5 αποτελεσματικοί τρόποι για να σταματήσει το παιδί σας να τρώει τα νύχια του

Εάν το παιδί σας έχει τη συνήθεια να δαγκώνει τα νύχια του τότε δεν είστε ο μόνος γονέας που ανησυχεί.

5 αποτελεσματικοί τρόποι για να σταματήσει το παιδί σας να τρώει τα νύχια του

Το δάγκωμα των νυχιών είναι μια από τις πιο συχνές συνήθειες που εμφανίζουν τα περισσότερα παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σύμφωνα με ιατρικές εκτιμήσεις περίπου το 50% των παιδιών ηλικίας μεταξύ 10 και 18 ετών έχουν τη συνήθεια να τρώνε τα νύχια τους. Αν και αυτή η συνήθεια μπορεί να είναι αρκετά ενοχλητική είναι σημαντικό για σας, ως γονέας, να καταλάβετε γιατί το κάνει το παιδί σας. Η κατανόηση του γιατί το παιδί δαγκώνει τα νύχια του θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε την αιτία και να εγκαταλείψει την κακή συνήθεια.

Γιατί τα παιδιά τρώνε τα νύχια τους

Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι είναι:

Χαλάρωση

Αντανακλαστικά το μωρό σας μπορεί να βάλει το δάχτυλο στο στόμα του, για να νιώσει ένα παρηγορητικό συναίσθημα. Αυτή η συνήθεια, μερικές φορές, συνεχίζεται στα παιδιά ακόμα και μετά την ανάπτυξή τους. Αυτός είναι ένας ο λόγος για τον οποίο το μικρό μπορεί να δαγκώνει τα νύχια του.

Πλήξη

Πολλές φορές τα παιδιά τρώνε τα νύχια τους όταν βαριούνται. Επίσης όταν δεν κάνει καμιά δουλειά που απασχολεί τα χέρια του.

Άγχος

Το παιδί μπορεί να δαγκώνει τα νύχια του αν υπάρχουν δυσάρεστες καταστάσεις στο περιβάλλον του στο σπίτι ή στο σχολείο. Καταστάσεις που μπορεί να το αγχώσουν είναι ένα διαζύγιο, απώλεια, μετακόμιση, νέο σχολικό περιβάλλον κ.ά.

Κληρονομικότητα

Οι συνήθειες σας μεταφέρονται στα παιδιά σας μέσω των γονιδίων σας. Εάν είχατε τη συνήθεια να τρώτε τα νύχια σας κατά τη διάρκεια της παιδικής σας ηλικίας υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να κάνει και το παιδί σας το ίδιο.

Μίμηση

Τα παιδιά τείνουν να μιμούνται μια συνήθεια όπως το να δαγκώνουν τα νύχια τους αν βλέπουν και άλλα μέλη της οικογένεια, όπως πχ μεγαλύτερα αδέλφια να κάνουν το ίδιο.

Τρόποι αντιμετώπισης

Καλύτερα να μην αντιμετωπίσετε το θέμα με φωνές και νεύρα. Διαβάστε μερικούς τρόπους και τακτικές που μπορείτε να ακολουθήσετε:

Μιλήστε στο παιδί σας

Συζητήστε με το παιδί σας για να μάθετε γιατί έχει αυτή τη συνήθεια. Αν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος που το κάνει, όπως η πλήξη ή το στρες, συζητήστε μαζί του και εξαλείψτε την αιτία.

Μικρόβια

Ενημερώστε το παιδί σας ότι μπορεί να υπάρχουν μικρόβια που κρύβονται κάτω από τα νύχια του και ότι πρέπει να σταματήσει αμέσως τη συνήθεια αυτή. Βοηθήστε το παιδί σας να καταλάβει ότι η ασθένεια που προκαλούν τα μικρόβια μπορεί να εισέλθει στο σώμα του εύκολα όταν δαγκώνει τα νύχια του και μπορεί να το κάνει να αρρωστήσει.

Κάντε μια συμφωνία

Συμφωνείστε με το παιδί σας ότι, για παράδειγμα, αν σταματήσει να δεν φάει τα νύχια του όλη την ημέρα το βράδυ θα του φτιάξετε το αγαπημένο του φαγητό ή γλυκό.

Μανικιούρ

Περιποιηθείτε τα νύχια του παιδιού σας και δείξτε του και τονίστε τη διαφορά.

Ειδικά προϊόντα

Υπάρχουν ειδικά μανό που μπορείτε να εφαρμόσετε στα νύχια του παιδιού. Η πικρή τους γεύση είναι η καλύτερη υπενθύμιση για το παιδί σας για να σταματήσει να δαγκώνει.

Πηγή: MomJunction

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved