Attachment parenting: Τι είναι και ποια τα βασικά του χαρακτηριστικά;

Attachment parenting ή αλλιώς Θεωρία του «δεσμού» ή μητρότητα της προσκόλησης!

Attachment parenting: Τι είναι και ποια τα βασικά του χαρακτηριστικά;

Η θεωρία αυτή εκφράστηκε πρώτα από τον παιδίατρο William Sears με το βιβλίο του «Τhe Baby Book» και οι βασικοί άξονές της περιλαμβάνουν την επιμήκυνση του θηλασμού, τον ύπνο των γονέων μαζί με το παιδί, την μόνιμη παρακολούθηση και παρέμβαση ακόμη και στο παραμικρό κλάμα του, καθώς και το συνεχές «κουβάλημά» του. Η θεωρία βρήκε φανατικούς φίλους, κάποιοι όμως κατηγόρησαν τον Sears ως θιασώτη της υπερβολής. Κάποιοι ψυχολόγοι απαντώντας του υποστήριξαν ότι «το να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες των παιδιών δεν σημαίνει ότι κάνουμε ό,τι μας ζητήσει».

0aa82844e63753f07026cebacea653d2

Τι είναι, όμως, πραγματικά η μητρότητα της προσκόλλησης;

Το Attachment parenting βασίζεται στην ιδέα ότι τα μωρά μαθαίνουν να εμπιστεύονται και να αναπτύσσονται αρμονικά όταν οι ανάγκες τους ικανοποιούνται σταθερά και όσο το δυνατόν πιο νωρίς από έναν φροντιστή. Τα παιδιά που δεν έχουν «ασφαλή προσκόλληση» ήδη από τη βρεφική ηλικία, σύμφωνα με τη θεωρία, δεν γνωρίζουν τον τρόπο να κάνουν υγιείς σχέσεις στην πορεία της ζωής τους και υποφέρουν από ανασφάλεια, έλλειψη ενσυναίσθησης και, σε ακραίες περιπτώσεις, διαταραχές θυμού.

Η Θεωρία του «δεσμού» θα μπορούσε να κατανοηθεί σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό μέσα από τα 7 βασικά χαρακτηριστικά της:

  1. Birth bonding: Επαφή της μαμάς με το μωρό από τη στιγμή της γέννας

Η αρχική επαφή της μαμάς με το παιδί βοηθάει τη μελλοντική σχέση μεταξύ τους. Στην ευαίσθητη περίοδο της λοχείας η μαμά πρέπει να είναι κοντά με το μωρό της, σε στενή σωματική επαφή. Αυτό σύμφωνα με τον Sears προετοιμάζει τη μέλλουσα μαμά συναισθηματικά και σωματικά για τη διαδικασία της εγκυμοσύνης και της γέννησης.

  1. Breastfeeding: Θηλασμός

Με το θηλασμό γίνεται η πρώτη επικοινωνία του βρέφους με τη μαμά. Το μωρό ικανοποιεί την ανάγκη του για τροφή, αγκαλιά, στοργή και τρυφερότητα και η μαμά μαθαίνει να ανταποκρίνεται αμέσως στις ανάγκες του. Θηλάζοντας το μωρό εκκρίνονται από τον υποθάλαμο του εγκεφάλου της μητέρας ορμόνες, όπως η ωκυτοκίνη που είναι η ορμόνη της αγάπης.

a546cf6879dda1fafc4c41de8b82a51a
  1. Beware of baby trainers: Προσοχή σε όσα λένε οι ειδικοί

Σύμφωνα με τον παιδίατρο Sears, οι νέες μαμάδες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα καχύποπτες με τους ειδικούς, ιδιαίτερα εκείνους που αντιμετωπίζουν το μωρό σα να είναι κατοικίδιο. Συνήθως οι συμβουλές των ειδικών είναι να μην το παίρνεις πολύ αγκαλιά ή να το αφήνεις να κλαίει, αρχές κόντρα στην μητρότητα της προσκόλλησης.

  1. Babywearing: να «φοράς» το μωρό σου σε μάρσιπο

Το μωρό τον πρώτο καιρό της ζωής του δεν μπορεί να καταλάβει ότι είναι ανεξάρτητο άτομο, πιστεύοντας ότι είναι προέκταση της μαμάς του. Για το λόγο αυτό θέλει να είναι συνέχεια στην αγκαλιά της. Ο Sears υποστηρίζει ότι είναι βάρβαρο από τη μια το μωρό να βρίσκεται για 9 μήνες στην κοιλιά της μαμάς του, να ακούει τον χτύπο της καρδιάς της, να νιώθει την κίνηση της, να ακούει τη φωνή της και μετά τη γέννηση να μένει σε ένα καρότσι. Στην αρχή της ζωής του έχει ανάγκη να νιώσει ασφάλεια και αγάπη, και αργότερα να πάρει το δρόμο της ανεξαρτητοποίησης. Στη λογική αυτή, μεγάλη βοήθεια προσφέρει το λεγόμενο babywearing, δηλαδή η τοποθέτηση του μωρού στο μάρσιπο για τις πρώτες βόλτες ή όταν κινείστε μέσα στο σπίτι. Το άγγιγμα ικανοποιεί τις ανάγκες του μωρού για την σωματική επαφή, την αγάπη, την ασφάλεια, την διέγερση, και την κίνηση.

6a992ac16b394ed4519bb56fea6a86fc
  1. Bedding close to baby: Ύπνος κοντά στο μωρό

Τα μωρά και τα παιδιά έχουν ανάγκες τη νύχτα ακριβώς όπως κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το να κοιμάστε μαζί με το μωρό σύμφωνα πάντα με τον γκουρού παιδίατρο, όχι μόνο δεν κάνει κακό αλλά είναι ευεργετικό για το μωρό. Το δέσιμο σας μπορεί άνετα να συνεχίζεται και τη νύχτα. Είναι και αυτός ένας τρόπος επικοινωνίας.

  1. Belief in the language value of your baby’s cry: Μην αγνοείς το κλάμα του μωρού

Το κλάμα του μωρού είναι ο μοναδικός τρόπος επικοινωνίας του με το περιβάλλον του. Όταν κλαίει, κάτι χρειάζεται, κάποια ανάγκη που προσπαθεί να επικοινωνήσει στην μητέρα του. Μπορεί να έχει ανάγκη να θηλάσει, να έχει ανάγκη τη σωματική επαφή, να ακούσει τη φωνή της. Ένα μωρό που το αφήνουν μόνο του να κλαίει κάποια στιγμή σταματάει, αλλά σύμφωνα με τον παιδίατρο Sears αυτό δεν αποτελεί «επιτυχία της μητρότητας». Κάθε άλλο, σταματάει απογοητευμένο, και από τόσο μικρή ηλικία πιστεύει ότι κανένας δεν του δίνει σημασία και χάνει την εμπιστοσύνη στον εαυτό του πριν καλά-καλά την αποκτήσει. Έτσι, λυπημένο εγκαταλείπει τις προσπάθειες επικοινωνίας με το περιβάλλον του.

  1. Balance: Ισορροπία

Ο ερχομός ενός μωρού είναι μια αλλαγή στην οικογένεια. Μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα προσαρμογής της οικογένειας στις νέες συνθήκες, πρέπει οι γονείς να προσπαθήσουν να βρουν πάλι τις ισορροπίες τους. Ισορροπία ανάμεσα στις ανάγκες του παιδιού και στις ατομικές ανάγκες του κάθε γονέα.

Δες ακόμα:

Τι γνωρίζετε για τη φροντίδα του παιδιού βάσει του Attachment Parenting;

Tips για να κοιμίσετε πιο εύκολα το μωρό σας

3 βασικές παιδαγωγικές μέθοδοι: Τελικά λειτουργούν;

Κλάμα μωρού: Δέκα λόγοι που κλαίει ένα βρέφος

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved