Τα κορίτσια δεν θέλουν να ακούνε μόνο «Είσαι όμορφη!»

Όλες οι γυναίκες μπορούν να συμφωνήσουν ότι η πιο συνήθης φιλοφρόνηση που δέχονται ή που θέλουν να ακούνε έχει να κάνει με την ομορφιά τους. Ο κόσμος σπαταλά πολύ χρόνο και ενέργεια στην εμφάνισή του γιατί αυτό είναι που προσέχουν οι περισσότεροι.

Τα κορίτσια δεν θέλουν να ακούνε μόνο «Είσαι όμορφη!»

Γράφει η Μαργαρίτα Νικολάου

Οι κόρες μας, από μικρή ηλικία, δυστυχώς, μπαίνουν στο ίδιο μοτίβο. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο τα κορίτσια από την ηλικία των τριών και τεσσάρων ετών ζητούν επαίνους για την ομορφιά τους.

Πώς μπορούμε το αλλάξουμε αυτό εμείς οι μαμάδες όμως; Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε για να ενισχύσουμε την αυτοπεποίθησή τους, πέρα από το να τους λέμε κάθε λίγο και λιγάκι «Είσαι όμορφη;»

178337f7273f97898e1f227cc6443b3a

Ορίστε μια λίστα με πέντε φράσεις. Πέντε φράσεις που λέω και εγώ καθημερινά στην κόρη μου.

1. Είσαι γενναία

Τα κορίτσια μας δεν πρέπει να είναι μαχήτριες για να είναι γενναίες. Το να κάνουν κάτι «επικίνδυνο», το να κάνουν κάτι για πρώτη φορά, να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και να βγαίνουν καμιά φορά από το «καλούπι» τους, τα κάνει αυτόματα, γενναία κορίτσια. Αυτά τα πράγματα πρέπει να αναγνωρίζονται από εμάς και να υποστηρίζονται κάθε φορά για να ενισχύσουμε το θάρρος τους και την πυγμή τους.

2. Η καρδιά σου είναι όμορφη

Από την αρχή, λέω στην κόρη μου ότι αυτό που την κάνει όμορφη είναι η καρδιά της. Η καρδιά της που είναι γεμάτη αγάπη και καλοσύνη για όλους, την κάνει όμορφη. Καμιά φορά τη ρωτάω, «Ξέρεις πόσο όμορφη είσαι;», και η απάντησή της κάθε φορά είναι, «Ναι μαμά. Το ξέρω αφού έχω όμορφη καρδιά είμαι όμορφη και εγώ!». Η εσωτερική ομορφιά είναι αυτό που διαρκεί, οπότε καλό είναι να ενθαρρύνετε αυτή τη μορφή ομορφιάς και όχι την εξωτερική εμφάνιση.

3. Τίποτα δεν μπορεί να σε σταματήσει.

Ένα βράδυ, άκουσα τον άντρα στην κόρη μου, πριν της δώσει το φιλί της καληνύχτας. «...Και να θυμάσαι. Τίποτε δεν μπορεί να σε σταματήσει!». Από εκείνη τη νύχτα, η μικρή μου έλεγε αυτή τη φράση με αυτοπεποίθηση και περηφάνια. Εκείνο το βράδυ, πήρε το ομορφότερο δώρο. Το δώρο της ενδυνάμωσης. Το φοβισμένο, επιφυλακτικό κορίτσι μας βγαίνει από το καβούκι της και είμαι σίγουρη ότι έχει στο μυαλό της ότι «τίποτε δεν μπορεί να τη σταματήσει!».

4. Έχεις την εξουσία της ζωής σου

Πόσες φορές τα παιδιά νιώθουν σαν σκλάβοι των συναισθημάτων τους; Πολλές! Αλλά είναι σημαντικό να τα αφήσουμε να γνωρίζουν ότι έχουν εξουσία πάνω στη ζωή τους, επιλέγοντας τις θετικές σκέψεις που επηρεάζουν τα συναισθήματά τους για την κατάστασή τους - όποια κι αν είναι. Τα παιδιά συχνά αδύναμα, γι 'αυτό είναι σημαντικό να τα αφήσουμε να γνωρίζουν ότι έχουν επιλογές που επηρεάζουν την ευτυχία τους και τη συνολική αίσθηση του εαυτού τους.

5. Είσαι άξια

Η αξία είναι δύσκολη υπόθεση ειδικά όταν είσαι παιδί. Αξίζεις το χρόνο της μαμάς και του μπαμπά; Αξίζεις την προσοχή του καλύτερού σου φίλου; Όλα αυτά τα ερωτήματα μαστίζουν τα παιδιά. Αλλά για να αντικαταστήσετε το «Είσαι όμορφη» με το «Είσαι άξια» είναι ένας άλλος τρόπος για να ενδυναμώσετε τα μικρά παιδιά να πιστεύουν στην εσωτερική τους αξία.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved