Πέντε απλές καθημερινές συνήθειες που κάνουν τα παιδιά πιο υπεύθυνα

Διδάξτε στα παιδιά την υπευθυνότητα μέρα με τη μέρα.

Πέντε απλές καθημερινές συνήθειες που κάνουν τα παιδιά πιο υπεύθυνα

Όσο μεγαλώνουν, τα παιδιά γίνονται πιο ανεξάρτητα και σταδιακά καλλιεργούν τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά τους. Το περιβάλλον μέσα στο οποίο μεγαλώνουν παίζει φυσικά καθοριστικό ρόλο κι εμείς ως γονείς είμαστε αυτοί που πρέπει να τους προσφέρουμε τα κατάλληλα εφόδια.

Η υπευθυνότητα είναι αρετή και σίγουρα είναι κάτι που όλοι οι γονείς θέλουν να διδάξουν στα παιδιά τους. Το παιδί δεν μπορεί να γίνει υπεύθυνο από τη μία μέρα στην άλλη, αντιθέτως γίνεται σταδιακά μέσα από τα καθημερινά του βιώματα. Πώς μπορούμε όμως να συμβάλλουμε εμείς σε αυτό; Μέσα από απλές, καθημερινές συνήθειες.

Καθιερώστε μία καθημερινή ρουτίνα

Η ύπαρξη μίας καθημερινής ρουτίνας μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να έχουν πρόγραμμα και να πειθαρχούν σε αυτό. Γνωρίζοντας τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα της ημέρας, από το πρωινό ξύπνημα, το πλύσιμο και το ντύσιμο, μέχρι την ώρα διαβάσματος, παιχνιδιού κτλ, μαθαίνουν να το ακολουθούν με υπευθυνότητα και συνέπεια.

Αφήστε το συμμετέχει στις δουλειές του σπιτιού

Για αρχή μπορείτε να αναθέσετε στο μικρό σας να στρώνει μόνο του το κρεβάτι του. Ακόμα κι αν δεν το κάνει στην εντέλεια, σημασία έχει ότι αναγνωρίζει την ευθύνη που του έχει ανατεθεί. Επιπλέον, συμμετέχοντας και σε άλλες δουλειές του σπιτιού που μπορείτε να κάνετε μαζί, το παιδί μαθαίνει και να συνεργάζεται και να εκτιμά τον κόπο του άλλου.

Αφήστε το να συμμετέχει σε αποφάσεις που αφορούν την καθημερινότητά σας

Για παράδειγμα μπορείτε να του αναθέσετε να διαλέξει το φαγητό που θα φτιάξετε για αύριο ή να επιλέξει τη δραστηριότητα που θα κάνετε ένα απόγευμα. Με αυτόν τον τρόπο το παιδί θα μάθει την ευθύνη της απόφασης και θα νιώσει ότι είναι κάτι που αφορά κι εκείνο.

Αναθέστε του τη φροντίδα ενός φυτού

Η κηπουρική μπορεί να γίνει μία εκπαιδευτική και διασκεδαστική δραστηριότητα για τα παιδιά. Διαλέξτε μαζί μία γλάστρα από το μπαλκόνι σας και αναθέστε στο μικρό σας από εδώ και στο εξής να τη φροντίζει εκείνο. Θα σας εκπλήξει η φροντίδα και η αγάπη που μπορούν να δείξουν τα παιδιά σε ένα φυτό!

Επαινέστε την υπευθυνότητά του

Ο έπαινος είναι ενθαρρυντικός και βοηθάει τα παιδιά να αναγνωρίσουν τη σημασία της υπευθυνότητας. Επιπλέον λειτουργεί σαν ώθηση για περαιτέρω προσπάθεια και για επανάληψη της σωστής συμπεριφοράς.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved