Πώς να ανακαλύψετε ποιο είναι το ταλέντο του παιδιού σας

Τρόποι για να μάθετε το ταλέντο του παιδιού σας από πολύ μικρή ηλικία.

Πώς να ανακαλύψετε ποιο είναι το ταλέντο του παιδιού σας
Bigstock

Όλοι μας έχουμε κάποια ταλέντα, άλλοι πολλά, άλλοι λίγα, αλλά σίγουρα έχουμε έστω ένα.

Όταν λέμε ταλέντο δεν εννοούμε ότι πρέπει να είμαστε οι καλύτεροι σε κάτι αλλά η κλίση και η έφεσή μας σε ένα αντικείμενο, το να είμαστε καλοί κάπου χωρίς μάλιστα ιδιαίτερη προσπάθεια.

Πώς λοιπόν μπορείτε να ανακαλύψετε ποιο είναι το ταλέντο του παιδιού σας;

Παρατηρήστε το

Αρχικά, πρέπει να προσέχετε το παιδί σας, τι του αρέσει να κάνει στον ελεύθερο χρόνο του. Δώστε του ερεθίσματα, και παρατηρήστε προς τα πού είναι η κλίση του. Έχει πιο θετικό ή πιο θεωρητικό μυαλό; Έχετε στο σπίτι έναν καλλιτέχνη; Έναν μικρό επιστήμονα;

Του αρέσει να μιλάει πολύ

Αν μιλάει αρκετά και διαθέτει αναπτυγμένο λεξιλόγιο τότε έχει προφορικές και γραπτές ικανότητες. Μπορεί να του αρέσει να γράφει ιστορίες ή να σας διηγείται περιστατικά και ιστορίες από τη μέρα του. Τα παιδία αυτά έχουν μερικές φορές έφεση στις ξένες γλώσσες γιατί τους είναι πιο εύκολο να κατανοούν και να μαθαίνουν άγνωστες λέξεις. Αν εκτός από ομιλητικοί είναι και πειστικοί θα τους ταίριαζαν επαγγέλματα όπως πωλήσεις, δημοσιογραφία ή δικηγορία.

Του αρέσουν οι κατασκευές ή οι επισκευές

Αν του αρέσουν παιχνίδια με κατασκευές, ηλεκτρονικοί υπολογιστές ή μηχανήματα και προσπαθεί να καταλάβει πώς λειτουργούν τότε μάλλον διαθέτει ανεπτυγμένη οπτική/χωρική νοημοσύνη. Σε μεγαλύτερες ηλικίες μπορεί να δούμε το παιδί να επισκευάζει μόνο του συσκευές, όπως τον υπολογιστή του, ή το ποδήλατό του.

Τα παιδιά αυτά θα μπορούσαν να γίνουν μηχανολόγοι μηχανικοί, μηχανικοί ηλεκτρονικών υπολογιστών ή αρχιτέκτονες.

Του αρέσει να ταξινομεί αντικείμενα ή προσέχει λεπτομέρειες

Μπορεί να χωρίζει τα παιχνίδια του με βάση το χρώμα ή το μέγεθος. Όταν διαβάζει προσέχει πολύ τα γράμματά του να είναι σωστά και ίσως να καθυστερεί λίγο να ολοκληρώσει αυτό που γράφει επειδή θέλει να είναι καθαρό και ευανάγνωστο. Αυτό μάλλον σημαίνει ότι έχει αναλυτικές και οργανωτικές ικανότητες και προσέχει τις λεπτομέρειες.

Πεδία που του ταιριάζουν είναι εκείνα που χρειάζονται αριθμητικές ικανότητες και ταξινόμηση δεδομένων όπως μαθηματικά, στατιστική, λογιστική και άλλα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved