Γιατί είναι σημαντικό το θέατρο στη ζωή των παιδιών;

Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου: Η θεατρική αγωγή βοηθά τα παιδιά να εξωτερικεύσουν τα συναισθήματά τους

Γιατί είναι σημαντικό το θέατρο στη ζωή των παιδιών;

Το θέατρο όχι μόνο διασκεδάζει τα παιδιά αλλά πυροδοτεί τη φαντασία και την περιέργειά τους δίνοντας ώθηση στη δημιουργικότητά τους.

Μέσω του θεάτρου μαθαίνουν να αναγνωρίζουν και να κατανοούν τα συναισθήματά τους, ενώ παράλληλα, ανακαλύπτουν τη σημασία της επικοινωνίας και της ενσυναίσθησης.

Η Natasha Brown, arts marketer, υποστηρίζει ότι το θέατρο είναι ένας πολύ διασκεδαστικός τρόπος για να καταλάβετε τον εαυτό σας και τους γύρω σας, «γι 'αυτό πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα παιδιά βλέπουν θέατρο από νεαρή ηλικία. Εκθέτοντάς τα σε ιστορίες, από όλους τους τύπους ανθρώπων, μπορούμε να αρχίσουμε να αναπτύσσουμε την αίσθηση της ενσυναίσθησης που είναι τόσο σημαντική στην εποχή μας», υποστηρίζει.

Ερευνα του Graduate School of Education της UCLA δείχνει ότι οι μαθητές που είναι εκτεθειμένοι στις τέχνες είναι πιο πιθανό να συμμετέχουν στα κοινά και είναι λιγότερο πιθανό να εγκαταλείψουν το σχολείο. Μελέτες από νευροεπιστήμονες έδειξαν επίσης ότι τόσο το αριστερό όσο και το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου πρέπει να διεγείρονται πλήρως προκειμένου ο εγκέφαλος να αξιοποιήσει τις πραγματικές του δυνατότητες. Αυτό σημαίνει ότι είναι εξίσου σημαντικό να «βυθίζετε» τα παιδιά σε δημιουργικές δραστηριότητες που εξασκούν τη δεξιά πλευρά του εγκεφάλου, και σε επιστημονικές και αναλυτικές δραστηριότητες για την αριστερή πλευρά.

Δημιουργικότητα

Οι παραστατικές τέχνες διδάσκουν στα παιδιά πώς να σκέφτονται δημιουργικά μέσω της φαντασίας. Ο Robert A. Iger, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Walt Disney Company, δήλωσε ότι η καρδιά και η ψυχή μιας εταιρείας είναι η δημιουργικότητα και η καινοτομία. Χωρίς δημιουργικότητα, δεν υπάρχει τίποτα που κάνει έναν οργανισμό μοναδικό. Οι δημιουργικές δεξιότητες είναι μια από τις πιο σημαντικές δεξιότητες που χρειάζεται έναν παιδί μεγαλώνοντας για να μπορεί να πετύχει σε οποιονδήποτε κλάδο.

Πολιτισμός

Το θέατρο σάς επιτρέπει να μπαίνετε στα παπούτσια κάποιου άλλου και να βλέπετε τη ζωή από τη δική τους οπτική. Παράλληλα μαθαίνετε όπως και το παιδί, για τη ζωή και τον πολιτισμό άλλων ανθρώπων.

Υπομονή

Το να πάτε το παιδί σας στο θέατρο για πρώτη φορά μπορεί να είναι μια δύσκολη εμπειρία. Μπορεί να μη συνειδητοποιήσει πόσο διαφορετικό είναι το ζωντανό θέατρο από το να κάθεται μπροστά σε μια τηλεόραση ή ακόμα και στην οθόνη του κινηματογράφου. Το θέατρο βοηθά τα παιδιά να προσαρμοστούν ώστε να μη βλέπουν νέα εικόνα κάθε 3-4 δευτερόλεπτα και να συνειδητοποιούν ότι ένα θέαμα μπορεί να είναι διασκεδαστικό και συναρπαστικό χωρίς συνεχή αλλαγή του τοπίου. Θα μάθουν πώς να κάθονται ήσυχα, να σέβονται τους άλλους και να προσέχουν.

Πηγές: telegraph.co.uk, orlandorep.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved