Νήπια: 5 συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να τα πειθαρχήσετε

Πολλές φορές τα νήπια αντιδρούν και αδυνατούν να πειθαρχήσουν στις συμβουλές της μαμάς. Τι μπορείτε να κάνετε;

 
Νήπια: 5 συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να τα πειθαρχήσετε

Για πολλές μαμάδες η διαχείριση της κακής συμπεριφοράς ενός παιδιού αποτελεί πονοκέφαλο και πράγματι, δεν είναι εύκολο κομμάτι στην υπόθεση «ανατροφή». Ας διασαφηνίσουμε, όμως, αρχικά τι σημαίνει πειθαρχία. Στην προκειμένη, δεν αναφερόμαστε στις φωνές ή την τιμωρία που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι γονείς αλλά αντίθετα στους κανόνες που μπορούν να θέσουν ώστε οι μικροί τους να μην προβούν σε βίαιες ή ανάρμοστες συμπεριφορές.

Θέστε όρια

Στην προσπάθειά μας να προλάβουμε εκρήξεις και αρνητικές συμπεριφορές εκφέρουμε συνεχώς αρνήσεις, με τα «μην» και τα «όχι» να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις συζητήσεις μας με τα παιδιά. Με τον τρόπο αυτό, άθελά μας, δεν ιεραρχούμε τα πρέπει μας και κατά συνέπεια τα παιδιά δεν αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα κάποιων καταστάσεων έναντι άλλων.

Αποδεχτείτε κάποιες συμπεριφορές

Ναι, θα πρέπει να έχετε πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού σας ότι δεν έχετε να κάνετε με ενήλικες, ίσα ίσα που καλείστε να αντιμετωπίσετε κάποιες εκρήξεις οι οποίες σε ένα βαθμό είναι φυσιολογικές. Όπως έχετε και εσείς, έτσι έχουν κάθε δικαίωμα να έχουν και τα παιδιά. Το μόνο που έχετε να αναλογιστείτε είναι που θα τοποθετήσετε την γραμμή των ορίων, κάτω από την οποία οφείλετε να σέβεστε τα ξεσπάσματά τους.

81be4623b963c51f8e9d566b358a1c09

Να είστε σταθεροί

Στο 2ο με 3ο έτος της ηλικίας τους, τα νήπια προσπαθούν να αντιληφθούν πως και κατά πόσο οι συμπεριφορές τους επηρεάζουν τον περίγυρό τους. Κατά συνέπεια, εσείς θα πρέπει να είστε τόσο σαφείς όσο και σταθεροί στα πρέπει σας προκειμένου να αποφευχθεί η σύγχυση που μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω αρνητικές συμπεριφορές. Αν, δηλαδή, την μια μέρα τιμωρείται το παιδί επειδή έβαψε τον τοίχο ενώ την επόμενη αδιαφορήσετε, πιθανότατα θα επαναλάβει την πράξη του χωρίς να την χαρακτηρίσει λανθασμένη.

Διατηρήστε την ψυχραιμία σας

Σίγουρα δεν είναι ό,τι πιο εύκολο να διατηρήσετε τα επίπεδα της ηρεμίας σας χαμηλά όταν έρχεστε αντιμέτωποι με ένα νήπιο που κλαίει και οδύρεται, η ψυχραιμία σας, όμως, θα σας αποζημιώσει. Αφενός, σε περίπτωση που υψώσετε τον τόνο της φωνής σας το πιο πιθανό είναι το παιδί να μην λάβει ξεκάθαρα το μήνυμά σας και αφετέρου –μην ξεχνάτε- ότι την ίδια ώρα το παιδί παραδειγματίζεται με αποτέλεσμα να κληθείτε να αντιμετωπίσετε την συμπεριφορά σας, την οποία θα μιμηθεί.

Χρησιμοποιήστε απλά λόγια

Ιδιαίτερα την ώρα του ξεσπάσματος ή της έκρηξης, τα παιδιά δε θα συγκρατήσουν την μακροσκελή συζήτηση που σχεδιάζεται να κάνετε. Προσπαθήστε να γίνεται σαφείς με όσο το δυνατόν πιο απλά και κατανοητά λόγια, εκφράζοντας παράλληλα με ακρίβεια την συνέπεια μιας κακής συμπεριφοράς.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved