«Είμαι ένας άχρηστος» - Τι κάνουν οι γονείς όταν το παιδί δεν έχει καλή εικόνα για τον εαυτό του;

Αν η σχέση με τους άλλους δεν είναι πάντα εύκολη για ένα παιδί, η σχέση με τον εαυτό του είναι εξίσου δύσκολη υπόθεση. Ειδικά μετά την ηλικία των 3 ετών καθώς πριν από αυτή την ηλικία το παιδί ζει ήρεμα με τον εαυτό του και δεν απορεί πως πρέπει να είναι, τι περιμένουν οι άλλοι από εκείνο και τι θα ήθελε να είναι.

 

«Είμαι ένας άχρηστος» - Τι κάνουν οι γονείς όταν το παιδί δεν έχει καλή εικόνα για τον εαυτό του;

Μόλις το παιδί πηγαίνει στο νηπιαγωγείο όμως αρχίζει και ανακαλύπτει τους άλλους. Πώς θα ήθελαν οι άλλοι να είναι και πώς θα ήθελε το ίδιο. Φεύγει από την κατάσταση όπου δεν μπορεί να αξιολογήσει τον εαυτό του και αρχίζει να σχηματίζει εικόνες για την εικόνα του. Μπορεί να είναι το οτιδήποτε θέλει και αυτό πρέπει να το διαχειριστεί παράλληλα με τις προσδοκίες των γύρω του.

Οι γονείς τι πρέπει να κάνουν; Πρέπει φυσικά να βοηθήσουν το παιδί τους να είναι ο εαυτός του, να νιώθει άνετα με τον εαυτό του και να μάθει να διαχειρίζεται ψύχραιμα τις προσδοκίες των γύρω του. Ένα παιδί που έχει αγάπη για όλες τις πλευρές του εαυτού του είναι πιο ευτυχισμένο από ένα παιδί που ακολουθεί τις προσδοκίες των άλλων, γνωρίζει τα ελαττώματά του αλλά δεν ξέρει τα προτερήματα.

Ιδέες για να ενισχύσετε την αυτοεκτίμηση του παιδιού σας:

1. Μπορείτε να γράψετε σε μια λίστα 5 θετικά και 5 αρνητικά πράγματα για τον εαυτό σας και το ίδιο να κάνει το παιδί σας. Πείτε του «Μπορούμε να βρούμε λύσεις για όσα δεν σου αρέσουν, ας τα δούμε μαζί».
2. Πείτε τις αναμνήσεις σας: μοιραστείτε μια ανάμνηση που σας έκανε να νιώσετε πολύ περήφανη για τον εαυτό σας αλλά και μια ανάμνηση που σας έκανε να νιώσετε κάπως άσχημα. Ακούστε και τις αναμνήσεις του παιδιού σας, έτσι θα ξέρετε σε ποιους τομείς η αυτοπεποίθησή του είναι μειωμένη.
3. Μην ξεχνάτε να το επαινείτε: ο έπαινος είναι πολύ σημαντικός για ένα παιδί, όπως έχουμε ξαναπεί είστε ο καθρέφτης του. Μην το επαινείτε μονάχα για πράγματα που ενδιαφέρουν εσάς, πχ για έναν καλό βαθμό, αλλά και για πράγματα που του αρέσουν.
4. Μην παραπονιέστε συνεχώς για τα ελαττώματά σας μπροστά στο παιδί σας: του δίνετε την εντύπωση ότι έτσι μπορεί να πάρει προσοχή και φροντίδα, με το να αυτοσαρκάζεται και να αυτό-κριτικάρεται. Είναι σημαντικά στοιχεία αλλά δεν θέλουμε να μάθουμε στο παιδί να υποτιμά τον εαυτό του.
5. Να λέτε «Σ’ αγαπώ» και να αγκαλιάζετε το παιδί σας πολύ συχνά.

Παπακυργιάκη Χρύσα
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια
Email: chrysapapakirgiaki@yahoo.gr
Blog: psuxis-logos.blogspot.gr
Τηλ. 6975797833

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved