Πώς να ενισχύσετε το αίσθημα ασφάλειας σε παιδιά ηλικίας 2 έως 3 ετών (pics)

Τι να κάνετε όταν τα παιδιά νιώθουν φόβο.

Πώς να ενισχύσετε το αίσθημα ασφάλειας σε παιδιά ηλικίας 2 έως 3 ετών (pics)

Ο φόβος ακόμα και το άγχος είναι φυσιολογικά συναισθήματα σε παιδιά ηλικίας 2 έως 3 ετών.

Όμως, κάνουν το παιδί να αισθάνεται δυστυχισμένο και άβολα. Θα περάσει καιρός έως ότου αποκτήσει την ικανότητα να αντιμετωπίζει τους φόβους του ή να αποφεύγει αυτά που το κάνουν να φοβάται.

Απουσία

Ένας από τους πιο συνηθισμένους πρώτους φόβους είναι ο φόβος της απουσίας ή της εγκατάλειψης.Ο ευκολότερος τρόπος αντιμετώπισής του είναι να δείξετε στο παιδί ότι θα επιστρέφετε πάντα όπως του υποσχεθήκατε τηρώντας πιστά και την ώρα.

Δεν θα του γιατρέψετε το φόβο μένοντας συνεχώς μαζί του. Έτσι, απλώς θα φοβάται περισσότερο επειδή δεν θα μάθει ποτέ να τα βγάζει πέρα χωρίς εσάς.

Συναισθήματα

Το παιδί σας αρχίζει να επίσης να νιώθει άγχος, αν διαπιστώσει ότι τα ίδια του τα συναισθήματα βγαίνουν εκτός ελέγχου, όπως η απογοήτευση, ο θυμός η ζήλια. Ο μόνος τρόπος να το βοηθήσετε είναι να το ακούτε όσο πιο προσεκτικά γίνεται για να μαντέψετε τι του προκαλεί άγχος και να το καθησυχάσετε.

Τρόποι αντιμετώπισης

  • Να θυμάστε ότι, είτε βρίσκετε λογικό το φόβο του παιδιού σας είτε παράλογο, για το παιδί ο φόβος είναι ίδιος.
  • Να αντιμετωπίζετε όλους τους φόβους του με συμπάθεια και κατανόηση.

Δείτε τι άλλο μπορείτε να κάνετε στη gallery που ακολουθεί:

Ποτέ μου το φέρνετε αντιμέτωπο με ό, τι το φοβίζει. «Αν φοβόταν τις βροντές δεν θα του ζητούσατε να μείνει έξω στην καταιγίδα, άρα πώς περιμένετε να χαϊδέψει το σκυλί που το φοβίζει;» επισημαίνει η παιδίατρος Miriam Stoppard στο βιβλίο της «Το βιβλίο της φροντίδας του μωρού» εκδόσεις Μίνωας.


Σύμφωνα με την ίδια όποτε δείχνει φόβο το παιδί σας, να δέχεστε ότι ο φόβος του είναι αληθινός και να μην το αγνοείτε ως κάτι χωρίς σημασία.


Να λέτε πάντα στο παιδί ότι δεν έχει να φοβάται τίποτα, αλλά πρέπει να του εξηγείτε και το γιατί, αλλιώς δεν έχει νόημα.


Ποτέ μην κοροϊδεύετε τους φόβους του. Αυτό θα κάνει το παιδία να τους κρύβει και θα είναι πολύ δυσκολότερο να τους αντιμετωπίσει μόνο του.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved