Έρευνα: Παιδιά ηλικίας 9-12 ετών θεωρούν φυσιολογικό να βγαίνουν ραντεβού με ενήλικες

Πρόσφατη έρευνα του oργανισμού Thorn δείχνει ότι 1 στα 4 παιδιά ηλικίας 9 έως 12 ετών θεωρούν φυσιολογικό να βγαίνουν με ενήλικες ηλικίας 18-20 ετών, ενώ 1 στα 3 αναφέρουν ότι οι «φίλοι» που γνωρίζουν μέσω των social media είναι και αυτοί που εμπιστεύονται περισσότερο.

Έρευνα: Παιδιά ηλικίας 9-12 ετών θεωρούν φυσιολογικό να βγαίνουν ραντεβού με ενήλικες
Bigstock

Τον Ιούνιο του 2022 ο oργανισμός Thorn δημοσίευσε έρευνα σχετικά με τη στάση των παιδιών στην εφηβεία και την προφηβεία απέναντι στο online dating και τις γνωριμίες μέσω διαδικτύου.

Τα στοιχεία που προέκυψαν αποτελούν τροφή για σκέψη: 1 στα 4 παιδιά ηλικίας 9-12 ετών έχουν δεχθεί προτάσεις για να στείλουν γυμνές φωτογραφίες, ενώ αντίστοιχο ποσοστό παιδιών της ίδιας ηλικίας θεωρεί φυσιολογικό το ραντεβού με έναν ενήλικα 18-20 ετών.

Τα παιδιά στην εφηβεία και την προεφηβεία αγνοούν τους κινδύνους του διαδικτυακού socializing

Στην εποχή του διαδικτύου και της ραγδαίας ανάπτυξης της τεχνολογίας που του κινητό έχει γίνει προέκταση του χεριού μας, ο τρόπος επικοινωνίας με τους γύρω μας έχει αλλάξει κατά πολύ. Τα θετικά είναι πολλά, όπως όμως και οι κίνδυνοι και ιδιαίτερα για τους ανήλικους.

Πολλά παιδιά στην προεφηβεία και την εφηβεία έχουν κινητό και λογαριασμούς στα social media. Ενδεικτικά, σύμφωνα με έρευνα του 2022 από την Ofcom, ρυθμιστική αρχή για τις υπηρεσίες επικοινωνιών στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 33% των γονιών με παιδιά ηλικίας 5 έως 7 ετών δήλωσε ότι το παιδί τους είχε τουλάχιστον έναν λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Περίπου το 60% των παιδιών ηλικίας 8 έως 11 ετών είχαν δικό τους λογαριασμό.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα παιδιά κάνουν καθημερινά καινούριους «φίλους», ακόμα και αν πρόκειται για άτομα εκτός του οικογενειακού, φιλικού και σχολικού τους περιβάλλοντος και που δεν έχουν γνωρίσει ποτέ από κοντά.

Έρευνες που γίνονται για τη σχέση των παιδιών με το διαδίκτυο και τα social media κρούουν σε γονείς και εκπαιδευτικούς τον κώδωνα του κινδύνου. Από την έρευνα που δημοσίευσε τον περασμένο Ιούνη ο Thorn προκύπτουν αναλυτικά τα εξής:

  • το 40% των παιδιών αναφέρουν ότι κάποιος τους έχει προσεγγίσει διαδικτυακά με στόχο να τους εκμεταλλευτεί.
  • 1 στα 3 παιδιά αναφέρουν ότι οι φίλοι που έχουν κάνει μέσω social media είναι από τους ανθρώπους που εμπιστεύονται πιο πολύ.
  • 1 στα 4 παιδιά ηλικίας 9 έως 12 ετών θεωρούν φυσιολογικό να βγαίνουν με ενήλικες ηλικίας 18-20 ετών.
  • Το 40% των παιδιών συνολικά και 1 στα 4 παιδιά ηλικίας 9 έως 12 ετών, αναφέρουν ότι τους έχει ζητηθεί να στείλουν γυμνές φωτογραφίες διαδικτυακά.
  • Το 65% δήλωσε ότι τους έχει ζητηθεί να μεταφέρουν τη συνομιλία τους σε άλλη πλατφόρμα για να μπορεί να γίνει πιο «ιδιωτική».

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς

  • Βάλτε προταιρεότητα στην ιδιωτικότητα
  • Επιβάλετε την καλή εθιμοτυπία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
  • Βάλτε όρια στο χρόνο που περνούν στα social media
  • Διδάξτε στα παιδιά σας την ευθύνη
  • Γίνετε οι ίδιοι παράδειγμα και κάντε ό,τι θέλετε να κάνουν τα παιδιά σας
  • Ακολουθήστε τους λογαριασμούς τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
  • Καλλιεργείστε μια σχέση εμπιστοσύνης μαζί τους ώστε να σας μιλούν χωρίς φόβο
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved