Πέντε ευθύνες που μπορεί να αναλάβει ένα 11χρονο παιδί

  • Πεταγμα σκουπιδιών
  • Φροντίδα προσωπικής υγιεινής
  • Φροντίδα κατοικιδίων
  • Διάβασμα για το σχολείο
  • Τακτοποίηση δωματίου
Πέντε ευθύνες που μπορεί να αναλάβει ένα 11χρονο παιδί

Η υπευθυνότητα είναι αρετή και σίγουρα όλοι οι γονείς θέλουν να την διδάξουν στα παιδιά τους. Μεγαλώνοντας, τα παιδιά γίνονται πιο ανεξάρτητα και μπορούν να αναλάβουν περισσότερες ευθύνες. Ποιες είναι όμως αυτές που μπορούν να αναλάβουν στην προεφηβεία;

Στην ηλικία των 11 ετών τα παιδιά μπορούν να κάνουν δραστηριότητες χωρίς επίβλεψη και αναλαμβάνουν περισσότερες πρωτοβουλίες. Αντιλαμβάνονται ότι έχουν υποχρεώσεις και κάνουν πράγματα χωρίς να χρειαστεί να τους το πείτε δεύτερη ή και τρίτη φορά. Οι ευθύνες που αναλαμβάνουν, τα βοηθούν να γίνουν υπεύθυνοι ενήλικες και μεταξύ αυτών συγκεκριμένες δουλειές του σπιτιού και η φροντίδα της προσωπικής του υγιεινής. Ας τα δούμε όμως αναλυτικά.

Μεγαλώνοντας υπεύθυνα παιδιά – Τι μπορεί να κάνει ένα 11χρονο;

Να πετάξει τα σκουπίδια

Τα παιδιά μικρότερης ηλικίας είναι πιο πιθανό να σκορπίσουν τα σκουπίδια στο σπίτι παρά να πετάξουν τα σκουπίδια στον κάδο. Πλέον έχουν μεγαλώσει, πιθανά βοηθούν στις δουλειές του σπιτιού και το πέταγμα των σκουπιδιών είναι μία από τις δραστηριότητες που μπορούν να αναλάβουν.

Φροντίδα της προσωπικής υγιεινής

Το Webmd αναφέρει ότι οι γονείς εκτός από τους κανόνες υγιεινής είναι σημαντικό να μαθαίνουν στα παιδιά και τους λόγους για τους οποίους πρέπει να τους ακολουθούν. Στην ηλικία των 11 ετών τα παιδιά μπορούν να κάνουν μπάνιο και να βουρτσίσουν τα δόντια μόνα τους. Μπορούν επίσης να ντυθούν μόνα τους και να βάλουν τα ρούχα που είναι για πλύσιμο στο καλάθι των απλύτων.

ypeythina paidia drastiriotites

Φροντίδα κατοικιδίων

Η συνύπαρξη με κατοικίδια έχει πολλά οφέλη για την ανάπτυξη και την ψυχολογία των παιδιώ, όπως έχουμε δει και σε παλιότερο άρθρο μας (διαβάστε το εδώ). Στην προεφηβεία, τα παιδιά μπορούν να αναλάβουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις σε σχέση με τη φροντίδα του κατοικιδίου, όπως το τάισμα και το μπάνιο.

Χρειάζονται λιγότερη βοήθεια με τα μαθήματα του σχολείου

Σύμφωνα με το The Coversation, τα παιδιά είναι σημαντικό σε αυτήν την ηλικία να νιώθουν ότι μπορούν να διαχειριστούν τα μαθήματα και τα διαβάσματα τους από μόνα τους. Δώστε τους την κατεύθυνση κι αφήστε να βάλει μόνο του την προτεραιότητα, τι θα διαβάσει πρώτο, τι δεύτερο κτλ.

Τακτοποίηση δωματίου

Σύμφωνα με το Psychology Today, τα παιδιά ξέρουν ότι όταν οι γονείς είναι συνεπείς σε μικρά πράγματα όπως είναι το καθάρισμα ενός δωματίου, θα είναι συνεπείς και σε πιο σημαντικά πράγματα. Αυτό ισχύει και για τα ίδια. Αναλαμβάνοντας στην αρχή μικρές ευθύνες όπως είναι το πέταγμα των σκουπιδιών ή το στρώσιμο του κρεβατιού τους, προετοιμάζονται για να αναλάβουν ακόμα μεγαλύτερες στο μέλλον.

Με πληροφορίες από moms.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved