Σε ποια ηλικία μαθαίνει το παιδί να κάνει φίλους;

Η αυξανόμενη επιθυμία του παιδιού σας για μάθηση συνοδεύεται από την επιθυμία του για την παρέα παιδιών της ίδιας ηλικίας.

Σε ποια ηλικία μαθαίνει το παιδί να κάνει φίλους;

Πιθανότατα, θα δείχνει σημάδια κοινωνικότητας και θα θέλει να συμμετέχει σε ομαδικά παιχνίδια μόλις κλείσει τα δύο – τρία του χρόνια.

Θα χρειάζεται τα ερεθίσματα που προσφέρουν οι ιδέες των άλλων παιδιών και τη χαρά της συντροφιάς τους.

Δεν μπορείτε να του βρείτε εσείς φίλους, αλλά μπορείτε να το βοηθήσετε να βρει φίλους μόνο του. Πρέπει να μάθει σιγά σιγά να κάνει φίλους, όπως ακριβώς έμαθε και όλα τα άλλα του μαθήματα στη ζωή, γι’ αυτό καθοδηγήστε το βήμα βήμα.

Ξεκινήστε από το περιβάλλον του σπιτιού πρώτα, καλέστε κάποιο παιδάκι από το κοντινό σας περιβάλλον για να βρίσκεται το παιδί σε οικείο χώρο και να έχει μια αίσθηση σιγουριάς για το τι κάνει και πού. Φροντίστε να είστε κοντά, έτοιμη να προσφέρετε βοήθεια και στήριξη αν χρειαστεί και ενθαρρύνετέ το να καθίσει και να παίξει παίζοντας αρχικά κι εσείς μαζί τους.

filia2

Μόλις ξεπεράσει την πρώτη αμηχανία, δοκιμάστε να καλέσετε δύο ή τρία παιδάκια ταυτόχρονα – ένας από τους καλύτερους τρόπους είναι να τους οργανώσετε ένα μικρό πάρτι στο σπίτι , στον κήπο ή στην πυλωτή.

Μόλις το παιδί σας αποκτήσει μια παρέα εξηγήστε του με σαφήνεια ότι οι φίλοι του είναι ευπρόσδεκτοι και ότι μπορεί να τους φέρνει στο σπίτι αφού πάρει πρώτα πάρει την άδειά σας.

Καθώς κάνει τα πρώτα του βήματα στον έξω κόσμο είναι σημαντικό να νιώθει άνετα και σίγουρο για τη θέση του σε αυτόν, γι΄αυτό το να βοηθήσετε να έχει γύρω του μια μικρή ομάδα φίλων με τους οποίους τα πάει καλά είναι ένας σημαντικός τρόπος να θέσετε τις σωστές βάσεις για τη σύναψη σχέσεων αργότερα στη ζωή του.

Διαβάστε επίσης

Μάθετε στα παιδιά σας να διαλέγουν τους σωστούς φίλους και να είναι καλοί φίλοι και τα ίδια
Γιατί οι γονείς δεν παίρνουν πάντα σοβαρά τις φιλίες των μικρών παιδιών;

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved