Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο: «Μένουμε Online, με ασφάλεια»

Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο: «Μένουμε Online, με ασφάλεια»

Το 85% των παιδιών από 5 έως 12 ετών και 94% των παιδιών από 10 έως 12 ετών χρησιμοποιούν το internet. Η χρήση των social media επηρεάζει αρνητικά το 38% των κοριτσιών και το 29% των αγοριών και με τους δύο να δηλώνουν ότι νιώθουν κατάθλιψη.

Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο: «Μένουμε Online, με ασφάλεια»

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» και το Ευρωπαϊκό Εθελοντικό Μαθητικό Δίκτυο YouSmile του Οργανισμού, πραγματοποίησαν την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2021, τη διαδικτυακή Εκδήλωση «Μένουμε Online, με ασφάλεια».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε η διαδικτυακή έρευνα που πραγματοποίησε «Το Χαμόγελο του Παιδιού», στην οποία εργαζόμενη του Οργανισμού υποδυόμενη την 16χρονη μπήκε σε γνωστή εφαρμογή που χρησιμοποιεί πλήθος παιδιών και εφήβων, πραγματοποιώντας βιντεοκλήσεις με τυχαίους χρήστες. Τα όσα παρουσιάστηκαν ήταν συγκλονιστικά, καθώς αποκαλύφθηκε πόσο εύκολο είναι ένα παιδί και έφηβος να πέσει θύμα παραβίασης των προσωπικών του δεδομένων, σε ένα περιβάλλον που ο κάθε ένας σε καθεστώς απόλυτης ανωνυμίας μπορεί να προσεγγίσει κάθε ανήλικο, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλειά του. Παρακολουθήστε την έρευνα ΕΔΩ.

Σημαντικά ήταν και τα στοιχεία που παρουσίασε η κα. Ξένια Κούρτογλου, Founder & Managing Partner της Focus Bari, από την έρευνα με θέμα «Η αυξημένη χρήση των social media κατά το lockdown αυξάνει τη μοναξιά και φέρνει κατάθλιψη». Διαβάστε ολόκληρη την έρευνα ΕΔΩ.

Η κα. Κούρτογλου παρουσίασε τα ευρήματα της έρευνας που αφορούν σε παιδιά από 5 έως 12 ετών και νέους από 16 έως 24 ετών. Βάσει της έρευνας, το 2020 εν μέσω lockdown και σε σχέση με το 2019,:

  • H χρήση internet από παιδιά 5 έως 12 ετών αυξήθηκε κατά 7%
  • Σε ποσοστό 85% τα παιδιά 5 έως 12 ετών χρησιμοποιούν το internet, με το ποσοστό για τις ηλικίες από 10 έως 12 ετών, να ανέρχεται στο 94%
  • Η αύξηση χρήσης του internet εντοπίζεται σε μεγαλύτερο ποσοστό σε παιδιά από 5 έως 6 ετών, φθάνοντας στο 10%
  • Η δημοφιλέστερη συσκευή σύνδεσης στο internet είναι το smartphone, ακολουθεί το tablet.
  • Σε ηλικίες από 16 έως 24 ετών, η χρήση του internet είναι καθολική στο 100%
  • Σε ηλικίες από 16 έως 24 ετών, o βαθμός ενασχόλησης και απασχόλησης μέσα στην ημέρα αποτυπώνεται κατά μέσο όσο στις 6 ώρες!
  • Οι γυναίκες 16 έως 24 ετών περνούν την ημέρα 145min, κατά μέσο όρο, στα Social Media, με το 38% να δηλώνει ότι τις επηρεάζει αρνητικά και νιώθουν κατάθλιψη, και το 85% ότι τις παρασύρουν και χάνουν χρόνο.
  • Οι άνδρες 16 έως 24 ετών περνούν την ημέρα 110,4 min, κατά μέσο όρο στα Social Media, με το 29% να δηλώνει ότι τους επηρεάζει αρνητικά και νιώθουν κατάθλιψη, και το 45% ότι τους παρασύρουν και χάνουν χρόνο.

Χαιρετισμό κατά τη διάρκεια της Εκδήλωσης, απηύθυνε η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κα. Ζέττα Μακρή, η οποία δήλωσε: «Σήμερα πρέπει να γιορτάσουμε τα πλεονεκτήματα που έχει η σωστή, λογική και ασφαλής χρήση του διαδικτύου. Είναι όμως και μία ημέρα με σκέψεις για την ευαισθητοποίηση και τις δράσεις. Οι κίνδυνοι και οι απειλές μέσα από τη χρήση του διαδικτύου συνυπάρχουν με τις ευχάριστες εκπλήξεις. Οι νέοι άνθρωποι επενδύουν στα social media αντικαθιστώντας την ανθρώπινη επαφή. Αδιακρίτως διευρύνουν τον κύκλο επαφών τους. Η γοητεία που ασκούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στους νέους είναι έντονη και συχνά είναι ανίσχυροι να το ελέγξουν και να αντιδράσουν. Με την τήρηση απλών συμβουλών μπορούν οι νέοι να μεγιστοποιήσουν την ασφαλή παρουσία τους και την προστασία τους. Τα παιδιά πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη να μιλήσουν. Οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς, η πολιτεία, όλη η κοινωνία πρέπει να αναλάβει δράση, ώστε τα παιδιά και οι νέοι να έχουν οξυμένο ένστικτο επιβίωσης και προστασίας στο διαδίκτυο. Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων έχει λάβει και ανακοινώσει αναλυτικά τα μέτρα. Στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα έχουν ενταχθεί τα εργαστήρια δεξιοτήτων σε πλήθος θεματικών σχετικών με την ασφαλή χρήση του διαδικτύου. Στόχος μας να ενδυναμώσουμε τα παιδιά ώστε να είναι ασφαλή σε ένα ποιοτικό διαδίκτυο».

Με την παρουσία του τίμησε την Εκδήλωση ο Επικεφαλής της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος  της ΕΛ.ΑΣ., κύριος Βασίλης Παπακώστας, ο οποίος σε συζήτηση που είχε με μέλη της Ομάδας Δικαιωμάτων των Παιδιών του YouSmile τόνισε ότι: «Η Ελληνική Αστυνομία και η Δίωξη είναι στη διάθεση κάθε παιδιού και κάθε γονιού ώστε να ακούσει και να συμβουλεύσει αλλά και να παρέμβει σε κάθε περιστατικό διασφαλίζοντας τα παιδιά.» Απευθυνόμενος στους γονείς, σημείωσε ότι «η λύση δεν είναι να απαγορεύουμε τη χρήση του διαδικτύου στα παιδιά, αλλά να αναπτύξουμε μία ουσιαστική σχέση εμπιστοσύνης, να είμαστε δίπλα τους, ώστε να αποκτήσουν όλες τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες και να είναι ασφαλή και ενημερωμένοι ψηφιακοί πολίτες, γνωρίζοντας τους κινδύνους, τα δικαιώματα αλλά και τις υποχρεώσεις τους. Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι, όπως αποτυπώθηκε και την ετήσια έρευνα που εξέδωσε η Europol για να την ασφάλεια στο διαδίκτυο, παραμένουν οι διαδικτυακές απάτες, η παράνομη χρήση προσωπικών δεδομένων και δυστυχώς η παιδική πορνογραφία. Αν και στην Ελλάδα δεν παρατηρήθηκε ιδιαίτερα μεγάλη αύξηση, διεθνώς σημειώνεται και είναι εξαιρετικά ανησυχητικό.»

Ο κ. Κώστας Γιαννόπουλος, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» τόνισε τα σημαντικά οφέλη που έχει η τεχνολογία και συγκεκριμένα το διαδίκτυο, ωστόσο σημείωσε ότι οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι και θα πρέπει να θωρακίσουμε τα παιδιά με γνώσεις ώστε να μπορούν να προστατεύονται. «Από την εμπειρία μας δεχόμαστε πλήθος καταγγελιών για παιδιά που κινδύνεψαν, παιδιά που έπεσαν θύματα εκμετάλλευσης και εκβιασμού, παιδιά που δεν άντεξαν και αυτοκτόνησαν. Διεστραμμένοι ενήλικες στο διαδίκτυο είναι εκεί για να δώσουν συμβουλές σε παιδιά για το πώς θα θέσουν τέλος στη ζωή τους, πως και από πού θα προμηθευτούν ναρκωτικά και τόσα άλλα που είναι ικανά να καταστρέψουν τη ζωή ενός παιδιού. Ωστόσο, λύσεις υπάρχουν, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» είναι σε σταθερή συνεργασία με τη Δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος, η οποία είναι η πλέον αρμόδια υπηρεσία να διαχειρίζεται ανάλογες υποθέσεις. Φυσικά και η Γραμμή SOS 1056 είναι πάντα, διακριτικά στη διάθεση κάθε παιδιού και κάθε ενήλικα. Κανένα παιδί δεν πρέπει να αφήνεται μόνο του, ακόμα και όταν κάνει λάθος, θα πρέπει να το ακούσουμε, θα πρέπει να έχει το θάρρος και την εμπιστοσύνη να μοιραστεί αυτό που συνέβη

11.90 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Djeco Επιτραπέζιο Λοττο αντικείμενα σπιτιού
19.90 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Djeco Επιτραπέζιο 'Μπλα μπλα μπλα'
20.00 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Lottie Κούκλα βινυλίου 'Νεράιδα του Δάσους' 18εκ.
16.85 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Smartgames επιτραπέζιο Κυνηγοί Φαντασμάτων
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Μεγαλώνοντας κορίτσια με αυτοπεποίθηση

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Μεγαλώνοντας κορίτσια με αυτοπεποίθηση

Ενισχύστε τη δύναμη των κοριτσιών δείχνοντας τους σημαντικές γυναικείες παρουσίες στην επιστήμη…
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Αμυγδαλίτιδα στα παιδιά: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Αμυγδαλίτιδα στα παιδιά: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Παιδική αμυγδαλίτιδα και πώς αντιμετωπίζεται.
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Ημέρα της Γυναίκας: Διάσημοι Έλληνες γονείς έστειλαν το δικό τους μήνυμα

Ημέρα της Γυναίκας: Διάσημοι Έλληνες γονείς έστειλαν το δικό τους μήνυμα

Οι αναρτήσεις των μαμάδων και μπαμπάδων της ελληνικής showbiz με αφορμή την…
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Ο αντίκτυπος της πανδημίας στις γυναίκες

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Ο αντίκτυπος της πανδημίας στις γυναίκες

Τα στοιχεία κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι.
Διάβασε τη συνέχεια
BEST OF NETWORK
Κρούσματα σήμερα: Σταθερά ψηλά σε μολύνσεις η Αττική με 556 – Παρέμεινε τριψήφια η Θεσσαλονίκη
Τραγωδία στο Παίδων: Έχασε τη μάχη με τον κορονοϊό το 37 ημερών βρέφος
Σχολεία – Πελώνη : Στόχος να ανοίξουν Γυμνάσια – Λύκεια μέσα στον Μάρτιο
Εισαγγελική έρευνα για τις εικόνες αστυνομικής βίας στην πλατεία της Νέας Σμύρνης
Θεοδωρίδου: Για αυτό δόθηκε το «ΟΚ» για εμβολιασμό των 65 και άνω με το εμβόλιο της AstraZeneca
Δημήτρης Κουφοντίνας: Απορρίφθηκε η αίτηση για την ακύρωση της μεταγωγής στον Δομοκό
Η Αίγυπτος «αδειάζει» την Τουρκία: Δεν συζητάμε τίποτα για την ανατολική Μεσόγειο, ψέματα οι φήμες
Μέγκαν - Χάρι : 12 πράγματα που μάθαμε από τη συνέντευξη «ποταμό» στην Όπρα
Νέες φρεγάτες: «Αδειάζει η κλεψύδρα» – Η αντεπίθεση των ΗΠΑ, το «κλειδί» και η κρίσιμη απόφαση
Survivor: «Έπεσε» το Twitter με τα «καυτά» πλάνα, τον.. κακό Σάκη και τον «γύπα» Αλέξη
Λαγουβάρδος στο Newsbomb.gr: Γιατί υποχωρεί η στάθμη της θάλασσας σε όλη την Ελλάδα;
Survivor Spoiler 8/3: Ο Σάκης ξανά εναντίον του Τζέιμς – Ποιος κερδίζει σήμερα την ασυλία (vid)
MOTHERTOOLS
novalac-logo
Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα

Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα

Το μωρό σας μήνα με το μήνα

Το μωρό σας μήνα με το μήνα

Υπολογισμός Σύλληψης & Ωορρηξίας

Εξετάσεις

Εξετάσεις

Θηλασμός

Θηλασμός

Μαιευτήριο

Μαιευτήριο

Ημερομηνία Υπολογισμού Τοκετού

Ημερομηνία Υπολογισμού Τοκετού

Υπολογισμός Εβδομάδας Κύησης

Υπολογισμός Εβδομάδας Κύησης

Τα πάντα για τον Αυτισμό

©2012-2021 Mothersblog.gr - All rights reserved
Έλενα Τσαβαλιά - Μάρκος Σεφερλής: Αγνώριστος ο γιος τους, Χάρης