Πειθαρχία: Πώς μπορεί να επιβληθεί σε παιδί ηλικίας έως 2 ετών;

Τα παιδιά χρειάζονται την πειθαρχία. 'Ομως, τόσο η υπέρμετρη όσο και η ανεπαρκής πειθαρχία μπορούν να έχουν εξίσου βλαβερά αποτελέσματα για τα παιδιά.

Πειθαρχία: Πώς μπορεί να επιβληθεί σε παιδί ηλικίας έως 2 ετών;

Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να εξουσιάζετε το παιδί σας με το φόβο, τον εξαναγκασμό, τη σωματική τιμωρό ή τον εξευτελισμό. Η πειθαρχία πρέπει να είναι πολύ απλή και εύκολη, για να καταλαβαίνει το παιδί, και θα πρέπει να έχει άμεση σχέση με αυτό για το οποίο τιμωρείται.

Δεν πρέπει λοιπόν να υπάρχει καθυστέρηση ανάμεσα στην πράξη του παιδιού και στην πειθαρχική της συνέπεια.Αν θυμώνετε υπερβολικά με ασήμαντα παραπτώματα και αυτό συμβαίνει συχνά, το παιδί θα μπερδευτεί. Να φυλάτε την πειθαρχία μόνο για σοβαρά παραπτώματα, όπως η σωματική βία ή τα ψέματα. Με αυτό τον τρόπο, το παιδί θα παίρνει πολύ ξεκάθαρα μηνύματα για το τι είναι ανεκτό και τι όχι. Η μνήμη του παιδιού είναι βραχύχρονη και, αν ασχολείστε για πολύ με κάτι που έκανε, απλούστατα δεν πρόκειται να καταλάβει. Θα νομίζει ότι του στερείτε σκόπιμα την αγάπη σας, και θα μπερδευτεί πολύ. Γι΄αυτό φροντίστε κάθε πειθαρχικό μέτρο σας να είναι ξεκάθαρο.

Αποφύγετε τα προβλήματα

Τα παιδιά είναι πολύ δεικτικά στην έννοια του δικαίου και της δικαιοσύνης και, αν εφαρμόζετε αυτές τις αρχές, πιθανότατα δεν θα έχετε πολλά προβλήματα στην επιβολή πειθαρχίας.Είναι μεγάλο λάθος να δίνουμε σε ένα παιδί το μήνυμα ότι η σωματική βία είναι αποδεκτή κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες και σίγουρα όχι ως ανταπόδοση για κάποιο σφάλμα. Αυτή η τακτική, πέρα από ανεπαρκής, είναι και πολύ σκληρή.

Ποτέ μην τιμωρείτε προμελετημένα ένα παιδί. Το παιδί ξέρει τη διαφορά και του κάνει πολύ λιγότερο κακό ένα μάλωμα ή ένα χαστούκι πάνω στα νεύρα της στιγμής, από ό,τι ένας παρατεταμένος καβγάς με την απειλή της τιμωρίας μόλις επιστρέψετε στο σπίτι ή όταν επιστρέφει ο πατέρας του.

Να είστε ξεκάθαρη ως προς τα κίνητρά σας για τη χρήση της πειθαρχίας. Φροντίστε να είναι για την ευτυχία και την ασφάλεια του παιδιού και όχι για να του επιβάλετε την εξουσία σας.

Διαβάστε επίσης

Πειθαρχία και παιδί: Πώς θα μάθει να πειθαρχεί χωρίς να το τιμωρώ;
Πειθαρχία: Λάθη που κάνουν οι γονείς και δε μπορούν να την επιβάλλουν

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved