Αφηρημένο παιδί: Πώς να το βοηθήσετε να παραμείνει συγκεντρωμένο

Εάν το παιδί σας είναι συχνά αφηρημένο και η προσοχή του αποσπάται εύκολα υπάρχουν τρόποι για να το βοηθήσετε.

Αφηρημένο παιδί: Πώς να το βοηθήσετε να παραμείνει συγκεντρωμένο

Τα αφηρημένα παιδιά είναι εξίσου έξυπνα με τα άλλα παιδιά. Ωστόσο, η τάση που έχουν να αποσπάται εύκολα η προσοχή τους μπορεί να επηρεάσει τις ικανότητες μάθησης. Χάνουν γρήγορα το ενδιαφέρον τους. Ενώ ο δάσκαλος τους τους μιλάει για ποτάμια και ωκεανούς, παραμένουν «συνδεδεμένα» μερικές στιγμές και στη συνέχεια το μυαλό τους αρχίζει να περιπλανάται. Αρχίζουν να αναρωτιούνται πώς κατασκευάζονται γέφυρες πάνω από ποτάμια ή πόσες φάλαινες υπάρχουν στον ωκεανό. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και στο σπίτι όταν, για παράδειγμα, δυσκολεύεται να ακολουθήσει κα να συμμετέχει σε μια οικογενειακή συζήτηση.

Χαρακτηριστικά των παιδιών που είναι αφηρημένα

  • Το βλέμμα τους μοιάζει να είναι συχνά «άδειο» και απλανές.
  • Πρέπει να επαναλάβουμε αυτό που τους λέμε πολλές φορές.
  • Συχνά ξεχνούν αυτά που τους είπαμε ή τι πρέπει να κάνουν.
  • Είναι μερικές φορές αδέξια.
  • Είναι πολλές φορές αργά.
  • Συνήθως περνούν απαρατήρητα.

Πώς να το βοηθήσετε

Προτιμήστε παιχνίδια που τονώνουν τη συγκέντρωση του παιδιού. Ξεκινήστε με μικρά παιχνίδια με απλούς κανόνες και στη συνέχεια αυξήστε τη διάρκεια του παιχνιδιού και το απαιτούμενο επίπεδο συγκέντρωσης.

Φροντίστε να κοιμούνται σωστά. Όταν είμαστε κουρασμένοι μας είναι πιο δύσκολο να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι και το μυαλό μας μπορεί να περιπλανηθεί πιο εύκολα.

Δώστε του μια οδηγία τη φορά. Αν του δώσετε πολλές πληροφορίες ταυτόχρονα τότε το παιδί που η προσοχή του αποσπάται εύκολα θα μπερδευτεί και θα ξεχάσει τα περισσότερα. Ελέγξτε κάθε φορά αν εκτελεί σωστά αυτό που του είπατε και αυξήστε τις οδηγίες – πληροφορίες σταδιακά.

Όταν παρατηρείται ότι το παιδί σας είναι απών μιλήστε του και βοηθήστε το να συγκεντρωθεί στο παρόν.

Δώστε του κάποιες συμβουλές για να το βοηθήσετε να παραμείνει στην παρούσα στιγμή όταν νιώθουν ότι το μυαλό τους είναι έτοιμο να περιπλανηθεί. Για παράδειγμα, όταν καταλαβαίνουν ότι η προσοχή τους πάει να ξεφύγει την ώρα του μαθήματος να κάνουν ερωτήσεις στον εαυτό τους όπως για παράδειγμα «Τι χρώμα είναι το πουκάμισο του δασκάλου μου;». Αυτή η απλή ερώτηση μπορεί να τα βοηθήσει να παραμείνουν συγκεντρωμένα σε ό,τι συμβαίνει εκείνη τη στιγμή.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved