Το παιδί μου χτυπάει το κεφάλι του. Τι να κάνω;

Τα παιδιά που χτυπάνε μόνα τους το κεφάλι τους ως μια μορφή αντίδρασης είναι πολλά περισσότερα από όσα ίσως νομίζετε.

Το παιδί μου χτυπάει το κεφάλι του. Τι να κάνω;

Πολλά μικρά παιδιά, από το 1ο έτος και μετά, εμφανίζουν τη «συνήθεια» να χτυπούν το κεφάλι τους είτε μόνα τους είτε σε κάποιο σταθερό αντικείμενο. Αυτή η συμπεριφορά εμφανίζεται περισσότερο στα αγόρια από ότι στα κορίτσια και συνήθως σταματάει περίπου στην ηλικία των 3 ετών.

Οι λόγοι για τους οποίους ένα παιδί εμφανίζει τέτοια συμπεριφορά μπορεί να είναι:

Για να νιώσει πιο άνετα. Όσο παράξενο και αν φαίνεται το παιδί μπορεί μέσω των χτυπημάτων, αν παρατηρήσετε ότι αυτά είναι ρυθμικά, να βρίσκει σε αυτό τον τρόπο μια μορφή χαλάρωσης.

Για να ανακουφιστεί από άλλους πόνους που ίσως το ταλαιπωρούν αποσπώντας του έτσι την προσοχή.

Εάν είναι θυμωμένο Με τον τρόπο αυτό εκφράζει τα «άσχημα» συναισθήματά του σε περιπτώσεις θυμού ή άγχους.

Για να σας τραβήξει την προσοχή.

Αντιμετωπίζει ένα αναπτυξιακό πρόβλημα. Το χτύπημα του κεφαλιού μπορεί να συσχετιστεί με διάφορες αναπτυξιακές διαταραχές - αλλά στις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις, είναι μόνο μία από πολλές κόκκινες σημαίες συμπεριφοράς. Σπάνια το χτύπημα του κεφαλιού από μόνο του σηματοδοτεί ένα σοβαρό πρόβλημα.

Οι γονείς όπως είναι φυσικό σε κάθε περίπτωση ανησυχούν και δεν ξέρουν πώς να αντιμετωπίσουν μια τέτοια συμπεριφορά.

Υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε:

Αποσπάστε την προσοχή του παιδιού: Εάν το χτύπημα του κεφαλιού έρχεται σαν αντίδραση κάθε φορά που του λέτε «Όχι» σε κάτι που θέλει αποσπάστε του την προσοχή. Για παράδειγμα μπορείτε να του πείτε «Όχι δεν μπορείς να φας σοκολάτα πριν από το δείπνο. Μπορούμε όμως να χτίσουμε μαζί έναν πύργο από τουβλάκια μέχρι να σερβιριστεί».

Κοινωνικό περιβάλλον: Το δεύτερο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να δούμε αν εμφανίζει την ίδια συμπεριφορά σε ένα κοινωνικό περιβάλλον, όπως στο σχολείο ή αν η συμβαίνει μόνο στο σπίτι. Ανάλογα θα πρέπει να εξετάσετε τους λόγους που μπορεί να τον οδηγούν σε αυτή τη συμπεριφορά και ίσως να ζητήσετε και τη βοήθεια ενός παιδοψυχολόγου.

Δώστε του την προσοχή σας, αλλά όχι τις στιγμές που χτυπάει το κεφάλι του.

Βοηθήστε το να βρει άλλους τρόπους χαλάρωσης όπως για παράδειγμα να χτυπάει παλαμάκια, να τραγουδάει ένα συγκεκριμένο τραγούδι, να βάλετε έναν μετρονόμο στο δωμάτιό του κ.ά.

Σε κάθε περίπτωση αν το παιδί σας, παρ’ όλες σας τις προσπάθειες συνεχίζει να χτυπάει το κεφάλι του, απευθυνθείτε στον γιατρό σας για περισσότερες και ειδικότερες συμβουλές αντιμετώπισης.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved