Το 40% των παιδιών ηλικίας 2 ετών έχουν πλέον το δικό τους tablet, σύμφωνα με νέα μελέτη

Η μελέτη υπογραμμίζει πόσο αναπόσπαστο μέρος έχουν γίνει οι οθόνες στην καθημερινή ζωή των μικρών παιδιών.

Νίκη Παπανικολάου
Το 40% των παιδιών ηλικίας 2 ετών έχουν πλέον το δικό τους tablet, σύμφωνα με νέα μελέτη
Bigstock

Το 40% των παιδιών έχουν tablet μέχρι την ηλικία των 2 ετών και ο χρόνος που περνούν μπροστά σε μια οθόνη παραμένει σταθερός, περίπου 2,5 ώρες την ημέρα.

Ωστόσο, παρατηρείται μια αλλαγή στον τρόπο χρήσης του χρόνου οθόνης. Ειδικότερα, ο χρόνος παιχνιδιού έχει αυξηθεί κατά 65% από το 2020 και η παραδοσιακή τηλεθέαση μειώθηκε, ενώ δημοφιλείς πλατφόρμες όπως το TikTok και το YouTube Shorts αυξάνονται, υπογραμμίζοντας το όλο και πιο περίπλοκο περιβάλλον πολυμέσων στο οποίο πρέπει να περιηγηθούν οι γονείς στα πρώτα χρόνια των παιδιών τους.

Γιατί δεν πρέπει να αφήνετε βρέφη και νήπια να παιρνούν πολύ χρόνο μπροστά σε οθόνες

Τα παραπάνω είναι μερικά μόνο από τα ευρήματα της μελέτης της Common Sense Media που εξετάζει τις συνήθειες των ψηφιακών μέσων για παιδιά ηλικίας 8 ετών και κάτω με τίτλο "The Common Sense Census: Use Media by Kids Age Zero to Eight", η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα τον περασμένο μήνα.

xronos-othonis.jpg

Τα βασικά ευρήματα της έκθεσης περιλαμβάνουν:

  • Μέχρι την ηλικία των 2 ετών, τέσσερα στα 10 παιδιά έχουν το δικό τους tablet (40%).
  • Μέχρι την ηλικία των 4 ετών, περισσότερα από τα μισά (58%) των παιδιών έχουν το δικό τους tablet.
  • Μέχρι την ηλικία των 8 ετών, ένα στα τέσσερα παιδιά έχει το δικό του κινητό τηλέφωνο.
  • Συνολικά, το 51% των παιδιών ηλικίας 8 ετών και κάτω έχουν τη δική τους κινητή συσκευή (tablet ή κινητό τηλέφωνο).
  • Περίπου ένα στα πέντε παιδιά χρησιμοποιεί κινητές συσκευές για ψυχαγωγία, για να αποκοιμηθεί ή για να φάει.
  • Η γονική επίβλεψη διαφέρει σημαντικά ανά πλατφόρμα, με το 62% των γονέων να παρακολουθούν περιστασιακά το YouTube μαζί με τα παιδιά τους, αλλά μόνο το 17% να παρακολουθεί από κοινού περιεχόμενο TikTok.
  • Η τεχνητή νοημοσύνη εισχωρεί στην πρώιμη παιδική ηλικία, με σχεδόν το ένα τρίτο των γονέων να αναφέρουν ότι το παιδί τους έχει χρησιμοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη για μάθηση που σχετίζεται με το σχολείο.
  • Τα παιδιά από νοικοκυριά χαμηλότερου εισοδήματος περνούν σχεδόν διπλάσιο χρόνο με οθόνες σε σύγκριση με εκείνα από νοικοκυριά υψηλότερου εισοδήματος (3:48 έναντι 1:52 λεπτά ημερησίως).

Τα παιδιά κάτω των 2 ετών περνούν κατά μέσο όρο 1 ώρα και 3 λεπτά στις οθόνες καθημερινά. Αυτός ο χρόνος ξεπερνά τις 2 ώρες (2:08) για παιδιά ηλικίας 2-4 ετών και φτάνει τις 3 ώρες και 28 λεπτά για παιδιά ηλικίας 5-8 ετών.

vrefos-othoni.jpg

Παιδί και οθόνες: Πώς να βάλετε τα σωστά όρια

Όρια και επίβλεψη

Η μελέτη- έκθεση υπογραμμίζει επίσης ένα ανησυχητικό κενό επίβλεψης στον τρόπο με τον οποίο οι γονείς παρακολουθούν διαφορετικές πλατφόρμες και πώς οι ανησυχίες τους για τα μέσα οθόνης επηρεάζουν τις συνήθειες προβολής.

Και ενώ τα τρία τέταρτα των γονέων εκφράζουν ανησυχίες για τη χρήση οθονών από τα μικρά παιδιά τους, συμπεριλαμβανομένης της υπερβολικής χρήσης και των επιπτώσεων στην ψυχική υγεία, πολλοί αναγνωρίζουν επίσης πιθανά οφέλη, με το 75% να ενθουσιάζεται που τα παιδιά μαθαίνουν νέα πράγματα μέσω ψηφιακών μέσων.

«Τα μικρότερα παιδιά βρίσκονται στην πρώτη γραμμή ενός άνευ προηγουμένου ψηφιακού μετασχηματισμού. Από την τεχνητή νοημοσύνη μέχρι το καθηλωτικό gaming, βιώνουν τεχνολογίες που δεν υπήρχαν πριν από λίγα χρόνια», δήλωσε ο James P. Steyer, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Common Sense Media.

paidia-kai-othones-(2).jpg

«Οι γονείς μοιράζονται τις ανησυχίες τους σχετικά με το ταχέως μεταβαλλόμενο τοπίο των μέσων ενημέρωσης και πώς αυτό επηρεάζει την ανάπτυξη των μικρών παιδιών τους», ανέφερε από την πλευρά της η Jill Murphy, υπεύθυνη περιεχομένου της Common Sense Media. «Ενώ η τεχνολογία συνεχίζει να εξελίσσεται, αυτό που χρειάζονται τα παιδιά δεν έχει αλλάξει. Οι γονείς μπορούν να κάνουν πρακτικά βήματα: να συμμετέχουν ενεργά σε αυτό που παρακολουθούν τα παιδιά σας, να επιλέγουν περιεχόμενο που μπορούν να απολαμβάνουν μαζί και να συζητούν τα συναισθήματα των χαρακτήρων. Πρέπει να θέτουν σαφή όρια σχετικά με τη χρήση της συσκευής καλλιεργώντας τη φυσική περιέργεια του παιδιού τους», διευκρινίζει.

Έρευνα: O χρόνος οθόνης για παιδιά κάτω των 2 ετών μπορεί να οδηγήσει σε αναπτυξιακά προβλήματα

Οι οθόνες είναι μόνο μια πτυχή της παιδικής ηλικίας. Και ενώ οι αριθμοί μπορεί να αλλάζουν, αυτό που δεν έχει αλλάξει είναι το τι χρειάζονται χρειάζονται περισσότερο τα παιδιά: αγάπη και επικοινωνία με τους γονείς.

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved