Πώς να σταματήσει το παιδί σας να τρώει τα νύχια του

Ονυχοφαγία: Πώς θα βάλετε τέλος σε αυτή τη συνήθεια των παιδιών;

Πώς να σταματήσει το παιδί σας να τρώει τα νύχια του

Δεδομένου ότι τα περισσότερα παιδιά τρώνε τα νύχια τους, ορισμένοι γονείς βρίσκουν ότι η καλύτερη προσέγγιση είναι απλώς να το αγνοήσουν. Αλλά για άλλους γονείς, είναι πολύ δύσκολο να μην λάβουν δράση.

Η ονυχοφαγία είναι ένα αρκετά σύνηθες φαινόμενο στην παιδική ηλικία. Σύμφωνα με έρευνες, το 50% των παιδιών ηλικίας από δέκα έως δεκαοκτώ ετών έχουν τη συνήθεια να τρώνε τα νύχια τους.

Οι λόγοι που ένα παιδί τρώει τα νύχια του, ποικίλουν. Οι πιο συνήθεις αιτίες της ονυχοφαγίας είναι το άγχος, η βαρεμάρα ακόμα και η κληρονομικότητα.

Αρκετά παιδιά εγκαταλείπουν αυτή τη συνήθεια από μόνα τους μεγαλώνοντας, αλλά υπάρχουν τρόποι να συμβάλλετε και εσείς σε αυτό.

Εάν το δάγκωμα των νυχιών του φαίνεται να είναι κακή συνήθεια, υπάρχουν μερικοί τρόποι να συνεργαστείτε με το παιδί σας, ώστε να αποθαρρύνετε αυτή συμπεριφορά.

to paidi mou troeu ta nuxia toy

Κόβετε τα νύχια καθημερινά

Το κόψιμο των νυχιών του παιδιού σας μειώνει την απόσταση από την επιφάνεια κάτω από τα νύχια, και σημαίνει ότι λιγότερη βρωμιά, και βακτήρια μπορούν να συγκεντρωθούν κάτω από το νύχι και να εισχωρήσουν στο στόμα τους.

Φροντίστε και τα πετσάκια

Βακτήρια μπορούν να εισέλθουν στο δέρμα που περιβάλλει το νύχι και να προκαλέσουν μόλυνση. Γι’ αυτό να έχετε μια μικρή λίμα νυχιών.

Βρείτε ένα υποκατάστατο

Ψάξτε για κάτι υγιεινό που το παιδί σας μπορεί να βάλει στο στόμα του και να το πιπιλήσει. Για ένα μεγαλύτερο παιδί, μπορεί να είναι τακτικό σνακ με τραγανά μπαστούνια σέλινου και καρότου. Απλώς βεβαιωθείτε ότι δεν αντικαθιστάτε το δάγκωμα των νυχιών με σνακ με ζάχαρη, διαφορετικά θα αντικαταστήσετε μια κακή συνήθεια με μια άλλη κακή συνήθεια.

Επιλέξτε ένα διακριτικό σήμα ανάμεσα στους δύο σας

Αγγίξτε το ελαφρά στο χέρι ή χρησιμοποιήστε μια κωδική λέξη που θα το ειδοποιήσει χωρίς να το καταλάβουν οι υπόλοιποι, διότι πολλές από αυτές τις νευρικές συνήθειες γίνονται υποσυνείδητα.

Δημιουργήστε ένα σύστημα επιβράβευσης

Δημιουργήστε ένα διάγραμμα με αυτοκόλλητα και σημειώστε κάθε μέρα ότι το παιδί σας δεν δαγκώνει τα νύχια του. Εάν το παιδί σας δεν μπορεί να το κάνει μια ολόκληρη μέρα, μπορεί να χρειαστεί να χωρίσετε την ημέρα σε μικρότερα κομμάτια του χρόνου, όπως «πριν το πρωινό» ή «κατά τη διάρκεια του δείπνου». Μόλις συγκεντρώσουν μια συγκεκριμένη ποσότητα αυτοκόλλητων, δώστε μια ανταμοιβή—όπως ένα ταξίδι στο πάρκο για πέντε αυτοκόλλητα.

Με πληροφορίες από: www.verywellfamily.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved