Συγκέντρωση προσοχής - Ένας σημαντικός παράγοντας για την σχολική ετοιμότητα

Η συγκέντρωση προσοχής είναι μια βασική γνωστική δεξιότητα του ατόμου.

Συγκέντρωση προσοχής - Ένας σημαντικός παράγοντας για την σχολική ετοιμότητα

Αποτελεί βασική προϋπόθεση και έναν από τους σημαντικότερους προγνωστικούς δείκτες για τη σχολική ετοιμότητα αλλά και τη μελλοντική ομαλή σχολική ένταξη και πορεία ενός παιδιού. Οι μαθητές με δυσκολίες στην προσοχή παρουσιάζουν αδυναμίες προσαρμογής κατά την ένταξή τους στην Α΄ Δημοτικού, ενώ παράλληλα έχουν περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν δυσκολίες στη μάθηση κατά τις επόμενες τάξεις του σχολείου.

Η ικανότητα συγκέντρωσης και προσοχής προβλέπει με μεγάλη ακρίβεια την ακαδημαϊκή πορεία ενός παιδιού.

Το επίπεδο προσοχής συνδέεται στενά με τη μελλοντική σχολική επίδοση των παιδιών που φοιτούν στο δημοτικό σχολείο. Τέλος, υπάρχει σχεδόν παράλληλη σχέση μεταξύ προσοχής και ακαδημαϊκής επίδοσης καθ’ όλη τη διάρκεια της προσχολικής αλλά και σχολικής ηλικίας.Μια εξήγηση αυτού του φαινομένου είναι ότι όσο τα παιδιά εμπλέκονται σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες στο σχολείο ή αλλού, η προσοχή τους ενισχύεται ανάλογα ( Doran, Morrison, Barbetti, & Robbins, 2002).

Τι να κάνω αν το παιδί μου αρνείται να συνεργαστεί και δεν συγκεντρώνεται;

Πολλά παιδία αρνούνται να συνεργαστούν με τους γονείς, καθώς έχουν συνδυάσει τις μαθησιακές δραστηριότητες με το σχολειό, ενώ το σπίτι με χαλάρωση και παιχνίδι. Βέβαια σε λίγους μήνες που θα τελειώσει το νηπιαγωγείο, αυτό το πλαίσιο θα αλλάξει γιατί το παιδί γυρίζοντας από το σχολειό θα χρειαστεί να προετοιμάζει τις εργασίες που θα έχει για το σχολείο. Αν διαπιστώσετε ότι το παιδί σας αρνείται πεισματικά να συνεργαστεί μαζί σας και δεν συγκεντρώνεται απευθύνεται σε ένα αναπτυξιακό κέντρο και ζητήστε να κάνετε το Α τεστ σχολικής ετοιμότητας με αυτό το τρόπο θα μάθετε πώς μπορείτε να προετοιμάσετε το παιδί σας για την πρώτη δημοτικού.

Διαβάστε επίσης:
Τι είναι η σχολική ετοιμότητα;

«Σχολική Ετοιμότητα»: Είναι το παιδί σας έτοιμο να πάει σχολείο;

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved