Tα οφέλη του θεάτρου στη ζωή των παιδιών

Κι όμως, το παιδικό θέατρο έχει πολλά περισσότερα οφέλη για τα παιδιά όσα πιθανά έχετε σκεφτεί.

Tα οφέλη του θεάτρου στη ζωή των παιδιών

Αγοράκι βλέπει θέατρο.

Bigstock

Η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Μαρτίου και αποτελεί ευκαιρία να αναλογιστούμε τη σημασία του θεάτρου στη ζωή των παιδιών.

Το θέατρο προάγει τη δημιουργικότητα και ενισχύει τη φαντασία. Βοηθάει τα παιδιά να κατανοήσουν και να εξωτερικεύσουν τα συναισθήματά τους, καθώς επίσης και να ανακαλύψουν τη σημασία της επικοινωνίας και της ενσυναίσθησης.

Ας τα δούμε όμως αναλυτικά.

Το θέατρο προάγει τη δημιουργικότητα

Το θέατρο παρακινεί και βοηθά τα παιδιά να «δουλέψουν» τη φαντασία τους. Σε αντίθεση με τον ρεαλισμό της τηλεόρασης και του κινηματογράφου, το παιδικό θέατρο απαιτεί μια άλλου είδους επινοητικότητα και ευελιξία. Έρευνα δείχνει επίσης ότι οι παραστατικές τέχνες ενθαρρύνουν τη σκέψη σε πολλαπλές κατευθύνσεις, ενώ η αβέβαιη φύση ενός θεατρικού έργου, πυροδοτεί την περιέργεια των παιδιών.

Εξοικείωση με τις τέχνες

Μία θεατρική παράσταση μπορεί να έχει τραγούδι, χορό και άλλες τέχνες, δίνοντας έτσι στους μικρούς θεατές την ευκαιρία να τις ανακαλύψουν.

Παιδί φοράει καπέλο από κοστούμι παράστασης.

Bigstock

Βελτιώνει τις σχολικές επιδόσεις

Σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Αναλφαβητισμού, οι μαθητές με θεατρική εκπαίδευση φαίνεται να έχουν καλύτερη συγκέντρωσης και αυξημένο κίνητρο για μάθηση. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα παιδιά που παρακολουθούν θέατρο εκτίθενται σε μία λυρική γλώσσα κάτι το οποίο μπορεί να βοηθήσει το παιδί να διευρύνει το λεξιλόγιό του.

Τέλος, σύμφωνα με τον Αμερικανικό Σύλλογο Θεάτρου και Εκπαίδευσης, τα παιδιά που έκαναν μαθήματα θεάτρου σημείωσαν καλύτερες επιδόσεις σε σχολικά τεστ.

Ενισχύει την αυτοεκτίμηση

Η ενασχόληση με το θέατρο μπορεί να βοηθήσει το παιδί να ενισχύσει την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση του και να ανακαλύψει τον εαυτό του. Το Εθνικό Θέατρο του Λονδίνου δούλεψε με παιδιά ηλικίας 7 έως 10 ετών για τρία χρόνια. Τα παιδιά μελέτησαν Σαίξπηρ και Μάρλοου και συμμετείχαν σε ένα πρόγραμμα αφήγησης. Σε σύγκριση με άλλα παιδιά που δεν είχαν καμία επαφή και εξοικείωση με το θέατρο, τα παιδιά αυτά έδειξαν αυξημένη αυτοεκτίμηση και καλύτερες δεξιότητες στην ομιλία.

Μαθαίνει στο παιδί να έχει υπομονή

Το να πάτε το παιδί σας στο θέατρο για πρώτη φορά μπορεί να είναι μια δύσκολη εμπειρία. Μπορεί να μη συνειδητοποιήσει πόσο διαφορετικό είναι το ζωντανό θέατρο από το να κάθεται μπροστά σε μια τηλεόραση ή ακόμα και στην οθόνη του κινηματογράφου. Το θέατρο βοηθά τα παιδιά να προσαρμοστούν ώστε να μη βλέπουν νέα εικόνα κάθε 3-4 δευτερόλεπτα και να συνειδητοποιούν ότι ένα θέαμα μπορεί να είναι διασκεδαστικό και συναρπαστικό χωρίς συνεχή αλλαγή του τοπίου. Θα μάθουν πώς να κάθονται ήσυχα, να σέβονται τους άλλους και να προσέχουν.

Εξοικείωση με τον πολιτισμό

Τα θεατρικά έργα επιτρέπουν στο παιδί να μπούνε στη θέση του άλλου και να δουν τη ζωή από μία άλλη οπτική. Επίσης, το παιδί διευρύνει τους ορίζοντές του και μαθαίνει για τη ζωή και άλλους πολιτισμούς.

Με πληροφορίες από parents.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved