Γιατί καυγαδίζουν τα αδέλφια;

Για να μειωθούν οι καυγάδες ανάμεσα στα αδέλφια, είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε γιατί καβγαδίζουν.

Γιατί καυγαδίζουν τα αδέλφια;

Αν έχετε παιδιά που τσακώνονται μεταξύ τους ή δυσκολεύονται να είναι μαζί, το πιθανότερο είναι ότι επιδρά ένας ή περισσότεροι από τους παρακάτω παράγοντες:

Έλλειψη προσοχής σε κάθε παιδί χωριστά

‘Οπως επισημαίνει η ψυχολόγος Sarah Ockwell Smith στο βιβλίο της "Δεν θέλουν τιμωρία, αγάπη θέλουν", εκδόσεις διόπτρα, είναι δύσκολο να δίνετε προσοχή σε κάθε παιδί χωριστά, ειδικά αν εργάζεστε. Η έλλειψη ατομικής προσοχής μπορεί να πυροδοτήσει την ανεπιθύμητη συμπεριφορά, κυρίως επειδή το παιδί αισθάνεται ότι είστε κοντά του. Η σχέση του παιδιού μαζί σας μπορεί να επιδεινωθεί αν δεν περνάτε χρόνο μαζί του, αλλά επίσης και αν βλέπει ότι περνάτε χρόνο με τα αδέλφια του και όχι με εκείνο.

Συγκρίσεις

Το να συγκρίνουμε το ένα παιδί με το άλλο, ειδικά με αρνητικό τρόπο, μπορεί να βλάψει τη σχέση ανάμεσα στα παιδιά. Αν θέλετε να προστατεύσετε τη σχέση ανάμεσα στα παιδιά σας, αποφύγετε να τα συγκρίνετε, ειδικά μάλιστα όταν είναι παρόντα.

Ταμπέλες

Στις οικογένειες, οι ταμπέλες συνηθίζονται. Όμως οι ταμπέλες αυτές είναι αποδεικνύονται πολύ προβληματικές αν το ένα παιδί θεωρείται "καλό" και το άλλο "κακό". Η αντιπαλότητα που δημιουργείται και στις δύο πλευρές μπορεί να γίνει πολύ έντονη, με τα δύο παιδιά να ανταγωνίζονται για έναν ορισμένο ρόλο.

Εύνοιες

Ακόμα και αν δεν το συνειδητοποιούμε, συχνά φερόμαστε διαφορετικά στα παιδιά μας, ευνοώντας κάποιο γιατί μπορεί να είναι το μεγαλύτερο ή το μικρότερο, του ίδιου φύλου με εμάς ή απλώς ευκολότερο. Ακόμα κι αν δεν ευνοείτε ιδιαιτέρως κάποιον, ένα παιδί μπορεί να αισθάνεται ότι έρχεται δεύτερο στην αγάπη σας.

Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς

Πρώτα απ' όλα, βεβαιωθείτε ότι κάθε παιδί παίρνει όσον το δυνατόν περισσότερη προσοχή από εσάς. Δεν μπορείτε να προχωρήσετε σε τίποτα άλλο αν δεν αντιμετωπιστεί αυτό. Τα παιδιά που δεν έχουν ικανοποιημένη την ανάγκη αυτή θα συνεχίσουν να φέρονται με τρόπους που δεν είναι επιθυμητοί για δύο λόγους: πρώτον , επειδή αισθάνονται άσχημα και μερικές φορές νομίζουν ότι δεν τα αγαπάτε, και δεύτερον επειδή για εκείνα οποιαδήποτε προσοχή από εσάς, έστω και αρνητική, είναι καλύτερη από την καθόλου προσοχή.

Με απλά λόγια, ένα παιδί που προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή είναι ένα παιδί που χρειάζεται προσοχή. Και η καλύτερη λύση είναι να του τη δώσετε. Είναι τόσο απλό.

Δείτε όλα τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο στη ροή ειδήσεων του Newsbomb.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved