούν πριν καν γεννηθούν. Σε κάθε περίπτωση η χρήση της πιπίλας είναι προτιμότερη από το πιπίλισμα του δαχτύλου, που μεταξύ άλλων μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην άρθρωση των δοντιών.

Τα κατά
Τα μειονεκτήματα της χρήσης της πιπίλας έχουν να κάνουν κυρίως με την εξάρτηση που έχει το μωρό από αυτήν. Το μωρό σας μπορεί να φτάσει σε ένα τέτοιο σημείο, που δε θα μπορεί ούτε να κοιμηθεί, ούτε να ηρεμήσει, αν δεν έχει την πιπίλα στο στόμα του και η χρήση της καταλήγει σε κατάχρηση. Η κατάχρηση όμως της πιπίλας δεν έχει αρνητικές συνέπειες μόνο στην ψυχολογία του μωρού αλλά μπορεί να προκαλέσει και σοβαρά οδοντικά προβλήματα.

Ίσως λοιπόν ήρθε η ώρα να σκεφτείτε σοβαρά να κόψετε τη συνήθεια της πιπίλας. Αυτό ίσως δεν γίνει από τη μία μέρα στην άλλη. Χρειάζεται χρόνο, επιμονή και υπομονή! Κάθε φορά που το μωρό σας κλαίει, είναι νευρικό ή ανήσυχο, μην βιαστείτε να του δώσετε την πιπίλα του για να ηρεμήσει, αναρωτηθείτε γιατί μπορεί να κλαίει και σκεφτείτε άλλους τρόπους για να το ηρεμήσετε!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved