Παιδί και ζώα: Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να πάρετε ένα ζώο στο σπίτι;

Η σχέση του παιδιού με τα ζώα είναι παλιά και γεμάτη μυστικά. Ενώ δεν μιλούν την ίδια γλώσσα επικοινωνούν άριστα μεταξύ τους και γίνονται σύμμαχοι στις ανακαλύψεις και τις ζαβολιές.

Παιδί και ζώα: Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να πάρετε ένα ζώο στο σπίτι;

Το παιδί δεν βλέπει το ζώο ως αντικείμενο ή ως υποκατάστατο αλλά ως ξεχωριστή ύπαρξη που μπορεί και παίζει, κινείται, τρώει, διψάει. Μαζί με το κατοικίδιο, το μωρό μας μεγαλώνει και μαθαίνει το κύκλο της ζωής: γέννα, νιάτα, γηρατειά και τελικά θάνατος.

855edc2522dcbdd75c1d0f6dc097479c

Πολλές έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν με κατοικίδιο στο σπίτι αναπτύσσουν μεγαλύτερη συναισθηματική νοημοσύνη. Ένα παιδί μεγαλώνοντας με ένα κατοικίδιο, εξαιτίας του ότι δεν υπάρχει λεκτική επικοινωνία, θα μάθει την μη-λεκτική επικοινωνία και την επικοινωνία με την γλώσσα του σώματος, σημαντικά στοιχεία στην ψυχολογική ανάπτυξη του.

43234ca9998eb2a4c47f9da855f84454

Ωστόσο, είναι διαφορετική περίπτωση ένα παιδί να μεγαλώνει από μωρό με ένα κατοικίδιο και ένα παιδί να σας ζητάει να αποκτήσετε ένα κατοικίδιο. Στην περίπτωση αυτή, πρέπει να διερευνήσετε τους λόγους που το παιδί επιθυμεί ένα κατοικίδιο και πόσο αποφασισμένο είναι. Τα παιδία ζητούν κατοικίδια ζώα για να έχουν κάτι να φροντίζουν, να διατάζουν, να κατέχουν και να τους υπακούν...ωστόσο το να θέλουμε να διατάζουμε κάποιον δεν είναι σαφέστατα λόγος για να αποκτήσουμε ένα κατοικίδιο που θα μας αγαπήσει με όλη του την ψυχή. Μην ξεχνάτε ότι υιοθετώντας ένα ζωάκι δεν ικανοποιείτε μόνο την επιθυμία του μικρού σας αλλά σώζετε και μια αθώα ζωούλα, γι’ αυτό πρέπει να υπάρχει μεγάλη υπευθυνότητα πάνω στο θέμα.

1cb8a684441662f499862c029be3e48f

Τί πρέπει, λοιπόν, να σκεφτείτε, πριν αποφασίσετε να αποκτήσετε ένα κατοικίδιο:
1. Αρχικά συζητήστε μαζί του το είδος του κατοικιδίου που επιθυμεί το παιδί.
2. Προσπαθήστε να καταλάβετε τους λόγους που επιθυμεί το κατοικίδιο ζώο: από αγάπη για το είδος, από μοναξιά, θέλει να διατάζει κάποιον; Στην τελευταία περίπτωση δεν νομίζω ότι είναι καλό να υιοθετήσετε ακόμη ένα ζωάκι.
3. Εξηγήστε του ότι ένα ζώο δεν είναι παιχνίδι, δεν είναι «μαγκιά», δεν είναι κτήμα μας: απαιτούν αγάπη και σεβασμό και έχουν τις δικές τους ανάγκες. Δώστε φυσικά το παράδειγμα εσείς και διδάξτε στο παιδί σας από μικρό να είναι φιλόζωο.
4. Εξηγήστε του ότι υπάρχουν και υποχρεώσεις σε ένα ζώο, όχι μόνο παιχνίδια και αγκαλιές (αυτό για μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά όπου μπορούν να τα βγάλουν βόλτα)
5. Μην κάνετε πολλές παρατηρήσεις στο παιδί γιατί μπορεί να το αποθαρρύνετε και να χαλάσει η σχέση του με το ζωάκι σας
6. Υιοθετήστε ένα ζώο ΜΟΝΟ εάν και εσείς το θέλετε. Μην μπείτε στην διαδικασία αυτή εάν εσείς είστε αρνητικός με το να έχετε άλλο ένα μέλος στην οικογένειά σας...δεν υιοθετούμε ζώα και μετά το μετανιώνουμε, είναι δέσμευση ζωής.

Το κατοικίδιο ζώο διδάσκει στο παιδί σας την αγάπη και βοηθά στην κοινωνικοποίησή του. Μαθαίνοντας σε ένα μικρό παιδί να αγαπάει τα ζώα, θα συνεισφέρουμε στο να δημιουργούνται φιλόζωοι ενήλικες αργότερα, κάτι πολύ σημαντικό σήμερα. Επιπλέον, διδάσκουμε την ανιδιοτελή αγάπη, μια αξία που τείνει να εκλείψει στις μέρες μας...Ωστόσο, μην ξεχνάμε: υιοθετούμε υπεύθυνα και με σεβασμό προς τα ζώα.

Παπακυργιάκη Χρύσα
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια
Email: chrysapapakirgiaki@yahoo.gr
Blog: psuxis-logos.blogspot.gr
Τηλ. 6975797833

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved