Επτά τρόποι για να ανακαλύψετε τα ταλέντα και τις δεξιότητες του παιδιού σας

Οι εμπειρίες ενός παιδιού στα πρώτα του χρόνια μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την ανάπτυξή του.

Επτά τρόποι για να ανακαλύψετε τα ταλέντα και τις δεξιότητες του παιδιού σας

Όλα τα παιδιά έχουν κάποιο ταλέντο. Πώς μπορείτε όμως εσείς να αναγνωρίσετε τα ταλέντα και τις δεξιότητες του παιδιού σας και να το βοηθήσετε να τα καλλιεργήσει ώστε να είναι προετοιμασμένο για το μέλλον του;

Αρχικά θα πρέπει να ανακαλύψετε το ταλέντο του. Με το να ψάχνετε ποιο από όλα τα χόμπι είναι εκείνο, το ένα, το μοναδικό, δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση. Αν όμως, εφαρμόσετε όλα τα παρακάτω σίγουρα θα ανακαλύψετε το ταλέντο του παιδιού σας και θα το βοηθήσετε να ανθίσει.

Ενδιαφέροντα

Ανακαλύψτε τα ενδιαφέροντα του παιδιού σας. Τι του αρέσει να κάνει στον ελεύθερο χρόνο του;

talento kai dexiotites paidiou 1

Ζητήστε τη γνώμη της δασκάλας του

Οι δασκάλες πολλές φορές, βλέπουν πράγματα που εμείς οι γονείς δεν μπορούμε να δούμε. Ζητήστε τη γνώμη της. Η γνώμη της θα βασίζεται σε όλη την συνολική εικόνα που έχει από το παιδί σας μέσα στην τάξη και στην απόδοσή του.

Κάνει κάτι καλά

Αν για παράδειγμα το παιδί σας, δείχνει να τα πηγαίνει καλά με τα μαθηματικά πάει να πει ότι έχει ταλέντο σε αυτό. Αν όμως, δείτε ότι οι εκθέσεις του είναι σαν να διαβάζετε μυθιστορήματα τότε ίσως μεγαλώνετε έναν μικρό Παπαδιαμάντη.

talento kai dexiotites paidioy

Ταλέντα σε άλλες κατηγορίες

Μην ψάχνετε τα ταλέντα και τις δεξιότητες του παιδιού σας στις ζωγραφιές του ή στα τραγούδια που λέει δυνατά. Για παράδειγμα, το παιδί σας μπορεί να έχει έναν καλό λόγο, να το ακούτε να μιλάει διαρκώς, να προσπαθεί να υπερασπιστεί ίσως και το μικρότερο αδερφάκι του, τότε μάλλον θα μπορούσε να γίνει ένας καλός δικηγόρος όταν μεγαλώσει.

Αποκωδικοποιήστε τις επιλογές του στην τηλεόραση

Η τηλεόραση μπορεί να σας βοηθήσει να ανακαλύψετε το τι αρέσει στο παιδί σας. Του αρέσει να βλέπει ταινίες με τραγούδια και χορό ή του αρέσει να βλέπει ποδοσφαιρικούς αγώνες; Του αρέσουν οι αστυνομικές ταινίες ή θέλει να βλέπει ντοκιμαντέρ και ταινίες που έχουν ως θέμα τους δεινόσαυρους; Όλες αυτές οι προτιμήσεις κρύβουν από πίσω ένα ταλέντο του παιδιού σας και ίσως την κλήση του.

talento kai dexiotites paidioy 3

Δώστε προσοχή σε όλα εκείνα που δείχνει ενδιαφέρον

Όταν ένα παιδί ενδιαφέρεται για κάτι, προσπαθεί να μάθει τα πάντα για εκείνο. Ο ενθουσιασμός του και ο ζήλος του θα γίνουν καθημερινότητά του. Για παράδειγμα αν σας ζητά να του γεμίσετε το δωμάτιο με αστέρια, θέλει να επισκεφθείτε το Πλανητάριο ή να του αγοράσετε ένα τηλεσκόπιο για να παρατηρεί τα αστέρια, τότε μάλλον έχει μια κλήση προς την αστρονομία.

Να θυμάστε:
Όταν το παιδί σας δείξει ενδιαφέρον για κάτι που του αρέσει πολύ, μην το κρίνετε και μην το αποθαρρύνετε. Βοηθήστε το να μάθει τα πάντα γύρω από ό,τι του αρέσει και στηρίξτε το σε κάθε του απόφαση. Όπως έκανε και η μαμά του Στάθη στο βίντεο της Amita. Ο μικρός λατρεύει τους δεινόσαυρους από μωρό και η μαμά του ευχήθηκε να επισκεφθεί το μουσείο των ονείρων του. Η χαρά του μικρού παλαιοντολόγου ήταν μεγάλη, μιας και πέρασε μια ολόκληρη μέρα στο Παλαιοντολογικό Μουσείο Αθηνών. Η Amita όμως, θέλοντας να δώσει ακόμη μεγαλύτερη χαρά στον Στάθη του έκανε δώρο μια μέρα στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου. Αυτό το χαμόγελο, αυτά τα λαμπερά μάτια, αυτός ο ενθουσιασμός! Πραγματικά, όλα αυτά δεν αλλάζονται για τίποτα στον κόσμο. Μια μαμά το μόνο που θέλει είναι απλά να βλέπει ευτυχισμένο το παιδί της και δεν υπάρχουν όρια στο πού μπορεί να φτάσει για να το καταφέρει αυτό!



© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved