Με ποιο τρόπο το Attachment Parenting μπορεί να κάνει τα παιδιά πιο δημιουργικά

Κάθε γονιός που νοιάζεται ουσιαστικά για το παιδί του, ψάχνει να βρει τα μέσα που θα βοηθήσουν το μικρό του να εκφραστεί, να βγάλει στην επιφάνεια τη δημιουργική του πλευρά και να ανακαλύψει τα ταλέντα του!

Με ποιο τρόπο το Attachment Parenting μπορεί να κάνει τα παιδιά πιο δημιουργικά

Υπάρχουν σίγουρα πολλοί τρόποι για να γίνει ένα παιδί περισσότερο δημιουργικό και σύμφωνα με ένα άρθρο που πρόσφατα διαβάσαμε, ένας από αυτούς τους τρόπους σχετίζεται με το Attachment Parenting.

Το Attachment Parenting στηρίζεται στη «Θεωρία της προσκόλλησης» που ανέπτυξε ο βρετανός ψυχίατρος John Bowlby και βασίζεται στη φροντίδα της σχέσης που αναπτύσσεται μεταξύ γονέα και παιδιού. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο γονιός καλείται να ανταποκριθεί με ευαισθησία και ενσυναίσθηση στις ανάγκες του παιδιού. Πώς, λοιπόν, η εν λόγω θεωρία μπορεί να συμβάλλει στην ενίσχυση της δημιουργικότητας ενός ανηλίκου;

Ιδού, λοιπόν, τέσσερις τρόποι με τους οποίους το Attachment Parenting μπορεί να βγάλει εύκολα στην επιφάνεια τη δημιουργική πλευρά του παιδιού σας!

1. Περιορίζει το άγχος και τα αρνητικά συναισθήματα

Αλήθεια, πώς μπορείτε να είστε δημιουργικοί όταν έχετε έγνοιες στο μυαλό σας; Όταν κάτι σας αγχώνει, δεν μπορείτε να αφεθείτε και να καταπιαστείτε με πράγματα τα οποία σας «γεμίζουν». Ναι, όταν αισθάνεσθε ότι κάτι γύρω σας δεν πηγαίνει καλά, τότε νιώθετε μέσα σας μια μεγάλη ανησυχία. Τα παιδιά, λοιπόν, που δεν έχουν ένα ισχυρό δέσιμο με τους γονείς τους, νιώθουν περισσότερο άγχος και σύμφωνα με τους ειδικούς, εκφράζουν με μεγαλύτερη δυσκολία τη δημιουργική τους πλευρά. Χρειάζεται, λοιπόν, ένα «καθαρό» μυαλό δίχως έγνοιες για να μπορεί να εκφραστεί ένα παιδί!

2. «Χτίζει» αυτοπεποίθηση

Ένα παιδί που μεγαλώνει σε ένα ασφαλές περιβάλλον και έχει μια σχέση εμπιστοσύνης τουλάχιστον με έναν από τους δυο γονιούς του, νιώθει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και δεν φοβάται να ανοίξει τα «φτερά» του. Ξέρει ότι θα έχει πάντα δίπλα του έναν άνθρωπο που δεν θα το αφήσει να πέσει, έναν γονιό που θα το στηρίξει και θα το προστατεύσει! Αυτός είναι ο λόγος που πιστεύει στον εαυτό του και δοκιμάζει συνεχώς καινούρια πράγματα, πράγματα που ενισχύουν συνεχώς τη δημιουργικότητά του.

3. Αναπτύσσει τη φαντασία

Όταν ένα παιδί νιώθει ασφάλεια στο περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνει, έχει μια υγιή σχέση με τους γονείς του και αισθάνεται πως είναι ελεύθερο να εκφράζει πλήρως τον εαυτό του, τότε μπορεί να βρει πιο εύκολα την ευχαρίστηση σε ό,τι κάνει. Με αυτόν τον τρόπο, έχει την ικανότητα να χρησιμοποιεί από νεαρή ηλικία το παιχνίδι ως ένα μέσο για να εκφράζεται και να αναπτύσσει τη φαντασία του. Και μια πλούσια φαντασία, «τροφοδοτεί» τη δημιουργική πλευρά ενός παιδιού!

4. Βοηθά στην επεξεργασία δυσάρεστων συναισθημάτων

Το Attachment Parenting μπορεί να βοηθήσει, επίσης, τα παιδιά όσον αφορά στη διαχείριση πολλών δύσκολων καταστάσεων και συναισθημάτων. Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει οικογένεια που να μην έχει βιώσει δύσκολες καταστάσεις. Όταν, όμως, ένα παιδί αισθάνεται ασφάλεια και σιγουριά, γνωρίζοντας ότι έχει δίπλα του τους γονείς του, μπορεί να επεξεργαστεί πιο εύκολα τα αρνητικά συναισθήματα που ενδεχομένως θα νιώσει κατά τη διάρκεια της παιδικής του ηλικίας. Το σύστημα υποστήριξης που έχει γύρω του το προστατεύει και το γεμίζει αγάπη, ενώ την ίδια ώρα του δίνει τη δυνατότητα να εκφράζει όσα νιώθει και βιώνει με έναν άκρως δημιουργικό τρόπο, έναν τρόπο που μπορεί να λειτουργεί θεραπευτικά για εκείνο!

Διαβάστε επίσης

Attachment parenting: Τι είναι και ποια τα βασικά του χαρακτηριστικά;

Τι γνωρίζετε για τη φροντίδα του παιδιού βάσει του Attachment Parenting;

3 βασικές παιδαγωγικές μέθοδοι: Τελικά λειτουργούν;

«Ναι σε όλα»! Η μαμά που ακολουθεί το «Yes parenting» και διχάζει (εικόνες)

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved