Δέκα βήματα για να μάθετε τα παιδιά σας κολύμπι

Πολλά παιδάκια έχουν φοβίες με το νερό και δεν θέλουν να μπουν μέσα, να κολυμπήσουν, να διασκεδάσουν. Μπορούμε όμως με παιχνίδια όχι μόνο να τα κάνουμε να ξεπεράσουν την φοβία αλλά σύντομα να μάθουν και να κολυμπάνε.

Δέκα βήματα για να μάθετε τα παιδιά σας κολύμπι

Ενα από τα συνηθισμένα λάθη των γονιών είναι ότι πιστεύουν ότι για να μάθει το παιδί να κολυμπάει πρέπει να «καταπιεί» και λίγο νερό. Ή η θεωρία που θέλει να πετάμε το παιδί μέσα στο νερό και έτσι θα υπερισχύσει το ένστικτο της αυτοσυντήρησης και θα μάθουν πως να κολυμπάνε. Αυτές οι τεχνικές το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να φοβίσουν ακόμα περισσότερο το παιδί παρά να το μάθουν να κολυμπάει.

Οπως το ποδήλατο, το δέσιμο των κορδονιών, το να πηγαίνει μόνο του στην τουαλέτα απαιτεί χρόνο και υπομονή, το ίδιο ισχύει και με το κολύμπι. Μην περιμένετε ότι το παιδί σας θα μπει στο νερό και αμέσως θα αρχίσει να κολυμπάει σαν να το ήξερε από πάντα. Αν βέβαια το κάνει, τότε μιλάμε για μία πολύ ξεχωριστή περίπτωση παιδιού!

To mothersblog.gr συγκέντρωσε για εσάς τα do και τα don't για τη σωστή εκμάθηση της κολύμβησης.

Τα don't

- Μην αναγκάζετε το παιδί να κάνει μπάνιο σε βάθος που το νερό ξεπερνάει το στήθος του
- Μην το πιέζετε να μπει αν το νερό είναι κρύο
- Αφήστε το να αποφασίσει μόνο του πότε θέλει να αρχίσει να έχει επαφή με το νερό.
- Μην το βουτάτε βίαια στο νερό

Τα 10 βήματα προς την επιτυχία

1.Για να μάθουν πιο εύκολα να κολυμπάνε πρέπει να είστε πάντα εκεί μαζί τους. Ετσι και το παιδί σας αισθάνεται ασφάλεια αλλά και εσείς μπορείτε να το βοηθήσετε σε περίπτωση που το χρειαστεί!

2.Αφήστε του το χρόνο να συνηθίσει το νερό

3.Αφήστε το να παίξει σε ρηχά νερά να διασκεδάσει ώστε να του φύγει εντελώς ο φόβος για το νερό.

4. Πείτε στο παιδί να πάρει λίγο νερό στα χέρια του και να το φυσάει ώστε να κάνει μπουρμπουλήθρες. Την επόμενη φορά ζητήστε του να προσπαθήσει να φυσήξει στην επιφάνεια του νερού ένα μπαλάκι. Στο επόμενο βήμα ζητήστε του, να προσπαθεί να κάνει μπουρμπουλήθρες απευθείας στο νερό και σιγά σιγά να κάνει στην άσκηση με κλειστά μάτια και σιγά σιγά να προσπαθήσει να βάζει όλο και περισσότερο το κεφάλι του μέσα κλείνοντας και την μύτη με το χέρι ενώ ταυτόχρονα κάνει μπουρμπουλήθρες μέσα στο νερό.
5. Ζητήστε του να δει κάτω από το νερό. Δεν χρειάζεται να βουτήξει το κεφάλι.Μπορεί να φορέσει μια μάσκα και να βάλει στο νερό μόνο την μούρη να δει πως είναι ο βυθός και ότι δεν υπάρχει κάτι να φοβάται. Ακόμα μπορείτε να του βάλετε μία όμορφη πέτρα στον πάτο και να ζητήσετε να την πιάσει. Προσοχή! Πάντα σε ρηχά νερά.

6. Αν φοράει φοράει σωσίβιο τζάκετ ή σωσίβιο κολυμβητηρίου (τουβλάκια) στην αρχή κρατήστε το και βοηθήστε το παιδί να κολυμπήσει. Κρατήστε το παιδί πάνω στην επιφάνεια και πείτε του να κάνει ξανά την άσκηση με τις μπουρμπουλήθρες και το κεφάλι μέσα στο νερό. Σταδιακά το αφήνετε μόνο του να το κάνει, σιγά σιγά δεν χρειάζεται καν να το κρατάτε μέχρι που θα φτάσει η στιγμή που θα του αφαιρέσετε το σωσίβιο.

7. Τώρα μπορείτε να ξεκινήσετε να του μαθαίνεται πως να κολυμπάει κανονικά. Αν το παιδί δεν είναι εξοικειωμένο στο να βάζει το κεφάλι μέσα στο νερό μπορείτε να του δείξετε πως να κολυμπάει ύπτιο.

8. Πρώτα πρέπει να μάθει τις κινήσεις των ποδιών .Θα είναι πιο εύκολο να χρησιμοποιήσει μια σανίδα και να δουλεύει μόνο τα πόδια ασταμάτητα.

9. Αναπνοή .Εφόσον πλέον δουλεύει καλά τα πόδια βοηθήστε το κρατώντας το,η φορέστε του ένα μακαρόνι αφρολέξ, να κολυμπήσει με το κεφάλι μέσα στο νερό και κρατώντας για λίγο την αναπνοή του και κουνώντας ταυτόχρονα τα πόδια όπως έκανε στην σανίδα.

10.Τώρα πρέπει να μάθει πως να χρησιμοποιεί τα χέρια.Κρατώντας μια σανίδα με το ένα χέρι ή ένα αφρολέξ - μακαρόνι, κάνει τις κινήσεις κολύμβησης πρώτα με το ένα χέρι και μετά με το άλλο. Βάλτε του μετά το μακαρόνι αφρολέξ και βοηθήστε το να ξεκινήσει να κολυμπάει κάνοντας τις κινήσεις των χεριών και τον ποδιών μαζί. Είναι καλύτερα να ξεκινήσει με τα πόδια και το ένα χέρι ενώ στο άλλο θα κρατάει το αφρολέξ. Μετά το άλλο χέρι και όταν νιώσει πλέον άνετα με αυτό μπορεί να χρησιμοποιήσει και τα δύο χέρια μαζί.

Πολύ προσοχή!
Πριν να αφήσετε το παιδί να κολυμπήσει μόνο του βεβαιωθείτε ότι:
- Μπορεί να επιπλέει μόνο του
- Ειδικά τον πρώτο καιρό πρέπει να κολυμπάει μπροστά σας ώστε να έχετε οπτική επαφή
- Ζητήστε του να κολυμπάει από την μια μεριά στην άλλη και σε βάθος λιγότερο από το ύψος του, αφενός για να εξοικειωθεί και αφετέρου σε περίπτωση που χρειαστεί και το παιδί να πατήσει τα πόδια του κάτω αλλά και εσείς να έχετε εύκολη και γρήγορη πρόσβαση σ' αυτό.

Καλή σας επιτυχία!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved