Έρευνα: 1 στα 2 παιδιά συνομιλεί με αγνώστους στο διαδίκτυο

  • 8 Φεβρουαρίου 2022 - Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο
  • Τι έδειξε έρευνα στην Ελλάδα για τη χρήση του διαδικτύου από μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου; 
  • «Όλοι μαζί για ένα καλύτερο διαδίκτυο»
Έρευνα: 1 στα 2 παιδιά συνομιλεί με αγνώστους στο διαδίκτυο

Η Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο, γιορτάζεται κάθε χρόνο τη δεύτερη μέρα της δεύτερης εβδομάδας του δεύτερου μήνα του έτους. Καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Βίβιαν Ρέντινγκ και στόχο έχει να προωθήσει μία υπεύθυνη, σεβαστή, κριτική και δημιουργική χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών, ειδικά ανάμεσα σε νέους και παιδιά.

Σύμφωνα με έρευνες των τελευταίων ετών, τα παιδιά στην Ελλάδα φαίνεται να ξεκινούν να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο ήδη από την ηλικία των 7 ετών, ενώ η μέση ηλικία που ανοίγουν λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι τα 13 έτη. Με αφορμή τον φετινό εορτασμό, το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου πραγματοποίησε έρευνα το διάστημα 2021-2022 για τις διαδικτυακές συνήθειες των μαθητών στην χώρα μας. Συνολικά συμμετείχαν 5.000 μαθητές 12-18 ετών, εκ των οποίων το 71% ήταν μαθητές Γυμνασίου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα:

  • Το 59% των παιδιών έχει συνομιλήσει στο διαδίκτυο με κάποιον άγνωστο
  • 1 στα 4 παιδιά δηλώνει ότι κάποια στιγμή στο διαδίκτυο κάποιος τα προσέγγισε με κακό σκοπό
  • Το 46% των παιδιών έχουν καταγγείλει κάποιον μέσω των διαθέσιμων εργαλείων που υπάρχουν στα κοινωνικά δίκτυα και παιχνίδια (report)
  • Το 62% δηλώνει ότι θα ζητούσε βοήθεια από τους γονείς του σε περίπτωση προβλήματος
  • Το 26% των παιδιών θεωρούν ότι ο μεγαλύτερος φόβος στο διαδίκτυο είναι η αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων
  • Το 6% έχει πέσει θύμα διαδικτυακού εκφοβισμού ενώ το 13% των παιδιών δηλώνουν ότι έχουν υπάρξει μάρτυρες διαδικτυακού εκφοβισμού. Ενθαρρυντικό είναι το στοιχείο ότι η πλειοψηφία των παιδιών που έχουν παρατηρήσει ότι εκφοβίζεται κάποιος φίλος ή γνωστός τους δεν αδιαφόρησε, αλλά προσπάθησε να βοηθήσει.
  • Μόνο το 35% των παιδιών που έπεσαν θύμα διαδικτυακού εκφοβισμού απευθύνθηκε σε κάποιον ενήλικα για βοήθεια.
  • Έδαφος τα τελευταία χρόνια φαίνεται να κερδίζει και η ρητορική μίσους στο διαδίκτυο με το 34% των παιδιών να δηλώνει ότι έχει συναντήσει μισαλλόδοξο λόγο στο διαδίκτυο.
efiveia social media 2

«Όλοι μαζί για ένα καλύτερο διαδίκτυο»

Η γνώση είναι δύναμη και με την κατάλληλη ενημέρωση, όλοι μαζί, γονείς, παιδιά, πολιτεία και εκπαιδευτικοί μπορούμε να κάνουμε το διαδίκτυο ένα ασφαλές περιβάλλον για όλους.

Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου (Safe Internet 4 Kids), το οποίο λειτουργεί υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), προτείνει:

Τα παιδιά και οι νέοι πρέπει να φέρονται με ευγένεια και σεβασμό προς τους άλλους χρήστες, να προστατεύουν τη διαδικτυακή τους φήμη και να αναζητούν θετικές ευκαιρίες συμμετοχής, δημιουργίας και κοινής χρήσης στο διαδίκτυο.

Οι γονείς θα πρέπει να γίνουν ψηφιακά πρότυπα, να εξασφαλίσουν έναν ανοιχτό διάλογο με τα παιδιά και να τα εκπαιδεύσουν πώς να χρησιμοποιούν την τεχνολογία με ασφάλεια και θετικό τρόπο.

Οι δάσκαλοι και οι εκπαιδευτικοί καλούνται να εξοπλίσουν τους μαθητές με δεξιότητες ψηφιακής παιδείας, να αναπτύξουν τις ικανότητές τους για κριτική σκέψη και να θέσουν ένα θετικό παράδειγμα ψηφιακής συμπεριφοράς.

Η βιομηχανία επίσης μπορεί να βοηθήσει επίσης στη δημιουργία ενός καλύτερου διαδικτύου, δημιουργώντας και προωθώντας θετικό περιεχόμενο και ασφαλείς διαδικτυακές επιλογές και ενθαρρύνοντας τους χρήστες να αντιδρούν σε οποιοδήποτε πρόβλημα μέσα από πρακτικές.

Η πολιτεία θα πρέπει να παρέχει μία κουλτούρα στην οποία όλα τα παραπάνω μπορούν να λειτουργήσουν διασφαλίζοντας την ύπαρξη ευκαιριών στο πρόγραμμα σπουδών για να μάθουν τα παιδιά και οι νέοι για την ασφάλεια στο διαδίκτυο, ότι οι γονείς και οι φροντιστές έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες και πηγές υποστήριξης, θεσπίζοντας κατάλληλη νομοθεσία για την ασφάλεια των παιδιών στον ψηφιακό κόσμο.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved